A focit ebben a formájában biztosan azok is megkedvelik, akiket eddig valamiért taszított, vagy közömbösek voltak irányában. Hiába, no: demokráciában mindenki úgy szereti a bőrt rúgni, ahogy, ahol és amiért akarja. És ez még Magyarországon is így van!

A rendőrség megtiltotta volna, a bíróság viszont határozatában engedélyezte,

hogy magyar diákok egy focimeccsel tiltakozzanak a Kossuth téren a tudományos élet tönkretétele ellen, írja a TASZ.

A diákok azért választották a tiltakozásnak ezt a formáját, mert így akarták felhívni a figyelmet arra az aránytalanságra, hogy miközben a kormány százmilliárdokat költ sportra, éppen ellehetetleníteni próbálja a magyar tudományos életet, például az akadémiai intézetek költségvetésének elvonásával az Akadémiától.

Hogy Orbán is értse! – Focihasonlattal magyaráz az MTA

A rendőrség a gyűlés megtartását ugyan tudomásul vette,

de csak azzal a feltétellel, ha a diákok nem rendeznek focimeccset a téren. A szervező a TASZ segítségével támogatta meg a rendőrség korlátozó határozatát. Sikerrel, mert a bíróság arra jutott, hogy a focimeccs teljes megtiltása nem csupán aránytalan, de szükségtelen lépés is volt a rendőrség részéről.

A rendőrség határozatában “sportrendezvénynek” minősítette az eseményt, erre hivatkozva tiltotta meg.

A törvényszék szerint ugyanakkor a rendőrség nem minősíthet át önkényesen sportrendezvénnyé egy eseményt, aminek a célja a politikai véleménynyilvánítás. A TASZ szerint a bíróság ítélete szimbolikus üzenet is, jelzi, hogy a gyülekezési jog alkotmányos védelem alatt áll, a rendőrségnek meg nincs felhatalmazása arra, hogy eldöntse, mi a véleménynyilvánítás megfelelő formája.

Jobbágyország összefoglalása: Nemzeti Focializmus

Azt az elvet is megerősítette a bíróság, hogy az olyan elvont értékek, mint amilyen a kulturális örökségnek minősülő Kossuth tér védelme, a gyülekezési jog korlátozását nem indokolhatják. A bíróság egyedül a helyszín közlekedésbiztonsági kockázatára való hivatkozást tekintette elfogadhatónak, erre tekintettel a szimbolikus focimeccs időtartamát korlátozta.

Az új gyülekezési törvény bevezetése óta a rendőrség már több demonstrációt próbált megakadályozni,

csak a TASZ két másik esetben is sikerrel támadta meg korlátozó határozataikat – írták közleményükben a jogvédők.

A miniszterelnök hobbija – a foci – után, a miniszterelnök-helyettes hobbija is milliárdokba kerül

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét