Klujber Katrin 9 gólt szerzett Svájc ellen

A magyar női kézilabda-válogatott 33-28-ra legyőzte Svájcot az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, pénteken Ljubljanában, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Szemerey Zsófia és Füzi-Tóvizi Petra maradt ki

Több hibával kezdett a magyar válogatott, a világversenyen újonc svájciakon látszott, hogy alaposan felkészültek ellenfelük játékából, és a hatodik percben már 5-2-re vezettek. Egy büntető és több ziccer is kimaradt, hiányzott a pontos, felszabadult játék magyar részről. A védekezés némileg javult, ennek köszönhetően sikerült egyenlíteni, de támadásban továbbra is lassú és körülményes volt a válogatott, a szélsők például alig kaptak labdát.

Egyik csapat sem erőltette a gyors játékot, ezért szinte mindig felállt védőfallal szemben küzdöttek a felek. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány előbb minden mezőnyjátékosát lecserélte, majd 10-12-nél időt kért. Mindhiába, mert a 27. percben már tíz kihagyott helyzetnél tartott csapata – öt labda a kapufán csattant -, amely 14-12-es hátrányban volt a szünetben.

A folytatásban Szikora Melinda helyett Janurik Kinga védett, illetve visszatértek a kezdő mezőnyjátékosok, ám Klujber Katrin egy ütés következtében vállfájdalmakkal küzdött. Az első percet (1-0) követően a 37. percben vezetett ismét a magyar együttes (18-17). Amikor nem gyors, de legalább tempós akciót tudott vezetni a csapat, rendre betalált, ekkor viszont a védekezés nem működött hatékonyan. 

Az 51. percben a svájciak kikérték harmadik idejüket is, mert először kerültek kétgólos hátrányba, miután a magyarok gólra váltották labdaszerzéseiket (26-24).

Ahogy várható volt, nyögvenyelős, fogcsikorgatós mérkőzés volt, de egy 4-0-s sorozattal ellépett a magyar válogatott, majd a kapusa lecserélésével létszámfölényes támadójátékra váltott, és az előnyét még növelni is tudta a dudaszóig.

A mezőny legjobbjának a kilencgólos Klujber Katrint választották. A svájciak legeredményesebbje Tabea Schmid volt hat találattal. A kapusok közül Szikora négy, Janurik egy, Lea Schüpbach nyolc védéssel zárt.

A két csapat negyedik egymás elleni mérkőzésén a negyedik magyar siker született.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány

“A második félidő elején többet dolgoztunk, de görcsösen játszottunk szinte végig, remélem, ezzel a győzelemmel átlendültünk. Nem voltunk elég magabiztosak, nem tudtuk a saját játékunkat játszani, csak miután megnyugodtunk. Hatvan percen keresztül csúsztunk-másztunk, remélem, a következő meccsen sokkal nyugodtabbak leszünk.”

A magyarok vasárnap 18 órától Horvátországgal, kedden 20.30-tól pedig a címvédő Norvégiával találkoznak a szlovén fővárosban. A középdöntőbe a csoport első három helyezettje jut.

Női kézilabda Európa-bajnokság

A csoport, 1. forduló

Magyarország-Svájc 33-28 (12-14)
Magyarország:
 Szikora, Janurik (kapusok), Albek 1, Bordás 2, Debreczeni-Klivinyi, Győri-Lukács 6, Hornyák, Kácsor 2, Klujber 9 (3), Korsós, Kuczora 2, Márton 4, Pásztor 1, Tóth E., Töpfner, Vámos 6.
Svájc: Brütsch, Schüpbach (kapusok), Albrecht, Altherr 2, Bucher 5 (5), Emmenegger 5, Eugster, Frey, Gautschi 5, Hess, Hodel, Kähr 1, Kündig 1, Riner 3, Schmid 6, Wick. 

Forrás: MKSZ / MTI

Női kézilabda Eb: Hornyák Dóra az új csapatkapitány