Komócsin Sándor: Boris Johnson első éve…

Boris Johnson elvesztette az ellenőrzést az államügyek felett, nem lehet erős egy miniszterelnök, aki nem követ világos célokat, amelyeket következetesen el akar érni a kormányzásával. Ezzel a cseppet sem hízelgő felütéssel indítja cikkét a Financial Times (FT) vezető publicistája, Philip Stephens, akinek cikkét a napi.hu szemlézte. Az írás apropóját az adja, hogy Johnson nagyjából egy éve kormányozza az Egyesült Királyságot.

Nincs kínosabb látvány egy meztelen miniszterelnöknél

Boris Johnson személyes ambícióiról csak annyit tudtunk, hogy régóta miniszterelnök akart lenni. Egyéves kormányzása azonban azt mutatja, hogy nincs a kezében egy prospektus, amelyből kiolvasná, hogy mire is akarja használni a megszerzett pozíciót. Kezdetben úgy látszott, hogy elég lesz végrehajtani a brexitet (amit január végén nyélbe is ütöttek), ám kormányzása elé új kihívást állított a koronavírus-járvány kitörése. Az ezzel kapcsolatos döntéseket és azok kommunikációját Johnson és mindenható kommunikációs tanácsadója, Dominic Cummings hozta. Az eredmény haloványnak bizonyult: a miniszterelnök lassan ismerte fel a veszélyt, viszont túl gyorsan akart lazítani a korlátozásokon, amikor enyhülni kezdett a járvány nyomása.

Hírfolyam>>>>>>>>>>>>>>

Hatalmi koncentráció

Cummings, arra használta fel az elmúlt hónapokat, hogy növelje befolyását a kormányon belül. A miniszterek egy szűk körén kívül, mindenkit a kispadra ültetett, és számos kormánytag és állami tisztviselő, aki elég botor volt ahhoz, hogy őszintén elmondja a véleményét, elvérzett a vele vívott csörtében.

A tanácsadó mögött álló Johnson nem az első miniszterelnök, aki centralizálni akarja a hatalmat. Számos kormányfő töltötte azzal az idejét, hogy megpróbálta átszervezni az Angliában Whitehall néven ismert központi államapparátust. Ugyanakkor azok a miniszterelnökök, akik képesek voltak érvényesíteni akaratukat a Whitehall felett, nem azzal érték ezt el, hogy átszervezték az irányítási láncokat, hanem azzal, hogy világos feladatot állítottak bürokrácia elé és következetesen elvárták, hogy azt hajtsa végre.

Kevesen kételkednek abban, hogy a Vas Lady becenévvel gúnyolt, konzervatív Margaret Thatcher képes volt érvényesíteni az akaratát a kormányzásban. A választások megnyerésén túl ugyanis világos célokat fogalmazott meg, és azokat eltökélten végre is hajtatta kormányával, illetve az bürokratákkal. Ugyanez elmondható a munkáspárti Tony Blairről, annak ellenére, hogy időnként panaszkodott a Whitehall “obstrukciójára” a kormány akaratával szemben.
Az FT publicistája úgy látja, Boris Johnson már elvesztette az esélyt arra, hogy a következő években nagy elődeiéhez hasonló hatalmat építsen ki a kormány és az állami bürokrácia felett.
Hozzátehetjük még: kiderült, hogy mit tud és mit nem, így, ha király lenne, meztelen lenne a nép előtt.

(Komócsin Sándor cikke eredetileg a kerekasztal-mp.hu– jelent meg.)

Még egy erős vélemény B.J.-ről!

Boris Johnson

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük