A robbanószerkezetet szombaton, várhatóan 9 és 13 óra között hatástalanítják. A kiürítés a IV. és XV. kerületben összesen mintegy 700 embert érint.


A bomba hatástalanítása miatt

a MÁV korlátozza a vonatok közlekedését a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon. A Budapesti Közlekedési Központ közölte, hogy szombat reggel 9 órától a 12-es és a 14-es villamos, a 96-os és a 121-es busz nem áll meg Rákospalota-Újpest vasútállomásnál.

Várhatóan 11 órától a hatástalanítás befejezéséig a 12-es villamos nem jár, a 14-es helyett pótlóbusz közlekedik Káposztásmegyer és Újpest-központ között, a 96-os és a 121-es busz útvonala módosul.

A hatástalanítás idején

a 14-es villamos rövidített útvonalon, Lehel tér és Újpest-központ között jár, Újpest-központ és Káposztásmegyer, Szilas-patak között pótlóbusz viszi az utasokat.
A 12-es villamos vonalán a 14-es pótlóbusszal, illetve a 96-os, a 296-os vagy a 104-es busszal lehet utazni.

A 96-os autóbusz a Fóti úton kerüli el a lezárt területet, megáll a 296-os busz megállóiban. A 121-es autóbusz rövidített útvonalon, csak az Árpád úti felüljáróig közlekedik, nem érinti a Kiss János utca, a Görgey Artúr út megállóhelyet és Rákospalota-Újpest vasútállomás végállomást. A lezárásokkal kapcsolatban naprakész információk érhetők el Budapest Főváros Kormányhivatalának oldalán – közölte a BKK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI-vel azt közölte,

hogy a IV. és a XV. kerületet érintően is lesznek lezárások. Lezárják a Sín utcát a Morzsa utca és a Sződliget utca között; a Lukácsi Sándor utcát; a Szilágyi utcát a Kossuth utca és a Szilágyi utca 26. szám között; a Görgey Artúr utcát a Kiss János utca és a Szilágyi utca között; a Vécsey Károly utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között és a Lahner György utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között.

A fővárosi kormányhivatal csütörtökön azt közölte:

a 100 kilós, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátot a vasútállomás felújítási munkálatainál szerdán találták. A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei szombaton, várhatóan 9 és 13 óra között végzik el.

Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb szombat délelőtt 9 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza.

A kiürítés a IV. és XV. kerületekben összesen mintegy 700 embert érint. A rendőrség munkatársai a kiürítési területen található háztartásokat felkeresik, a lakosságot tájékoztatják, a postaládákba tájékoztatókat helyeznek el.

A kiürítés a következő IV. kerületi címeket érinti:

Görgey Artúr út 85-99., 86-92., Kossuth utca 61-63., 68-76., Lahner György utca 6-10., 22., 31-39., Szilágyi utca 22., Vécsey Károly utca 114/A, 114/B, 116/A, 116/B, 118/A, 118/B, 122, 124, 115-119.

A XV. kerületi önkormányzat honlapján külön is felhívta a figyelmet, hogy a bomba hatástalanításának idejére a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében a területi adottságoktól függően mintegy 200 méter sugarú körben a BRFK kiürítést rendelt el. Az érintett területen élőknek reggel 9 óráig el kell hagyniuk ingatlanjaikat. Hogy ez megtörtént-e, a rendőrök ellenőrzi, ők vigyázzák a lezárt terület rendjét is.

A lakók csak a területzár feloldása után térhetnek vissza otthonaikba.

A kiürítésben érintett lakosoknak a XV. kerületi önkormányzat a Budai II László Stadionban (1151, Széchenyi tér 8-10.) befogadóhelyet biztosít. Aki ezt igénybe kívánja venni, egészségi állapota miatt segítségre, különleges ellátásra van szüksége, annak ezt a +36 30 4319951-es telefonszámon kell jeleznie.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét