Kíváncsi vagy mi történt a Klubrádió ügyében? – itt a tuti!

A Médiatanács megpályáztatja a ma a Klubrádió által használt frekvenciát. Természetesen teljesen máshogy látják ennek okát a szembenálló felek. A rádiósok szerint egyszerűen el akarják hallgattatni az egyetlen, vállaltan kormánykritikus rádiót. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szerint viszont nem erről van szó. A Heti Napló riportja.

Mi áll a Klubrádió ügyének hátterében?

A Heti Napló kérdéseire az NMHH kommunikációs igazgatósága levélben válaszolt, amelyben felsorolták, hogy a Klubrádió az elmúlt években milyen jogsértéseket követett el, amelyek után –írják- a Médiatanács nem hosszabbíthatta meg a csatorna frekvenciahasználati engedélyét.

A klubrádió legismertebb műsora a Beszéljük meg, amelyet Bolgár György vezet. Mivel 1968 óta, vagyis 52 éve rádiózik, nagyon sok mindent átélt már. Most is nagyon határozott véleménye van a történtekről neki és a rádió elnökének, Arató Andrásnak is, aki szerint a kormány eltaktikázta magát, azzal, hogy már a látszatra sem ad,és olyan döntést hozatott, amely később visszaüthet.

Mivel Arató András mondataiból egyértelmű volt, hogy szerinte, a médiahatóság kormányzati hatásra döntött a sorsukról. A nagyobbik kormánypárt, a Fidesz ezt természetesen másképp látja:

„A törvényeket mindenkinek be kell tartania, a Klubrádiónak is. Hamis az az állítás, hogy bárki el akarja hallgattatni a Klubrádiót, hiszen a Budapest 92,9 MHz-es közösségi rádiós frekvenciára pályázatot írnak ki, amin a Klubrádió is indulhat, pályázati győzelem esetén pedig folytathatja a működését”
– áll a Fidesz sajtóosztályának közleményében.

A Médiahatóság szerint

„a Médiatanács nem „vette el” a frekvenciát a Klubrádiótól, mivel a rádiózásra alkalmas frekvencia használata nem a rádiók tulajdona, azt –mivel korlátos erőforrásról van szó- pályázat útján kell elnyerni, határozott időre.” A pályázásból, írják a folytatásban, nem zárták ki a Klubrádiót, tehát a mostanit, vagy egy másik frekvenciát a jövőben is megkaphatnak.

A Médiahatóság viszont azt írta, hogy egyáltalán nem céljuk a Klubrádió elhallgattatása.

„A Médiatanács eljárása, mellyel a Klubrádiónak minden más rádióhoz képest, előnyösebb kedvezményt biztosított, nem azt a törekvést mutatja, hogy a Klubrádiót el akarná némítani: a Klubrádió minden más médiaszolgáltatóhoz képest hosszabb ideig: nem 7, hanem 10 évig, 2011-2021 között sugározta a műsorát pályáztatás nélkül.”
A Klubrádió elnöke azt mondja, hogy természetesen újra pályázzák majd a mostani frekvenciájukat, de még ez előtt újabb Klubrádió kontra Médiatanács per kezdődik majd, mert nem nyugszanak bele a mostani döntésbe.
Szalay Dániel médiaelemző szerint a Klubrádió helyzetében ugyan logikus, de nem feltétlenül célravezető dolog peres úton megtámadni a médiatanács határozatát.

A Nemzeti Média és Hírközlési hatóság levelében arról is írtak, hogy nem egyedülálló eset, ami most a Klubrádióval történik. Szintén adatszolgáltatási hibák miatt vették el a frekvenciát a Civil Rádiótól, és hasonlóan jártak el a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, és a hevesi Rádió 1 esetében is. Nincs tehát arról szó, hogy negatív módon kivételeznének a Klubrádióval.

atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük