Kiüresített demokrácia

 A Der Spiegel című német hírmagazin szombati számában a fenti címmel közölt kommentárt. Ebben a szerző úgy vélekedett, hogy a Fidesz-KDNP szövetség „választási győzelme után Magyarországon ténylegesen ismét egypártrendszer van”.

A kétharmados győzelem révén egyetlen párt uralkodik

Hozzátették: „a legveszélyesebb politikus az EU-ban Orbán Viktor”, és az európai fővárosokban nincs erős akarat, hogy szembeszálljanak vele. Volt már nyolc éve a „magyar demokrácia kiüresítésére”, és „váratlan” kétharmados győzelme révén ugyanúgy egyetlen párt uralkodik, mint az 1989-es fordulat előtt, ezúttal a Fidesz.

Adódik a kérdés: ki tudja Orbán Viktort feltartóztatni?

A kormányfő „lopakodó” módon terjesztette ki hatalmát, fokozatosan valamennyi fontos tisztségbe fideszes emberek kerültek, a gazdaságot egy „baráti vállalkozókból álló hálózaton keresztül ellenőrzi, amelyet állami megrendelésekkel (és sok EU-s pénzzel) lát el”, a nyilvánosságban zajló vitákat pedig nacionalizmusa uralja – fejtette ki a Der Spiegel, amely szerint így adódik a kérdés, hogy ki tudja Orbán Viktort feltartóztatni.

Mint írták, az Európai Unió eddig alig tett valamit, a jogállamisági eljárás csak Lengyelországot fenyegeti, mert a lengyel igazságügyi reform nyilvánvalóan ellentétes a hatalmi ágak szétválasztásának elvével, Orbán viszont „mindig csak annyira provokálta az EU-t, hogy az még éppen ne lépjen közbe”, és „vannak barátai, fontos barátai”.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük