Ködös napok várnak ránk

Hétfőn délután nagyrészt borongós, sokfelé tartósan ködös, szürkeség határozza meg időjárásunkat. Elsősorban a Duna vonalában, illetve a Duna-Tisza közén, valamint északkeleten számíthatunk nagyobb eséllyel napsütésre. Gyenge marad a légmozgás. Számottevő csapadék nem hullik, de ködszitálás előfordulhat. A hőmérséklet a ködben jellemzően 5, a napos területeken 10 – 12 fokig emelkedik.

Éjszaka is a köd, és a borongós idő lesz jellemző

Kedden a hétfőinél is kevesebb helyen számíthatunk napsütésre, zömmel tartósan ködös, ködfelhős, borongós időre van kilátás, helyenként ködszitálással. Csak kevés helyen süthet ki a nap. A hőmérséklet nagyjából a hétfőivel megegyezően alakul, a tartósan ködös területeken mindössze 5, míg ott, ahol kisüt a nap, 10 fok köré emelkedik.

Éjszaka nem történik nagy változás az időjárásban, folytatódik a ködös, vagy borongós időjárás, alkalmanként szitálással.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

hétfő délután 5 – 12,

kedd reggel 0 – +5,

kedd délután 5 – 12

szerda reggel 0 – +4 fok körül alakul.

Szerdán, a Dunántúlon kissé élénkül a délkeleti szél, emiatt ott felszakadozhat a ködfelhőzet, megszűnhet a köd, és kisüthet a nap, míg keleten a borongós, ködös, szürke idő lesz a jellemző.

Csütörtökön inkább a Duna-Tisza közén van nagyobb esély napsütésre, és északkeleten várható elsősorban tartós köd, vagy borongós időjárás.

Pénteken számottevő légmozgás nem várható hazánkban, emiatt ismét nagyobb területen számíthatunk tartósan ködös, ködfelhős időre, és kevesebb helyen várható napsütés. A hőmérséklet számottevően nem változik.

Biometeorológia 2020. november 9..

Hétfőn és kedden fronthatás továbbra sem befolyásolja szervezetünk működését. Sokfelé borongós, tartósan ködös idő jellemzi időjárásunkat, ami különösen a szív és érrendszeri, valamint a légzéssel küszködő betegeket viselheti meg. A hideg levegőtől sállal, sapkával nyugodtan védjük magunkat, hiszen ebben az időszakban egyébként is könnyen megfázhatunk, a vírusok terjedésének a legoptimálisabb időjárás áll fent. Öltözzenek rétegesen! Csak kevés helyen süthet ki a nap, ahol kisüt, töltsenek minél több időt a szabadban, mert a napfény számos jótékony hatással bír szervezetünkre. Magas, és tovább növekszik a levegő szennyezettsége mindaddig, amíg egy erősebb hidegfront nem érkezik térségünkbe. Szennyezettségtől mentes levegőt és biztos napsütést a hegycsúcsokon találhatunk (elsősorban Kékestető), a legérdemesebb oda tervezni kirándulást.

Forrás

Immun-riadó

ködös

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük