Kizárták őket, mert kéz a kézben értek célba

Tokióban a triatlonosok olimpiai tesztversenyén két brit versenyző Jessica Learmonth és Georgia Taylor-Brown először értek ugyan célba, de miután ezt kéz a kézben tették meg, a nemzetközi szövetség szabályai értelmében kizárták őket.

A magyar induló a 46. helyen zárt

Az ugyanis kimondja: kizárják azokat a versenyzőket, akik úgy végeznek holtversenyben, hogy nem tesznek meg minden tőlük telhetőt az előzés érdekében.

A nőknél a bermudai Flora Duffy bizonyult a legjobbnak, míg a magyar induló Bragmayer Zsanett a 46. helyen zárt.

A kétszeres világbajnok (2016, 2017) Duffy egyéves kihagyás után tért vissza, és a nemzetközi szövetség eredményközlése szerint 1:40:19 óra alatt teljesítette a távot, amely 1500 méter úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 5 kilométer futásból állt. A második helyen az olasz Alice Betto (1:40:54 ó), míg a harmadikon a brit Vicky Holland (1:41.11 ó) végzett.

Bragmayer 1:47:22 óra alatt ért célba, a versenyen 65 triatlonos indult, 11 nem teljesítette a távot.

Bragmayer Zsanett

Jó teszt volt

Bragmayer Zsanett az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a verseny előtt nem érezte magát száz százalékos állapotban.

„A meleg időjárás nagyon megterhelő, ráadásul most nemcsak a levegő, hanem a víz hőmérséklete is 30 Celsius-fok felett volt. A kerékpározás után a futásnál már inkább a vegyes váltóra is koncentráltam, így óvatosabban teljesítettem a távot. Az eredményem ellenére egy jó teszt volt, és bízom benne, hogy jövőre ismét itt versenyezhetek, akkor már az olimpián” – mondta.

Lipták Tamás, a magyar szövetség szakmai igazgatója hozzátette: jobb eredményt vártak Bragmayertől, de látva a körülményeket, a szokatlan meleget, a magas páratartalmat, illetve figyelembe véve, hogy a magyar triatlonos a verseny előtt nem érezte jól magát, ezt egy főpróbának tekintik.

„Jövőre már nem érheti meglepetés a versenyzőket” – hangsúlyozta.

Flora Duffy

ITU triatlon, olimpiai tesztverseny:

1. Flora Duffy (bermudai) 1:40.19 óra
2. Alice Betto (olasz) 1:40.54
3. Vicky Holland (brit) 1:41.11
4. Vittoria Lopes (brazil) 1:41.21
5. Summer Rappaport (amerikai) 1:41.25
6. Laura Lindemann (német) 1:41.27

…46. Bragmayer Zsanett 1:47.22

Pénteken a férfiak küzdenek meg egymással

– a mezőnyben három magyar indulóval, a sérülés után visszatérő Bicsák Bencével, Dévay Márkkal és Tóth Tamással –, míg vasárnap az új olimpiai versenyszám, a vegyes váltók viadalára kerül sor.

A tesztverseny pályája az úszás kivételével tökéletesen megegyezik azzal, amelyen jövőre az olimpián küzdenek majd meg a triatlonosok. A tesztverseny nem része a világbajnoki sorozatnak – amelynek döntője a hónap végén lesz Svájcban –, illetve a világkupának, de a vb-döntőhöz hasonlóan, kiemelt pontokat osztanak az olimpiai kvalifikációhoz. Így nemcsak a helyismeret, hanem a pontszerzés miatt is népes és erős mezőny gyűlt össze Tokióban.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük