Észak és Dél-Korea államfői megegyeztek: együttműködnek a félsziget atommentesítésében

A két koreai vezető abban is megegyezett, hogy Észak-Koreában lesz a Korea-közi csúcstalálkozó folytatása.

Kim Dzsongun és Mun Dzse In megegyeztek: a teljes nukleáris leszerelés a cél. Részleteket egyelőre nem tudni a megállapodásról, de az biztos, hogy a két ország szorosabbá fogja fűzni az együttműködését.

Abban is megállapodtak, hogy a két ország véget vet ellenséges tevékenységének egymással szemben, a demilitarizált zónából pedig egy békezóna lesz, ahol nem fognak propagandát sugározni. Cél a háborúban szétszakított családok egyesítése, és a határt átszelő vasúthálózat fejlesztése is.

A történelmi határátlépés után, a dél-koreai oldalon a Béke Házában folytatódott a Korea-közi csúcs, ahol Kim Dzsong Un rövid, de annál szimbolikusabb üzenetet írt a vendégkönyvbe. “Új történelem kezdődik most. A béke korszaka a történelem kezdőpontjától”.

A két politikus ezek után tárgyalóasztalhoz ült, amelynek átmérője, utalva a találkozó évére, 2018 mm.

Kim Dzsong Un a megbeszélések sajtó nyilvános részén arról beszélt, hogy nagyok az elvárások, de reméli, hogy tanultak a múltból. „Úgy gondolom, hogy képesek vagyunk egy új kezdetre, ezzel az eltökéltséggel érkeztem erre a megbeszélésre – mondta az észak-koreai diktátor.

A délelőtti tárgyalások már véget értek, sok részlet nem szivárgott ki, de annyi igen, hogy Kim Dzsong Un meghívta Phenjanba a dél-koreai elnököt, aki azt el is fogadta.

A mostani csúcs nem csupán azért történelmi jelentőségű, mert az északi vezető déli területre lépett, hanem azért is mert az elmúlt időszak atomháborús fenyegetőzései után mindkét fél a békekötés reményével ült a tárgyalóasztalhoz.

A pénteki találkozó több, mint Korea-közi mosolydiplomácia. Sokan azt remélik tőle, hogy jó felvezetése lesz a májusi Trump és Kim közötti találkozónak, amely a remények szerint végleg békét hozhat a koreai-félszigetnek.

(Forrás: Euronews)

Kapcsolódó:

Megkezdődött a történelmi találkozó Koreában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük