Konok Péter: Már megint ráizgultak a Normafára – „miért utálja ez a bűnbanda a fákat?”

Már megint ráizgultak a Normafára, lihegnek a fűrészeik, duhognak az exkavátoraik. Miért? Mert csak? Összegzem a „miért utálja ez a bűnbanda a fákat?” kérdésre felmerülő lehetséges válaszokat, mintegy tipologizálva a fanyűvés feltételezhető mögöttes indítékait. Mindenki válassza ki a neki tetszőt; lehet többet is, mint a nemzeti konzultációban.

Először is: mert lopnak.

Ennek a favágás csupán mellékterméke. Ellopják a fát, összegyűjtik a rőzsét, kivágják a más erdőjét, és a felszabaduló területet is ellopják; oda szállodát, stadiont, trafikot, miegymást építenek, paszulyt vetnek vagy szürkemarhát legeltetnek ők, vagy a nekik fizető klienseik és gazdáik, közpénzből, EU-támogatásból, miegymásból. Még kocsinyi birkaszart is lopnak; hát pont fát ne lopnának?!

Másodszor:

nyomot akarnak hagyni, a maguk módján körbepisálják a territóriumuknak tekintett helyeket. Ha Orbán, Tarlós, Rogán, és az egész bazsalyogó bagázs a hozzájuk méltó helyre kerültek volna az életben, akkor ilyen vicces, kicsit fárasztó figurák lennének, akik telerakják hülye kínai zenélős kertitörpével a virágágyást, sörösdobozokat húznak a babkarókra, angyalos-fírfangos címert biggyesztenek a postaládára, és a casco-matricából kivágott betűkből a “csao” feliratot ragasztják a Suzuki hátsó szélvédőjére. Kicsiben ártalmatlanok, bár esztétikai érzék tekintetében… hmmm…, hát nem az első sorból startolnak. Nagyban viszont: letarolt Margitsziget zenélő giccsmonstrummal, ártéri erdő helyén mobilgát, Normafa helyén biowellness-disznóhizlalda-felhőkarcoló, lebetonozott, gigagiccs-fasizmussal lekövezett és felszobrozott Kossuth-tér, sasramorgó Gábriel, sztepptáncoló Wass Albert-szobor, térkövek és betonsilók. “Nagyobb, mint Dubajba'”, ahogy a jó Tarlós Pistván kijelölte a várostervezés decens vezérfonalát. A köztér az ő közterük, mi csak ne vigyünk rajta semmiféle életvitelszerűséget. Ja, és közben lopnak is. Biztos, ami biztos.

Harmadszor:

mert valóban egyszerűen betegek. Nem a fák; ezek a figurák. Gonosz, eltorzult, frusztrált és cezaromán kleptomániások. Mert azért a pusztítás mellett persze lopnak erősen, lelkesen, folyamatosan. Láthatóan élvezik, hiszen muszáj nem lenne nekik.

Negyedszer:

hogy megmutassák, ők ezt is megtehetik. Ez olyan szimbolikus dolog; kismacskákat is kínozhatnának, de annak nehéz ilyen grandiózus svungot adni, nagy buldózerek, sok sárgamellényes fűrészember, bőgő motorok, recsegő fák: ennek sokkal nagyobb lendülete van, mint ha a kamerákba vigyorogva ledarálnak egy kosárnyi kiscicát. És persze lopni is többet lehet így, benzint, fűrészt, tűzifát, sárga mellényt, földet, kastélyt, folyópartot; a cicáknál legfeljebb egy vacak kosarat. Ráadásul a cicagyilkolás eléggé rosszul mutat a Facebookon.

Ötödször:

Mert utálják Budapestet. Ez is valószínű. Vidékről jöttek fel, kisebbrendűségi érzésük van (pedig nem ETTŐL kellene, hogy legyen), hát maradandóan akarnak ártani. Persze ezt a verziót gyengíti, hogy ugyanezt csinálják Pápán, Debrecenben és Szajkóhukkifalván is (hogy a diktatúra röhejes, de méregdrága diznilendjévé alázott Felcsútról most ne is beszéljünk… mit árul ez a miniszterelnök „hazaszeretetéről”?). Mindenütt. De hogy Pestet tönkresilányítsák, eléggé központi elfoglaltságuknak tűnik. Közben azért eltűnik ez-az, üzletek köttetnek diszkréten, földek osztatnak, fejlesztési pénzek lényegülnek át. Lopás nélkül a bosszú sem az igazi.

Vagy lehet (hatodszor),

hogy ezek a fickók itt mind alapjában véve arany pofák, humanista természetbarátok, fák és madarak filantróp szerelmesei, csak az arcukra égett, beleszervesült a mocskos, szemétláda politikus álarca, a munkaruhájuk? Ha így van, áldozatot hoznak értünk. Ez nekik is fáj akkor bizonnyal. Lopással terelik el hát figyelmüket a szenvedésről. És szegényeknek muszáj kivágni a fákat, hogy megfeleljenek az elvárásainknak, mert mi Hókuszpókot akarunk, és Darth Vadert, és Jockey Ewingot.
Ez esetben bennünk van a hiba. Csak magunkat okolhatjuk.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük