Frissítve! Kiutasítottak négy orosz hírszerzőt Hollandiából

A kémek még áprilisban megpróbáltak betörni a hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) informatikai rendszerébe – jelentette be csütörtökön a holland védelmi miniszter.

Tetten érték őket

Ank Bijleveld arról számolt be, hogy a négy gyanúsított április 10-én érkezett Hollandiába. Három nappal később fogták el őket egy szállodában az OPCW központja mellett, és különböző, hálózatok meghackelésére használható felszereléseket találtak náluk, amelyek közül többet megpróbálták megsemmisíteni, miután tetten érték őket.

Leszögezte: a hírszerzőknek nem sikerült betörniük a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet rendszerébe.

Az OPCW szakemberei ekkoriban dolgoztak a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök elleni angliai gyilkossági kísérletben használt idegméreg azonosításán, illetve a szíriai Dúma városban végrehajtott vegyi támadás vizsgálatán.

További feladataik is voltak

A kémek a 2014 nyarán Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító ügyében folyó nemzetközi vizsgálatról is megpróbáltak értesülésekhez jutni, valamint a gyanú szerint a svájci Spiez városába terveztek utazni, ugyanis az OPCW egy ottani laboratóriumban elemezte a Szíriában begyűjtött klórgáz-mintákat – közölte Bijleveld.

„Ehelyett fel lettek rakva egy moszkvai gépre” – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a holland szervek műveletében megszerzett információk alapján az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma várhatóan még csütörtökön vádat emel feltételezett orosz kémek ellen.

Az orosz hírszerzés igen aktív

A tárcavezető végezetül felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a nyugati demokráciák aláásását célzó kibertevékenységével.

A sajtóértekezleten Onno Eichelsheim holland vezérőrnagy is részt vett, aki figyelmeztetett, hogy nem szabad naivnak lenni és viszonylag biztonságosnak tekinteni Hollandiát ebből a szempontból, az orosz katonai hírszerzés ugyanis rendkívül aktív a számos nemzetközi szervezetnek otthon adó országban.

A holland katonai titkosszolgálat ezzel párhuzamosan közzétette az áprilisban kiutasított négy orosz kém nevét és fényképét.

Aggodalom – több oldalról

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, illetve Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös közleményt adott ki, és abban súlyos aggodalmát fejezte ki az orosz katonai hírszerzésnek (GU) az „OPCW integritása aláásását” célzó kísérlete miatt.

Elítélték az agresszív cselekedetet, amely szerintük arról tanúskodik, hogy Moszkva semmibe veszi a szervezet célját, a vegyi fegyverek teljes felszámolását.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta: „Oroszországnak fel kell hagynia meggondolatlan viselkedésével, ide értve az erő alkalmazását a szomszédai ellen, a választásokba való beavatkozási kísérleteket és a széleskörű dezinformációs kampányt”.

Hibrid fenyegetések

A katonai szövetség vezetője támogatásáról biztosította Hollandiát, s arról tájékoztatott, hogy a NATO folytatja a védelem megerősítését a hibrid fenyegetésekkel szemben.

A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) csütörtöki jelentése szerint a GU felelős az elmúlt évek legsúlyosabb kibertámadásaiért, a BadRabbit zsarolóvírusos támadásért, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elleni hackerakcióért, az amerikai Demokrata Párt elleni támadásért és egy brit tévécsatorna e-mailjeinek ellopásáért is.

Brit-holland miniszterelnöki nyilatkozat

A brit és a holland miniszterelnök Londonban ismertetett közös csütörtöki nyilatkozata szerint a Hollandiában tervezett orosz titkosszolgálati művelet leleplezése fényt derített az orosz katonai hírszerzés (GU) „elfogadhatatlan kibertevékenységére”. A brit külügyminiszter szerint London egyeztetéseket kezdett szövetségeseivel egy Oroszországgal szembeni esetleges újabb szankciókról.

Theresa May és Mark Rutte a Downing Street által kiadott kommünikében leszögezi, hogy a GU világszerte célkeresztjébe vett különböző intézményeket, köztük a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW).

Meggondolatlan műveletek

May és Rutte nyilatkozata szerint a GU egy olyan nemzetközi szervezet biztosított rendszereihez próbált hozzáférni, amely azon dolgozik, hogy megszabadítsa a világot a vegyi fegyverektől, és ez mutatja, hogy az orosz katonai hírszerzés figyelmen kívül hagyja a globális értékeket és azokat a szabályokat, amelyek mindenki számára biztonságot teremtenek.

A közös brit-holland miniszterelnöki közlemény szerint a GU meggondolatlan műveletei a romboló hatású kibertevékenységtől az illegális idegméreg-hatóanyagok használatáig terjed, „ahogy azt Salisburyben is láttuk”. Theresa May és Mark Rutte felidézi közleményében, hogy a délnyugat-angliai városban elkövetett mérgezéses támadásban négy ember életveszélyes állapotba került, egy pedig meghalt.

Újabb szankciók Oroszország ellen

Jeremy Hunt brit külügyminiszter csütörtök esti nyilatkozatában közölte: London egyeztetéseket kezdett szövetségeseivel Oroszország elleni újabb szankciók lehetőségéről.

Hunt szerint „a Moszkva által terjesztett álhírekkel az orosz katonai tevékenységet alátámasztó kőkemény bizonyítékok állnak szemben”, és e bizonyítékokat a brit és a holland hatóságok közösen gyűjtötték.

Peter Wilson, Nagy-Britannia hollandiai nagykövete részletek nélkül közölte: Oroszország márciusban a brit külügyminisztérium informatikai rendszerét is megpróbálta feltörni.

A Szkripal-ügy

A Scotland Yard és az angol-walesi vádhatóság a GU két tisztjét gyanúsítja azzal a merényletkísérlettel, amelyet márciusban követtek el Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal ellen.

Az ügy vizsgálatának korai szakaszában egy brit rendőr, Nick Bailey is súlyos mérgezést szenvedett, és a Scotland Yard legutóbbi közleménye szerint azóta sem nyerte vissza munkaképességét, bár felgyógyulása jól halad.

Júliusban két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által nyilvánvalóan elhajított parfümös fiolát.

Egy mérgezett meghalt

Rowley-t hosszas kezelés után kiengedték a kórházból, Dawn Sturgess azonban július 8-án ugyanebben a kórházban meghalt.

Szkripal és lánya szintén hosszú kezelés után felépült, jelenlegi tartózkodási helyüket a brit hatóságok titokban tartják.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a nyáron megállapította, hogy mindkét mérgezéses incidenst a Novicsok nevű, még a Szovjetunió által kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyag okozta, és ezt nemrégiben az OPCW is megerősítette saját független vizsgálata alapján.

Az OPCW vizsgálata a Szkripal-ügyben használt méreganyag azonosítása végett hozzávetőleg ugyanabban az időszakban kezdődött, amikor a holland hatóságok csütörtöki bejelentése szerint a GU emberei megkísérelték a hágai szervezet elleni kiberműveletet.

Kitüntetett orosz műveleti tiszt

A Szkripal-ügy gyanúsítottjait a brit hatóságok néhány hete Alekszandr Petrovként és Ruszlan Bosirovként nevezték meg, de a Scotland Yard ezzel egy időben közölte azt is, hogy álnevekről van szó.

A Bellingcat nevű, angliai székhelyű civil oknyomozó csoport szeptember végén bejelentette, hogy mélyreható vizsgálatai szerint Bosirov valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, a GU egyik legmegbecsültebb fedett műveleti tisztje, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozták.

Oroszország folyamatosan tagadja, hogy köze lenne a Szripal-ügyhöz.

Moszkva kételkedik a holland kibertámadás-vádak megalapozottságában

Oroszország vizsgálja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) elleni kibertámadásokkal kapcsolatos holland vádakat, de kételkedik azok megalapozottságában – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Hollandia a nap folyamán jelentette be, hogy áprilisban kiutasított négy orosz hírszerzőt, akik kibertámadást kíséreltek meg a hágai székhelyű OPCW ellen, valamint információt próbáltak meg szerezni az Ukrajna felett lelőtt utasszállító ügyében folytatott vizsgálatról, amelynek eredményei Moszkvát teszik felelőssé a katasztrófáért. Oroszország ezt megalapozatlan állításnak nevezte és szovjet gyártási és lajstromadatokra hivatkozva azt állította, hogy a gépet ukrán fegyveres erők tulajdonában lévő rakétával lőtték le.

Vizsgálják az ügyet

„Lényegileg kell megvizsgálnunk a velünk szemben Hollandia által felhozott kifogásokat. Jelenleg a legáltalánosabb, elsődleges információval rendelkezünk a témával kapcsolatban” – mondta Szergej Rjabkov.

„Tartózkodom attól, hogy lényegi vonatkozásban kommentáljam ezeket a vádakat, de a vád általánosságával kapcsolatban azt akarom mondani, hogy az úgynevezett orosz hackerek és kiberbetörések témája népszerűvé vált egyes, Oroszországhoz negatívan viszonyuló körökben. Már a vádak felvetése is arra késztet, hogy kételkedjek azok megalapozottságában” – tette hozzá.

Nyugati kémmániáról beszélnek

A nap folyamán korábban egy név nélkül nyilatkozó orosz külügyi illetékes csak annyit mondott, hogy „a nyugati kémmánia felpörgőben van”, és későbbre ígért hivatalos állásfoglalást.

Rjabkov egyébként úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok részéről hamarosan újabb vádaskodások fognak elhangzani azzal kapcsolatban, hogy Oroszország beavatkozik az amerikai választásokba. Ezt azzal indokolta, hogy washingtoni nyilatkozatok szerint a kétoldalú viszony javításának feltétele az, hogy Moszkva ne ártsa bele magát az amerikai belügyekbe.

Azt mondják, soha nem avatkoztak más országok ügyeibe

A magas rangú diplomata ismételten azt hangsúlyozta, hogy Oroszország )kizárja az Egyesült Államok vagy bármely más ország belső folyamataiba való beavatkozás minden perspektíváját”, és a múltban sem tett ilyet.

Az amerikai hatóságok csütörtökön hét orosz katonai hírszerző ellen emeltek vádat amiatt, hogy kibertámadásokat hajtottak végre külföldi intézmények ellen. Az Interfax hírügynökségnek egy neve elhallgatása mellett nyilatkozó orosz kormányzati forrás azt mondta, hogy Moszkva erről semmilyen hivatalos értesítést nem kapott Washingtontól.

(Forrás: MTI)

Megint orosz hackerek avatkoznak az amerikai választásokba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest