A háborút elvesztettük! Óriási a baj

A világ legtekintélyesebb hetilapja drámai címlappal jelent meg. The Economist: Tűzvonalban – A klímaváltozás elleni háborút éppen elvesztjük – Rossz irányba fordulunk: a növekvő energiaéhségre a fosszilis energiahordozók fokozódó elhasználásával felelünk.

Megnyíltak a poklok kapui

Gyilkos erdőtüzek, kegyetlen hőhullámok, korábban elképzelhetetlen aszály, szárazság gyötri az északi féltekét. A legfrissebb Economist által részletesen bemutatott elemzés kimutatja:

Európa pokoli nyarának szorítása a jelenleginél kevesebb mint a feleennyire lenne erős, az ember által okozott klímaváltozás nélkül.

Minden erőfeszítés hiábavalónak bizonyult a globális felmelegedés megfékezésére. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, a fogadkozások, szép szavak ellenére növekszik.

Virágzás, fellendülés, esztelen szennyezés

Éppen ott van “virágzás”, ahol nagyon nem kellene: a kőolaj- és földgázkitermelő iparban szárnyalnak a beruházások. Ezzel szemben a megújuló erőforrások felé forduló szektorban stagnálás tapasztalható.

fotó: economist

“Van, aki még abban reménykedik, csak időleges visszalépés, amit most látunk, és mindennek ellenére felülkerekedik az emberek túlélési ösztöne, így, ha nehezen is, de kiharcolható lesz a klímaváltozás elleni győzelem. A valóság azonban az, hogy az emberiség elveszti ezt a háborút”

– hirdeti az Economist augusztus eleji számának vezércikke és a hozzá kapcsolódó háttérelemzések.

Részletek itt

Hét hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évi erőforrását

Amerikai városok perelték be a legnagyobb olaj- és földgázcégeket a klímaváltozás miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük