Sorting by

×

Konrád György: Orbán Viktor, ha majd nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova

Konrád György Kossuth-díjas író, a kortárs magyar irodalom egyik legismertebb alkotója a Heti Világgazdaság legújabb számában, a Portré rovatban beszélt munkásságáról, közéleti kérdésekről.Konrád és a hatalom

Konrád 1990 előtt a demokratikus ellenzék egyik hangadó személyisége volt. A mindenkori hatalomhoz való viszonyáról  így beszélt:

“a hatalom eleve taszított. Aki egyszer hatalomra kerül, mindenféle trükkel azon van, hogy ott maradjon. Közülük még a kevés intelligens is frázisokat ismételget. Mindenáron meg akarja győzni a hallgatóit valami fennköltnek beállított dologról, ami a politikus saját javát szolgálja. Engem nem sikerül meggyőznie, mert valamennyit én is tudok ezekről a trükkökről. Korról korra visszaköszönnek. Osztály, nemzet, vallás–ezek nevében lehet kellemetlenkedni. Amit most látunk, az csak újabb applikáció.”

A rendszerváltás idején aktívan politizált. Egyik alapítója volt az SZDSZ-nek.

 

“Göncz Árpádot a köztársasági elnökségre, Demszkyt a főpolgármesterségre, Darvas Ivánt a képviselőségre beszéltem rá, legyenek kiválóságok. Beváltak, és a mostani rezsimnél jobbat, polgári demokráciát reméltünk a rendszerváltástól.”

Az írónak már akkor is jó kapcsolata volt Soros Györggyel, ő ajánlotta az amerikai üzletember pártfogásába Orbán Viktort:Orbán felejthetetlenné akarta tenni magát

“Sok mindenre beszéltem rá Sorost, ezek közül csekélyke téma volt a mostani miniszterelnök személye, a German Marshall Found részére írtam róla ajánlást, mint értelmes fiatalemberről, aki demokráciát akar. Az akkor igaz is volt, de aztán kiderült, mi minden ezzel ellentétest tudott produkálni.” 

Az író a tévedésére már Nagy Imréék újratemetésekor rájött, amikor Orbán a beszédet mondott  a Hősök terén:

“Tudtam, hogy abban állapodtak meg a Történelmi Igazságtételi Bizottsággal, hogy a kelet-európai diktatúrákban élők védelmében most még nem  hozza szóba az orosz csapatok kivonását, de megszegte a megállapodást. Felelőtlen volt, mert felejthetetlenné akarta tenni magát.”

Az író előre látta a Kádár-rendszer  végét, a berlini fal leomlását. A jelenlegi helyzetet így látja:

“Ezt a kormányt csak akkor fogja leváltani a kedves és intelligens fiatalokat is magába foglaló ellenzék, ha tagjai nem utálják egymást. Megnyugtatásul úgy látom, hogy nagyobb erő húzza a magyarokat is az Európai Unióhoz, mint a diktátoraikhoz. Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Jóakaratú emberként azt kívánom, hogy Felcsútra menjen.”

Hasonló

Politikai foglyok Orbán börtönében

átver

6 hozzászólás

 • 2019.10.29 - 14:49
  Közvetlen hivatkozás

  “Konrád György: Orbán Viktor, ha majd nem akar Nicolae Ceausescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova”

  EBBÕL A KIJELENTÉSÉBÕL VILÁGOSAN KIDERÜL AZ, HOGY KONRÁD GYÖRGY MAGYAR-ELLENES POLITIKÁT FOLYTATOTT, MERT NEM TISZTELTE AZT, HOGY A MAGYAR EMBEREK TÖBBSÉGE KIÁLL ÉS TISZTEL ORBÁN VIKTORT!
  KIJELENTÉSEIVEL MEGALÁZTA A MAGYAR EMBEREKET!!

  Válasz
  • 2019.12.15 - 08:55
   Közvetlen hivatkozás

   Gábor,te csak a magad véleményét írd le mert a többség igen i utálja a te diktátorodat Nézz körül és ne a propaganda hazug hírekből tájékozódj
   . Röviden csak ennyit.Üdv.

   Válasz
 • 2020.01.18 - 16:38
  Közvetlen hivatkozás

  Nem sugall, anélkül is lampavason akarja látni minden jóérzésű ember, aki még nem, az egy szar ember. A művész úr csupán, ahogyan elmondja, jóakaratú ember, hiszen egyértelműen látja azt amit minden jozaneszu ember, hogy ebből előbb utóbb csúfos bukás lesz.

  Válasz
 • 2022.01.20 - 10:23
  Közvetlen hivatkozás

  Felejthetetlen is lesz de rossz értelemben nem lehet elfelejteni mennyi helyrehozhatatlan kárt okozott az Országnak,a pökhendiségével telhetetlenségével,kiszolgáltatta az Országot Kínának,és azoknak az Oroszoknak akiket 1989-ben nagy mellénnyel kiutasított az Országból, ajtót kell mutatni nekik mivel mi nem Kelethez tartozunk,csak vigyázzunk,nehogy vissza jöjjenek az ablakon,a nyugatnak viszont,ajtót kell nyitni mert mi oda tartozunk,és most ez a futóbolond,lefekszik az Oroszoknak!hiteltelen egy gazember köpönyegforgató,mindig az érdekeinek megfelelő oldalára áll!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.