Kit nem támogat a bizottság? Ókovács Szilvesztert? Akkor Ő lesz a régi-új igazgató! – Mire volt jó ez a cirkusz?

Csák János miniszter Ókovács Szilvesztert nevezte ki az Operaház főigazgatójának, pedig a bizottsági meghallgatás után nem támogatták a 13 éve regnáló vezetőt. Ókovács -biztos, ami biztos- azon melegében megköszönte a töretlen bizalmat.

Csak játszottak bizottsági tagokkal?

Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója

– közölte Csák János, kulturális és innovációs miniszter a Facebookon.

A döntés meglepő, mivel a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bizottság nem támogatta a kinevezését. Ők Kesselyák Gergelyt, Miklósa Erikát és Vadász Dánielt javasolták a posztra. Azt azonban már korábban is tudni lehetett, hogy a végső döntést Csák János hozza meg, aki nem köteles figyelembe venni a bizottság álláspontját, választhat az összes jelölt közül. Ókovács Szilveszter megköszönte Csák támogatását, a poszt alatt azt írta, hogy

Köszönöm a bizalmat, Miniszter Úr!

Ókovács 13 éve vezeti az Operaházat, mindenki arra számított, hogy nem jelölteti magát, miután a tavalyi választások előtt azt mondta, hogy

„szeretném megköszönni a miniszterelnök úr huzamos bizalmát. Én csak tudom, mert lassan elérem azt a határt, ami még a magyar operaházi történetben nem volt. Tizenkét év! Ezután már tényleg mindenkinek mennie kellett. Nem akarok ötleteket adni, de ez tényleg lassan elközeleg”.

Miklósa Erika így kommentálta a hírt a Facebook-oldalán:

„Nincs fotó, csak szavak: gratulálok Ókovács Szilveszternek. Ő viszi tovább az Operaházat. És gratulálok a többi pályázónak is, hogy komolyan vették a Magyar Állami Operaház megújításának szakmai lehetőségét. Fantasztikus kollégák tettek próbát a pályázattal. A szakmai bírálóbizottság munkáját is köszönöm, és a dicséretüket, hogy jó pályázatot írtam annak kapcsán, hogyan képzelem el a Magyar Állami Operaház megújítását.”

Kesselyák Gergely is gratulált a régi-új igazgatónak:

„Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója! Gratulálok Szilveszternek! Köszönöm a szakmai bizottság egyértelmű támogatását. Köszönöm a pályázaton induló kollégáimnak az inspiráló versenyt, bízom benne, ezután is mind, közösen szolgáljuk a magyar operakultúrát. (…) Hiszek abban, hogy az opera tud egyszerre értékes és népszerű lenni. Hiszek abban, hogy Magyarországnak feladata van a közép- és kelet-európai operajátszás hagyományainak továbbvitelében. Ebben a hitben és szellemben folytatom a munkámat.”