Komáromi: vagy nincs a kormánynak olyan tanácsadója, aki ért a szakmájához, vagy nem hallgat rájuk

A DK egészségpolitikusa szerint a határzárnak “nincs semmi értelme”, főleg akkor, ha sok kivétel van, miközben az ország csak feleannyi tesztet végez, mint amennyire valójában szükség lenne.

A magánszolgáltatók “ki fognak szállni”?

Komáromi Zoltán az ATV Start című műsorában azt mondta, ha hatósági árat vezetnek be a tesztekre, akkor annak szerinte minden piaci szereplőre vonatkoznia kell.

Jelenleg Magyarországon 20 és 90 ezer forint közötti ez a paletta – ha 90 ezer lenne a hatósági ár, akkor az sokaknak anyagi csődöt jelentene, ha viszont 20 ezerben határoznák meg, akkor Komáromi szerint a magánszolgáltatók egyszerűen “ki fognak szállni”.

Napi 20.000 tesztelés kellene

Komáromi úgy látja, naponta kb. 20 ezer tesztet kellene csinálni, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik esetleg maguk sem tudnak róla, de fertőznek. A kormányzat által meghozott intézkedésekről Komáromi azt mondta: szerinte a határzárnak

“semmi értelme, főleg úgy, ha tele vagyunk kivétellel”,

miközben az országban csak feleannyi tesztet végeznek, mint amennyire szükség lenne.

Nem kapnak adatokat az önkormányzatok

Az önkormányzatok sem kapják meg a területükön hatósági házi karanténba helyezett emberek listáját – ezt Komáromi szerint

a kormányhivatal arra hivatkozva szüntette meg, hogy már nincs vészhelyzet.

Az egészségpolitikus úgy fogalmazott:

vagy nincs a miniszterelnöknek olyan tanácsadója, aki ért a szakmájához, vagy a kormányzat nem hallgat a virológusokra.

A második hullám során ugyan nem lesz annyi halott, mint tavasszal volt,

most ugyanis inkább a fiatalok betegednek meg, náluk pedig enyhébb lefolyású a betegség. Komáromi ugyanakkor úgy látja,

a kontaktkutatást nem végezték elég precízen, ezért szintet lépett a vírus, de nem tudjuk a pontos adatokat, sem pedig azt, hány góc lehet az országban.

Felidézte, hogy őt kontaktkutatás miatt a korrupció elleni osztályról hívta fel egy rendőrnő, mert őt is bevetették, ekkora a szakemberhiány.

Komáromi az időseknek is tanácsot adott:

az idősebbeknek érdemes otthon maradni, őket a családoknak és az önkormányzatoknak kellene segíteni.

Friss adatok!

844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 153-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 642, 4117-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 8394. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Kérjik, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be!

Forrás

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük