Kolompár árnyék-ÖRO-ja

Kolompár Orbán elirigyelve az árnyékkormány ötletét, árnyék Országos Roma Önkormányzat felállításába kezdett. Célja a romák társadalmi felzárkózását segítő écák kitörpölése és felkészülés a jövő évi helyhatósági választásra.

Árnyék-vírus

Kolompár Orbán, aki 2003 és 2011 között vezette a cigányok országos önkormányzatát. A RomNet-nek azt mondta, június végére szeretné felállítani az alternatív roma képviseletet.  Szerinte a jelenlegi választott testület alkalmatlan arra, hogy ellássa a törvényben meghatározott feladatát. A képviselők a választóik bizalmával visszaélve kizárólag a saját önös érdekeiket tartják szem előtt, kiszolgálva a regnáló hatalmat.

„Az elmúlt nyolc év látszatpolitikája nem ismétlődhet meg, valamit kezdeni kell a cigányság ügyével a politikai elitnek”

Konkrét elképzeléshegyek

Kolompár szeptemberig konkrét oktatási, foglalkoztatási javaslatokat és kidolgozott programokat kíván átadni a kormányzatnak. Elképzeléseit  az ellenzéknek is eljuttatja. Szerinte az elmúlt 6-8 évben történt egy helyben topogás helyett valós léptekkel i elindítani  a romák társadalmi integrációját. Az alternatív képviselő-testületre olvasatában azért van szükség, mert a törvény szerint működő 47 fős testület a romákat érintő kérdésekben egyetlen egyszer sem szólat meg. Nem voltak javaslataik, és a kormánnyal kötött keretmegállapodásban foglaltak sem valósultak meg.

Kolompár Orbán azt szeretné elérni, hogy jövő ősszel átvegyék az ORÖ irányítását. Legalább kétharmados többséggel akarja kiszorítani a Lungo Drom tagjait és Farkas Flóriánt. Ugyan ezt a sorsot szánja  valamennyi megyei nemzetiségi önkormányzatnak, beleértve a fővárost is.

Véleménye szerint ezek a célok cselekedni akaró emberek összefogásával elérhetőek, és mindez nem pusztán pénz kérdése. Úgy véli, ha 2003-ban sikerült a közös összefogással leváltani a Lungo Dromot a nyolcéves hatalmából, akkor az most is megvalósulhat, mert a roma válaszpolgárok látják, hogy a 2010-től nem történt komoly változás élethelyzetükben.

Kolompár Orbán

Azt követően lett az ország egyik legismertebb roma politikusa, hogy 2003-ban az Országos Cigány Önkormányzat elnökévé választották, és két cikluson át is irányította az akkor még 53 fős testületet. Az általa vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) Roma Összefogás Párt önálló listát állítva elindult a 2006-os parlamenti választásokon, majd 2009-ben az EP-választásokra is saját listát állított. Karrierjének az vetett véget, hogy 2011-ben már nem tudta megőrizni elnöki pozícióját Farkas Flóriánnal szemben az országos nemzetiségi választásokon, és a több éven át húzódó büntetőperében 2013 márciusában a Kecskeméti Törvényszék jogerősen egy év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt. Mellékbüntetésként pedig három évre eltiltották őt a közügyek gyakorlásától. A roma politikus a büntetését azóta letöltötte. Kolompár Orbán azt állítja, egy koncepciós eljárás áldozata volt, mert a bíróság volt, és az első- és másodfokú bíróság, valamint a Kúria ítélete is megállapította, hogy az ügyében nem történt károkozás, és nem voltak károsultak, vagyis

„az én kezeim közt egy forint sem tűnt el”

(forrás: romnet.hu)

Balhé a roma önkormányzatban: bukta az elnök a 800 ezres fizetését

Újabb fejezet a Országos Roma Önkormányzat című szappanoperából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük