Kompország demokráciája – A fékek és ellensúlyok rendszere hülyeség!

Nyugtalanul aludtam a minap, szörnyű álmom volt. Kövér László előadását hallgattam a közszolga-nevelő egyetemen a demokráciáról. Éppen azt mondta, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere marhaság.

Kivert a víz, úgy ébredtem, s mert éppen nem volt értelmesebb teendőm, hát átböngésztem kissé a kormányzati honlapot, milyen is az echte illiberális magyar nemzeti demokrácia rendszere. No hát ilyen. Fideszes.

A házelnök úr őszinteségi rohamában ezt találta mondani:

„A fékek és egyensúlyok (sic!) rendszere, én nem tudom, önök mit tanulnak, de az egy hülyeség, azt felejtsék el, annak semmi köze se jogállamhoz, se demokráciához (…) az a baj, hogy egyesek komolyan veszik, hogy fékezni kell a demokratikus akaratkinyilvánítás eredményeképpen létrejött kormányt. És úgy gondolják, hogy az a demokrácia, ha a küllők közé állandóan bedugják a botot. Nézetem szerint a Fidesz valójában nem sokat bíbelődik ideológiai kérdésekkel. A valaha liberális párt szilárd politikai hitvallása ma ebben a jelszóban összegezhető:

„Csak a Fidesz!“ (Vagyis még a KDNP sem!)

Szörföljünk egy kicsit a kormányzat honlapján! A tájékoztatónak ez a címe: A magyar államról.

1./ Magyarország alkotmányjogi berendezkedése parlamentáris demokrácia

A legfőbb törvényhozó szerv az országgyűlés. (Fidesz, 2/3-os többség) A legfőbb végre-hajtó hatalom a kormány, – természetesen a Fidesz irányítja; míg az igazságszolgáltatást a bíróságok gyakorolják. A Kúria elnökét a minap a Fidesz jelölte és választotta meg. A főügyészt a Fidesz jelölte és választotta meg – mindkettőt a hivatali kor legvégső határáig. A törvénykezés függetlensége jószerint megszűnt.

2./ Az Alaptörvény Magyarország jogrendszerének alapja

Bizony! Pontos, hiteles, hivatalos értesülések erről nincsenek közkézen, de állítólag Szájer József vetette számítógépre az első, de nagyjából az elfogadott változatot a Strassbourg-Brüsszel között haladó gyorsvonaton. Lehet, hogy ez nem igaz, az viszont igen, hogy az Alaptörvény szövegezésébe fideszesen kívül senki bele nem szólhatott. Az engedelmes kétharmad pedig elfogadta azt. Gránit szilárdságát mi sem bizonyítja jobban, hogy azóta mind-össze csak ötször vagy hatszor módosították a Fidesz pillanatnyi érdekekei szerint.

3./ A köztársasági elnök Magyarországon a legfőbb közjogi méltóság,

aki az alkotmány szerint őrködik afelett, hogy az államszervezet demokratikusan működjön, és ő az, aki megtestesíti a nemzet egységét. Na ne tessék a népet kacagtatni! Az elnök: Áder János ős fideszes, és nem őrködik semmi felett, nem testesít meg semmit, csak a fideszes gőgöt.

4./ A választási rendszer, illetve a választás a demokrácia alapvető eleme.

A miénket a Fidesz szülte, és formálta a saját képére és hasonlatosságára. Olyan is!

5./ Ahhoz, hogy az állam zavartalanul működjön, a kormány minden év végén(!) törvényjavaslat formájában benyújtja a költségvetés tervezetét.

A költségvetést az országgyűlés, a képviselők legalább felének jóváhagyásával fogadja el.
Ugyan minek? Az év nyarán elfogadott következő évi költségvetés eleve nem lehet megalapozott, mert bizonytalan prognózisokra épül. Egyebekben pedig a fidesz-kormány akkor és azt az előirányzatot módosítja, amelyre éppen kedve szottyan. Pénzt vesz el innen (pl. a szociális szférából) és odaadja stadionra, vagy tankot vesz belőle. Kell az nekünk! Támadnak a migráncsok! Tiszta Fidesz módszer.

6./ A jogállamiság alapvető kritériuma, hogy az államhatalomnak meghatározott jogi normák között kell működnie,

és ezt az államhatalom által kialakított „önellenőrző-mechanizmusok” működtetésével is elő kell segíteni. Ezt a célt szolgálja az országgyűlési biztos, más néven ombudsman jogintézménye is. Valamennyi ombudsman a Fidesz választottja és a Fidesz kinevezettje.

7./ Az Alkotmánybíróság a rendes bírói szervezettől függetlenül működő tizenegy fős testület, amelynek fő feladata az Alkotmány védelme

Ha egy jogszabály az alkotmányba ütközik, az Alkotmánybíróság megsemmisíti azt.
A testület valamennyi tagját az országgyűlés kétharmados többsége választotta meg, a jelöltek nevét a Fidesz vezérkara terjesztette elő.

8./ Az állam működése szempontjából fontos intézmények

még az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, vagy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az ÁSZ elnöke volt fideszes képviselő. Az MNB elnöke Matolcsy György, az Orbán-kormány volt tagja. A Médiahatóság valamennyi tagja fideszes, ellenzéki nincs egy sem. A közszolgálatinak hazudott sajtóban ellenzéki vélemény nincs, a vidéki sajtó ura a fideszes Kesma alapítvány. Van vagy 4-500 orgánuma.

9./ A közoktatást a Fidesz teremtette mamut-intézmény, a Klébelsberg hivatal irányítja

A felsőoktatás átalakítása mostanában folyik. A Corvinus egyetem már a Fideszé, a színművészetivel kis baj van, mert a Fidesz itt úgy viselkedik, mint az elefánt a porcelánboltban, s ez nem tetszett a diákságnak. Az MTA kutatóintézeteit elvonták és a Fi-desz gründolta intézmény irányítása alá helyezték.

10./ A közegészségügy az orvosok és a szakszemélyzet áldozatos munkája ellenére mind kevésbé képes eleget tenni feladatainak,

mert alkalmatlan a fideszes miniszter, túl sok a vezetési központ, minden félkegyelmű beleszól a szakmai kérdésekbe, s a járvány persze minderre nincs tekintettel. A pandémiáról szóló állami tájékoztatás hiányos, pontatlan, olykor súlyosan hazug. És akkor 3-4 nap alatt megszületik az össze-gányolt, becsapós törvény a fizetésemelésről, amiből a szakszemélyzet kimarad, s amelynek ellenében rabszolgai státusba helyezik a doktorokat. Fidesz módszer!

11./ Természetesen a Fideszé a rendőrség és a honvédség, ebben semmi meglepő nincsen

12./ A Fidesz kizárólagos hatalmának immár jól felépített rendszerén egyetlen, bár komoly rés van:

a legutóbbi önkormányzati választáson a fővárosban és mintegy 40 más kisebb-nagyobb településen az ellenzék győzött. Ezeket a településeket a Fidesz éppen megfosztja forrásaitól, s követeli szolgáltatásaik körének bővítését, miközben kezes sajtójában nyíltan szidalmazza maga okozta tehetetlenségüket, s a hatásköreik egy részét a kormány a forrásokkal együtt átirányítja a Fidesz vezette megyei hivatalokhoz.

Igaza van Kövér Lászlónak:

a fékek és ellensúlyok rendszere, a hatalommegosztás Orbánisztánban marhaság. A nép is, Európa is egyre nagyobb döbbenettel figyeli Orbán Viktor országlását. Ugyanis ez a fidesz-rendszer sajnos pocsékul működik. Előbb vagy utóbb összeomlik – talán akár magától is. A baj az, hogy nem csak és nem is elsősorban a fideszes fejekre omlik majd, hanem mindannyiunkra!

csillagok

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Kompország demokráciája – A fékek és ellensúlyok rendszere hülyeség!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük