Kőolajlelőhelyre bukkant a Mol Vecsés térségében

„Minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük az ország energiafüggőségét, ezért is nagy öröm számunkra ez a kutatási siker – mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója. és, hogy minek örült ennyire? Annak, hogy Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában, 2100 méter mélyen, írja a Portfolió.

Most 600, később akár 1.000 hordó/nap

Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését.

A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

A Mol júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy

eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni.

A kutat november 11-én állították termelésbe, az olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.

„Minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük az ország energiafüggőségét, ezért is nagy öröm számunkra ez a kutatási siker. A jelenleg termelés alatt álló készletek folyamatosan kimerülnek, ez egy természetes folyamat része. … Ezekben az években jelentős sikereket értünk el a hazai kutatásban, például több sekély mélységű gázmezőt találtunk és állítottunk termelésbe. A vecsési találat viszont egy nagyobb mélységű olajmező feltárását hozta, amelynek alapján a Mol további fúrásokat tervez a környéken a mező kiaknázására és a termelés fokozására”

– mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.