A Süddeutsche Zeitung szerint a jogállamot kiüresítik és lerombolják, alig három évtizeddel azután, hogy Közép- és Kelet-Európa polgárai megharcoltak érte.
[mnky_ads id=”3390″]
A német liberális lap a jogállamiság kelet-közép-európai helyzetével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal keddi számában.

A Kelet felé lefelé című kommentárban a szerző, Florian Hassel kiemelte, hogy “a fiatal demokráciák Lengyelországtól Szerbiáig lerombolják jogállamukat”, és “az EU tétlenül nézi, hogyan vész oda hitelessége”.

Elsőként Magyarország indult el ezen az úton, és a többiek követték

A lengyelországi igazságügyi reformmal kapcsolatban kifejtette, hogy “Lengyelország nincs egyedül a jogállamiság kiüresítésével”, elsőként Magyarország indult el ezen az úton, és a többiek követték.

Hozzátette: “biztosan nem egyszerű, de sürgető az EU szerkezeti hibáinak kijavítása”, és ennek részeként be kell vezetni, hogy ha egy tagállam következetesen megsérti kötelezettségeit, vagy leépíti a jogállamot, akkor a többiek egyszerű többséggel megbüntethetik, vagy akár ki is zárhatják.

Hangsúlyozta: “keserű lecke Európának, hogy a közösség alapját, a jogállamot kiüresítik és lerombolják, alig három évtizeddel azután, hogy Közép- és Kelet-Európa polgárai megharcoltak érte”.

(Forrás: MTI)
[mnky_ads id=”3390″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét