Konok Péter: Ki az a hülye, aki ezektől pizzát venne? - Városi Kurír

Sorting by

×

Konok Péter: Ki az a hülye, aki ezektől pizzát venne?

Van egy kedves filmem, a 2003-ban forgatott svéd Zsernyákok (Kopps). Az unalmasan békés svéd kisvárosban, Hogbodornában nemigen történik semmi. Az ottani rendőrörs tagjainak ez így pont megfelel: elkóborolt teheneket hajtanak haza, chillis hotdogot esznek a büfében, csendben élik életüket- kezdi bejegyzését Konok Péter történész, aki nem mellesleg kiváló közíró, és közszereplő is.

Hirdetés

Aztán az állam felfigyel a dologra, és a felsőbb hatóságok úgy döntenek, leépítik az őrsöt

Hiszen nincs rá szükség. A meghökkent rendőrök rádöbbennek: ha meg akarják tartani kényelmes állásukat, bűnözést kell csinálniuk. Okot kell adniuk létüknek.
Először egy kukát rúgnak fel, de ez nem tűnik eléggé fajsúlyos dolognak. Csekély a társadalmi ereje. Később persze eljutnak oda is, hogy migráns terroristákat alakítsanak (és véletlenül felrobbantják a városka egyetlen büféjét, ahol hotdogozni szoktak), de a második lépés a bolti tolvajlás. Némi fenyegetéssel, valamint pia és egy horgászbot ígéretével ráveszik a helyi alkeszt, hogy lopjon el valamit a városka vegyesboltjából. Az akció kicsit félresikerül: a boltos éppen klotyón van, mikor a teljesen beszart alkesz elrohan egy csomag virslivel, így kissé meglepődik, mikor a rendőrség a virslijét visszaszolgáltatva közli vele, hogy bűncselekmény áldozatává vált. – Akarsz feljelentést tenni? – kérdezi a rendőr. – Nem akarok – válaszolja a boltos. – Nem láttam semmit, a virsli is megkerült. – Nem úgy van az – mondja a rendőr, és zavaros dumát vág le róla, hogy ha a boltos nem tesz feljelentést, ő is elkövetővé, bűnözővé válik. – Érted? – kérdezi végül. – Érteni nem értem, de feljelentést akarok tenni – válaszolja a megszeppent és megzavarodott boltos.

Hát, így

Csak fogni kell valami alaptalan marhaságot, pöpec mesét a nemváltó óvodásokról és a csecsemőosztályokon garázdálkodó LMBTQ-aktivistákról, akik Soros pénzén kicserélik a rózsaszín és a babakék rugdalózókat, és máris akad, aki feljelentést akar tenni. Mert hát ki akarná, hogy ellopják a virslijét és Jancsiból Juliskát csináljanak?
A módszer ugyanaz.
A filmben természetesen heppiend van. A rendőrök lebuknak, az őrsöt feloszlatják, de a zsernyákok pizzázóvá alakítják át, és mindenki boldog lesz.
Persze, ezek a mi pöffeszkedő zsernyákjaink nem csetlő-botló, szerethető alakok, mint a filmben, hanem aljas, veszedelmes tolvaj pszichopaták.

És a heppiend sem túl valószínű: eleve, ki az a hülye, aki ezektől pizzát venne?

(A poszt eredetileg Konok Péter közösségi oldalán jelent meg.)

Tiszta őrültekháza

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.