Szenzációs bejelentés, megvan kit támogatna az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként az LMP

Amennyiben  Karácsony Gergely elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, az LMP őt támogatja – jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke az ATV-ben. A politikus arról beszélt, “zöld miniszterelnök-jelöltet” akartak, viszont nem akarják megosztani a a zöld szavazótábort, ezért támogatnák Karácsony Gergelyt ha vállalná az indulást.

Karácsony egyenlőre elzárkózik a jelöléstől

Noha a főpolgármester még nem jelentette be indulását, sőt egyenlőre minden alkalommal arról beszél, hogy nem vállalja a jelölést Schmuck bízik benne, hogy végül  mégis beleáll a harcba és erre  jó esély is van. Karácsony indulását szeretné az MSZP is, így hárompárti jelölt is lehet. Schmuck elárulta azt is, a párt 15-18 egyéni választókerületben állítana jelöltet az előválasztásra, ami elég messze van a 106 körzettől. Korábban a Jobbik illetve az MSZP-Párbeszéd közölte, nem állítanak mindenhol jelöltet. A Jobbik elnöke annyit mondott, ott indulnak, ahol esély van legyőzni a Fideszt, az MSZP-Párbeszéd pedig 60-70 körzetben gondolkodik az előválasztásnál. A folyamatot augusztus közepén indíthatják el.

Ne feledjük azért azt sem, hogy 2019-es társelnökké választása után, még sokkal ambíciózusabb programot hírdetett Smuck, akkor arról beszélt, hogy:

“A nagy többséggel megválasztott új társelnök szombaton, sajtótájékoztatón elmondta: 2022-re megkerülhetetlen és kormányzóképes zöld párttá kívánják tenni a pártot.”(Városi Kurír)

előválasztás

Ficereg a Momentum

Az előválasztással kapcsolatban az összes részletkérdést még nem tisztázták, a pártelnökök abban maradtak, a következő tárgyalási körben ütik le azokat. A Momentum szakítópróbát csinálhat az online előválasztás kérdéséből, ám Schmuck szerint szó sincs arról, hogy ne lehetne online szavazni, a kérdés ennek a gyakorlati kivitelezése. (hvg.hu)

Előzmény

Az LMP még 2009-ben alakult meg, majd rá egy évre rögtön be is jutott a parlamentbe. Ám a későbbi Párbeszéd politikusai 2013-ban kiváltak a pártból, miután az LMP akkor nem kívánt szövetségre lépni az azóta már megszűnt, Bajnai Gordon-féle Együtt párttal. Az LMP végül a tavaly őszi (2019) önkormányzati választásokra adta fel teljesen a különutasság politikáját, együtt indult a többi ellenzéki párttal, igaz, nem is nagyon volt más választása, hiszen az EP-választáson tragikusan rosszul szerepeltek, egy mandátumot sem szereztek. (azonnali)

előválasztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük