Komjáthi: Matolcsy György feljelentve “gazdaságtörténeti bűn” elkövetéséért

Komjáthi Imre szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen Matolcsy György jegybankelnök ellen. Az MSZP társelnöke szerint Matolcsy hétfői beszédével, melyben a magyar gazdasági helyzetet válságosnak nevezte, szembe megy a jegybankelnöki kötelezettségeivel és sosem látott veszélynek teszi ki a magyar gazdaságot.

„…keringőre hívta a spekulánsokat”

Miközben Matolcsy György évekig asszisztált a kormány felelőtlen gazdaságpolitikájához, most a Gazdasági bizottság hétfői ülésén kijelentette: Magyarország válságközeli helyzetben van és a világ negyedik, ötödig legsérülékenyebb országa. Ezzel a kijelentésével a jegybankelnök „keringőre hívta a spekulánsokat”, és sosem látott veszélynek tette ki hazánkat

– jelentette ki az MSZP társelnöke, majd hozzátette:

Matolcsy György jegybankelnök gazdaságtörténeti bűnt követett el kijelentésével.

Az Ön bőrére megy a játék….

Komjáthi Imre szerint

a magyar emberek bőrére megy, ahogy a jegybankelnök a kormányra mutogat az elkövetett hibákért, miközben az elmúlt években kart karba öltve kényszerítették térdre a forintot.

Az MSZP társelnöke kiemelte, az MNB-törvényben foglalt elsődleges feladata a jegybanknak az árstabilitás elérése és fenntartása, nem pedig az, hogy hazardírozzon. Matolcsy beszédével teret adott és elősegítette a spekulatív pénzügyi támadásokat, ezáltal hatalmas pánikot keltett a piaci szereplők körében, ez pedig egy jegybankelnöktől elfogadhatatlan.

„Éppen ezért feljelentést teszek a Legfőbb Ügyészségen Matolcsy György jegybankelnök, volt fideszes nemzetgazdasági miniszter hétfőn elmondott, a jegybanki törvényben szereplő kötelezettségével ellentétes, a spekulatív pénzügyi támadásokat elősegítő nyilatkozatai miatt”

– jelentette be a szocialista politikus. Az MSZP társelnöke reméli, hogy Polt Péter teljesíti alkotmányos feladatát és nem fognak elmaradni a büntetőjogi következmények Matolcsy mondatai miatt.