Mennyire hűtsük az irodát és a lakást? 0 1

Itt a kánikula, ezért nagyon sokan megfáznak. Ellentmondás? Egyáltalán nem, a kánikulában ugyanis egyre gyakoribbak a megfázások, ami 90 százalékban a klímaberendezések rovására írható.

A legtöbb munkahelyen, néha még otthon is állandó vita tárgyát képezi, hány fokra is hűtsük le a helyiséget a legnagyobb nyári kánikulában, hiszen minden ember máshoz van szokva, más és más hőfokban érzi komfortosan magát.

Ugyanakkor egy ilyen helyzetben is képesnek kell lenni kompromisszumot találni. Természetesen a személyes álláspontokon túl léteznek irányadó értékek is, melyek a különböző funkciójú épületek, s azok helyiségeinek optimális hőfokát meghatározzák. Ezek elsősorban építészeti, azon belül főként energetikai jellegűek, de akadnak munkavédelmi előírások, és egészségügyi ajánlások is.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a készülékek veszélyesek, csupán a megfelelő üzemeltetés fontosságára hívja fel a figyelmet. A tapasztalatok szerint a megbetegedések zöme, mintegy 90 százaléka egyébként olyankor alakul ki, amikor odakinn borzasztó kánikula tombol, s mi botor módon túlhűtjük helyiségeinket.

Éppen ezért a szakértők többnyire azt tanácsolják, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség semmiképp se legyen több 8-10 foknál. Tehát, ha kint átlagosan 35 fok körül alakul a hőmérséklet, ajánlatos 25-27 fokra beállítani a berendezést. Ezt egyébként az egészségügyi és a munkavédelmi előírások is megfogalmazzák. E szerint a külső és belső hőmérséklet közötti különbség 10 Celsius foknál nem lehet több.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a klímaberendezések szárítják a levegőt, a száraz levegőtől pedig könnyen kiszáradhat a szemünk, megfájdulhat a fejünk, sőt, kimerültek leszünk, ezek a problémák pedig befolyásolják a munka minőségét. Szintén gyakori probléma a készülékek nem megfelelő elhelyezése. Amennyiben a hideg levegő közvetlenül éri például a vállunkat, a nyakunkat, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak.

(Forrás: Pénzcentrum)

Kapcsolódó:

Akár 36 fok is lehet

Előző cikkKövetkező cikk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + tizenkilenc =

A legveszélyesebbek azok az alternatív gyógymódok, melyeket rákbetegeknek ajánlanak 0 1

magia

Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetője, missziónak tartja, hogy szembeszálljon az áltudományokkal, és minél több fórumon felszólaljon az átverések ellen. 

Nő a tudásunk, de….

Paradox helyzetnek tartja, hogy hiába nő a tudásunk, mégis mintha sokan egyre inkább bizalmatlanok lennénk a tudományokkal:

“Manapság az internet lehetővé teszi, hogy mindenki kifejthesse véleményét, ha értékes, ha nem. A butaság szabadon szerveződhet a közösségi hálón gyakran a média hathatós támogatásával. E problémát általánosabb kontextusba is helyezhetjük: az észszerű és az irracionális gondolkodás feszül egymásnak, gyakran ugyanazon koponyán belül.”

Képzeletbeli világ…

Szerinte az irracionalizmus képzeletbeli világokat teremt, amelyeket téveszmék és konspirációs elméletek uralnak. Ezzel szemben a racionális gondolkodás a tények tiszteletén és a logikus érvelésen alapul:

“Az irracionalitás primitív ösztönöket szít, szemben az értelemmel, amely képes a problémák felfogására és megoldására, legyen az tudományos, társadalmi, erkölcsi vagy magánéleti. A tudomány lényegében rendszerbe szedett racionalizmus.” /…… / “Elválasztanám azonban a tájékozatlanságot a tudatlanságtól. Egy adott témakörben járatlan, de nyitott gondolkodású emberekre hatással lehet az értelmes szó, főként, ha nem köteleződtek el bizonyos eszmerendszerek iránt.”

Áltudomány

Hangsúlyozta, a homeopátiával az egyik gond, hogy áltudomány. Hatóanyag nélkül nincs hatás, a víznek pedig nem létezik gyógyító hatással rendelkező emlékezete:

“A másik probléma a homeopátiával, hogy igazoltan hatástalan, noha páciensek tömegei állítják az ellenkezőjét. Ennek oka, hogy elképzeléseinket támogató dolgokra jobban fókuszálunk, másrészt a betegségek zöme magától gyógyul. Ha közben homeopátiás szert szedtünk, az lehet a képzetünk, hogy oki összefüggésről van szó.”

A “megvezetettek”

Gyuri bácsi, a bükki füvesember módszereit egy tavalyi cikkben bírálta, megvezetettnek mondta azokat, akik hisznek benne:

“A gyógygombák nem igazolt hatásúak. Ez annyit jelent, hogy igen kicsi az esélye, hogy valóban rendelkeznek az állított gyógyhatással. Szégyenteljesnek tartom, hogy e termékek reklámozásával komoly televíziócsatornák is részt vesznek a beteg emberek megtévesztésében. Gyuri bácsi a népi bölcsesség megtestesítője./……. / “Néha valóban helyesnek bizonyult a népi megfigyelés, a gyógyszeripar alkalmazza is ezt a tudást. ” /….. / ” A különféle betegségekre vagy azok megelőzésére ajánlott gyógyfüvek többségének hatásossága igencsak kétséges, számos megvizsgált esetben igazolt a hatástalanság.”

A vírusokra a fokhagyma nincs hatással

Kitért arra, hogy a vírusokra a fokhagyma nincs hatással. Ha súlyos bakteriális fertőzése lenne, antibiotikumokat szedne. A vitaminokat az élet legfontosabb molekuláinak tartjuk. Ez egy tévhit szerinte:

“A tanulmányok konklúziója egyértelmű: normális táplálkozás esetén nincs szükségünk plusz vitaminbevételre, sőt a tartós szedés problémákat is okozhat.
Például a nagy mennyiségben szedett A-vitamin jelentősen megnöveli a tüdőrák kockázatát, az E-vitaminok elősegítik a rák terjedését, az indokolatlanul szedett C-vitamin pedig veseproblémákat okozhat. A hazai vitaminhelyzetre jellemző, hogy a nagyüzemi gyártás vezetői nemrég igen rangos állami kitüntetésben részesültek, a gyár alapítójának neve pedig az egészség megőrzésének szimbólumává vált, szobrot is emeltek neki. A megadózisú vitaminok legismertebb hazai gyártója és forgalmazója egy orvos, aki a gyógyszeripari összeesküvés-elméletek egyik legfőbb hazai teoretikusa is egyben.”
Legveszélyesebbnek azokat az alternatív gyógymódokat tartja, melyeket rákbetegeknek ajánlanak:
“A rák számos fajtája még ma is halálos, különösen ha későn fordulunk vele orvoshoz. Nehéz ezért egy ilyen diagnózissal szembesülni, sokaknak nincs is meg a bátorsága ehhez, inkább az alternatív megoldások felé fordulnak. Mire rájönnek, hogy rosszul döntöttek, gyakran már késő. Számos rákellenesnek titulált szer és módszer kering közszájon és az interneten. A nagyobb profitban utazók a legalitás világába is beférkőztek.”
Elmondta, vannak olyan készítmények, amelyek tudományos laboratóriumok által igazolt hatásúak. Érdekes módon mégsem gyógyszerként árulják őket, sőt a hatóságokkal való konfliktusok elkerülése érdekében a készítmények csomagolásán fel is tüntetik, hogy nem szüntetik meg a rákot, persze apró betűkkel:
” Nagybetűkkel a „rákbetegeknek ajánlott” kifejezés virít. Az egyszerű beteg vagy hozzátartozó úgy gondolkodik, hogy hatásos szerről van szó, ha már erre a kórra ajánlják, és megveszi a méregdrága termékeket. Ezeket a legalizált szereket remélhetően a hagyományos kezeléssel párhuzamosan szedik a betegek, így csak anyagilag károsul a család. Igaz, éppen akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne a pénzre. “

/A teljes interjú a Magyar Hang március 1-jén megjelent 2019/9. számában olvasható./

Tavaly 98 országban nőtt a kanyarós megbetegedések száma 0 0

Aggasztó mértékét öltött a kanyarós megbetegedések száma a világban. A növekedés több mint 74 százaléka tíz országban mutatható ki, és több olyan országban jelent meg újra a járvány, amelyet korábban kanyarómentesnek nyilvánítottak – figyelmeztet legutóbbi jelentésében az UNICEF.

Ukrajna, Fülöp-szigetek, Brazília

Az MTI-hez pénteken eljuttatott összegzés szerint 2018-ban 98 ország jelentette a kanyarós megbetegedések számának növekedését 2017-hez képest. A legnagyobb mértékű emelkedést Ukrajnában, a Fülöp-szigeteken és Brazíliában regisztrálták. Úgy látják, globálisan csökkent az erőfeszítés a könnyen megelőzhető járvány megfékezésére, pedig a kanyaró súlyos esetben akár halált is okozhat.

Csak Ukrajnában 35 120 esetet jelentettek 2018-ban, 30 ezerrel többet mint egy évvel korábban, és a helyi kormány szerint még további 24 042 ember fertőződött meg 2019 első két hónapjában. A Fülöp-szigeteken 12 736 embernél diagnosztizáltak kanyarót idén, és 203 halálesetet jelentettek. Tizenháromezerrel több megbetegedést regisztráltak az ázsiai országban 2018-ban, mint egy évvel korábban. Brazíliában is tízezerrel nőtt a kanyarós esetek száma, de Franciaország is több mint kétezer új esetet jelentett 2018-ban.

Magyarországon csak 13 beteget regisztráltak

Az összegzés kitér a közép- és kelet-európai régióra, megemlítve, hogy Magyarországon jó a helyzet. 2018-ban 13 kanyarós megbetegedést regisztráltak. A szomszéd országokban Ukrajnán kívül Szerbiában is jelentős a kanyaró térhódítása: 2017-ben 702 megbetegedést regisztráltak, ami 2018-ra 5057-re nőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján. Romániában 2017-ben 8673 eset volt, ami 2018-ra 943-ra csökkent – írták.

A közlemény idézi Henrietta Fore-t, az UNICEF igazgatóját, aki szerint ezek figyelemfelkeltő adatok, cselekedni kell. Közölte: van biztonságos, hatékony és gazdaságos oltóanyag, a vakcina csaknem egymillió életet mentett már meg minden egyes évben az elmúlt két évtizedben. Hozzátette, a mai tétlenség katasztrofális következményekkel járhat holnap.

A kanyaró fertőzőbb mint az ebola, a tbc és az influenza.

A vírus a levegőben terjed, a légzőszerveket támadja meg és halálos veszélyt jelenthet az alultáplált gyerekekre, valamint a csecsemőkre, akik még túl fiatalok ahhoz, hogy oltást kapjanak.

Mivel a megfertőződés után a kanyarónak nincs biztos gyógymódja, az oltás életmentő lehet – hívta fel a figyelmet az UNICEF.

Oltás-ellenesség

Jelezték, a gyermekjogi szervezet a kormányokkal és a partnerszervezetekkel együtt dolgozik a járvány terjedésének megfékezésén. A szervezet Ukrajnában felgyorsította az oltások beadását, különösen Lviv térségében, ahol az oltásokkal szembeni ellenérzet és a korábbi vakcinahiány miatt igen súlyos a helyzet. Ezen kívül több millió gyereket oltottak be a Fülöp-szigeteken, Jemenben és Madagaszkáron.

A közleményben kitértek arra, hogy a kanyarójárvány a fejlett világ országait is érinti, és megfelelő tájékoztatást kell adni minden szülőnek, hogy a tájékozatlanságból és bizalmatlanságból fakadóan a gyerekek ne legyenek veszélyben.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

A védőoltások alkonya

Összefogtak Áron életéért – A halál nem opció 0 1

Vietorisz Aron

Súlyos betegségben szenved a 14 éves focista, Vietorisz Áron. Karácsony másnapján közölték a szörnyű hírt a családdal: az orvosok leukémiát diagnosztizáltak. A Debrecen DLA U14-es csapatát erősítő kisfiú gyógyulásáért összefogtak a magyar sztárok.

Jótékonysági álarcosbálon gyűjtenek pénzt Áron felépüléséért

LL Junior, Varga Viktor, Fehérvári Gábor Alfréd „Freddie”, Antonyo, Mardoll és Burai Krisztián is fellép a  gálaeseményen.

Vietorisz Áron két hónappal ezelőtt tudta meg, hogy súlyos betegségben szenved. Édesapja a DVSC-től kért segítséget, hiszen a kisfiú betegsége miatt elvesztette a munkáját, ugyanis 24 órában Áron mellett van.

„Nagyfiunk, Áron december elején megbetegedett, vírusos torokgyulladása lett. Ezt kezelték, de a láz csak nem múlt el, ezért vérvételre küldték. Ott kiderült, hogy alacsony a fehérvérsejtszáma. Ezután kerültünk a hematológiára, ahol vírusfertőzésre gyanakodtak, sűrű kontroll alatt tartották. Állapota nem javult, emiatt csontvelő-biopsziát végeztek, nem sokkal később egyértelművé vált, hogy Áron leukémiás. Aznap el is kezdték kezelni, és azóta is kemoterápián van”– mondta el korábban a fiú édesapja.

A négytagú család Debrecenben él albérletben, egy kis panellakásban. A szülőknek márciusig meg kell teremteniük a lakásban a steril körülményeket, hogy Áron hazatérhessen a kezelések után. Ez az átalakítás komoly anyagi megterheléssel jár, hiszen az édesapa elvesztette a munkáját, így a család segítségre szorul. A magyar zenészek, táncosok, előadóművészek, énekesek és DJ-k egy emberként fogtak össze Vietorisz Áron gyógyulásáért és egy jótékonysági gálaeseményen gyűjtenek a kisfiú családjának.

„Szociálisan érzékeny vagyok, mióta az eszemet tudom! Hiszek a Jó Istenben és a gyerekek ártatlanságában. Azt gondolom, hogy felelős vagyok azokért a dalokért, amiket előadok. Mint magyar állampolgár, kötelességemnek érzem, hogy segítsek a rászorulóknak. Mint közszereplő, duplán annyira kötelességemnek érzem mindezt. Mint művész, örülök, hogy felhívhatom a figyelmet a fontos ügyekre” – mondta el LL Junior.

Gyógyulj meg, Áron!

Gyógyulj meg, Áron!

Közzétette: DVSC (Debreceni Vasutas Sport Club) – 2019. január 27., vasárnap

A roma repper mellett sok kiváló előadó áll színpadra. „Február 28-án a Story Budapestben mindannyian Áron gyógyulásáért zenélünk, táncolunk és énekelünk. Az esemény teljes bevételét felajánljuk az ő gyógyulásáért” – mondta el Antonyo, aki Lauerhez és Jabin Petihez hasonlóan aznap este a jó ügy érdekében áll be a DJ pult mögé.

Áron nem lehet ott, nehogy megfertőződjön

A rendezvényen Fehérvári Gábor Alfréd „Freddie”, Sáfrány Emese Aleska, Varga Viktor, Mardoll és Burai Krisztián is fellép. Áron édesanyja, Vietorisz Zsuzsa elmondta, hogy nagyon hálás az előadóknak és hozzátette: fia jelenleg nem érintkezhet a külvilággal, ugyanis a kezelések miatt fennáll a fertőzés kockázata. „Áronom jelenleg bent fekszik az onkológián, mert a kemótól egyre rosszabb lett a vérképe. Sokszor kap vért, meg thrombocytát. Nagyon kell vigyázni, mert a fertőzéseket ilyenkor sajnos nagyon könnyen összeszedheti. Elég fáradékony a kezelések miatt”.

A rendezvény szervezői a jegyeladásokból befolyt összeget Vietorisz Áron családjának ajánlják fel, valamint a megbízható civilszervezeteket összefogó CS.A.K. Alapítvànyon (Csodákért, Alapítványokért, Közösen Alapítvány) r keresztül egy gyűjtést is elindítottak a kisfiú családjának.

Segítsen!

A Városi Kurír, mint azt követőink már jól tudják, soha nem kér olvasóitól pénzt, csak azt, hogy olvassanak bennünket, és kövessék azokat a nálunk megjelenő reklámokat, ami érdekli önöket. Most viszont kivételt teszünk, de most sem magunknak, hanem Áronnak kérünk:

Ha te is szeretnél segíteni, akár 100 forinttal is, akkor adományodat erre a számlaszámra küldd el:
10300002-10665868-49020016 MKB Bank
Közlemény rovatba írd bele: 28y28k Áron

Grecsó Krisztián a rákról

“Ebben még benne vagyok, ez most zajlik” – Grecsó Krisztián a rákról és Veráról

Most Popular Topics

Editor Picks

Megosztás