Kiemelt hírekKoronavírus

Kórházi ágyon fekvő halottal sokkolt az M1 a Honvéd Kórházból – Hátha megértik végre, akiket érint!

Kórházi ágyon fekvő halottal sokkolt az M1 a Honvéd Kórházból - Hátha megértik végre, akiket érint!

Újra megfeszített küzdelem folyik a kórházak intenzív osztályain a koronavírusos betegek életéért – számolt be az M1 aktuális csatorna péntek este. A Híradó stábja egy olyan kórteremből tudósított, ahol a lélegeztetőgépekre kötött betegek egyike halott volt. Aki ebből nem érti, hogy miért kell beoltatnia magát és betartania az előírt és még meg sem fogalmazott szabályokat, az olyan, mintha öngyilkos akarna lenni és direkt megfertőzni azt, akivel találkozik.

Ahogy az előző hullámok alatt, úgy most is kizárólag az M1 stábját engedték forgatni a kórházakban. Pénteken este az M1 híradója exkluzív interjút készített budapesti Honvédkórház Covid-intenzív osztályán, ahol a legsúlyosabb állapotban lévő betegek gyógyulásáért dolgoznak a szakemberek.

Felfoghatatlan, hogy még ennyi idő után sem biztos, hogy az emberek megértik: életbevágóan fontos az oltás.

Amikor az M1 stábja a kórteremben forgatott, az egyik betegágyon egy elhunyt feküdt, aki nem sokkal korábban belehalt a koronavírusba

Emiatt az M1 Híradójában kegyeleti okokból ki is takarták a kép egy részét.

A lélegeztetésre szoruló fertőzöttek többsége nem kérte az oltást, sokuk állapota pedig olyan gyorsan romlik, hogy már nem tudják őket megmenteni

Deim Zsolt, egy oltatlan beteg az M1-nek úgy nyilatkozott: eddig megpróbálták oltás nélkül. Azzal, hogy már átestek a betegségen, be kell látni,

“hogy ez nem megy nélküle”

– fogalmazott.

“Ha én egyszer innen kijutok és felépülök, akkor én mindenféleképpen be fogom magamat oltatni”

Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szakorvosa azt mondta: határozottan látszik az oltások hatása. Több szempontból, egyrészt oltással ritka, aki az intenzív osztályra kerül. Előfordul de arányában sokkal-sokkal ritkábban, mint oltatlanul.

“Másrészt aki oltás után kerül ide az intenzív osztályra, az sokkal jobb eséllyel kerül ki innen élve”

Péter Ádám is arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki vegye fel az oltást, mert a járvány negyedik hullámának megfékezéséhez erre van szükség.

Zacher Gábor a tűzvonalból….

Még tolerálható a helyzet, sok a lélegeztetőgép, például raktárakban is vadonatújak sorakoznak, van elég gyógyszer és védőfelszerelés is, kérdés, hogy humánerőforrással mennyire bírja a szakma

− mondta Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház főorvosa a Klasszis Klub műsorában. Az interjút a Mfor.hu szemlézte. A szakember hiányolja, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nem nyilatkozik sehol a pandémiáról, pedig ebben a kivételes helyzetben fontos lenne az egészségügyi intézményeket is végigjárnia. Kiemelte, hogy

az újra erősen meredeken felfelé ívelő járványgörbe ellenére a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal nem egészségügyi információkkal van tele, hanem többségében politikai híreket tartalmaz.

Kiemelte, hogy

a hatvani kórházba bekerült koronavírusos betegek 85 százaléka nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást.

Elmondása szerint

a maradék 15 százalékból 7-8 beteg olyan, akiknek úgymond „lejárt a védettségük”, mert már nagyon régen vették fel a koronavírus elleni második oltást. Zacher Gábor ismét azt kérte, hogy aki csak teheti, vegye fel a harmadik oltást.

A negyedik hullám tetőzésével kapcsolatban arról beszélt, hogy egyelőre nem tudni, mikorra várható a csúcs. Hozzátette:

A december kiélezett lesz, hiszen a karácsony miatt mennek bevásárolni és ajándékot venni az emberek, állítólag idén tízezerrel többet szeretnének költeni, amire számít is a kereskedelem. Mindenesetre a Télapó nem feltétlenül fog szép ajándékot hozni nekünk, erre a szennyvíz-adatokból lehet következtetni.

A főorvos szerint Magyarországon nem kell számítani teljes lezárásra, de az előfordulhat, hogy az oltatlanokat jelentősen korlátozzák majd. Mostanra már jóval rutinosabbak az egészségügyi dolgozók.

Megtanultuk, hogy a Covid-osztályon való munka nem leányálom, heti 168 órás jelenlétről van szó, ömlenek a betegek a sürgősségi osztályokra, akiknek 20-25 százaléka szorul felvételre

− fogalmazott a szakember.

Pontosítsunk: amit a kormány mond és amit tennie érdemes

Csütörtökön jelentette be a kormány, hogy beltéren mindenhol kötelező lesz a maszkviselés. Az erről szóló rendeletet azonban a vendéglátósok eltérően értelmezik. A bizonytalanságok eloszlatása érdekében az RTL Klub kérdésekkel fordult a kormányhoz – részletes választ kaptak. A közlés szerint

ha egy rendezvényen eddig is kötelező volt a védettségi igazolvány, ott továbbra sem kell maszkot viselni.

Nem kötelező tehát a maszkviselés:

 • a konferenciákon,
 • a zenés-táncos rendezvényeken
 • a koncerteken.

Csak a dolgozóknak kell maszkot viselniük

 • az éttermekben,
 • edzőtermekben
 • uszodákban
 • szállodákban.

Azokon a helyeken pedig, ahol eddig nem volt szükség védettségi igazolványra, ott mindenkinek kötelező a maszk. Ide tartoznak

 • plázák,
 • mozik,
 • színházak,
 • múzeumok,
 • üzletek.

A szabályok ellenőrzését a rendőrség végzi, amiben a Honvédség is közreműködhet. Szabálytalanság esetén az üzemeltetőt és a maszkot nem viselő személyt is büntethetik. (forrás)

A fentiekkel ellentétben saját és a többiek érdekében kerülje az olyan helyeket, ahol zárt térben nem tudja tartani a 2 méter távolságot, bírja ki, hogy nem edz, nem étkezik étteremben és nem vakációzik szállodában! Eszébe se jusson konferencián részt venni, vagy zenés-táncos helyen bút felejteni és koncertet se látogasson. Lesz még rá ideje, ha most otthon marad. A védettségi igazolvány nem jelenti azt, hogy a tulaja védett lenne, hiszen az első oltás alkalmával állították ki, ami nem ma volt.

Mindez persze pont olyan bot csinálta virológus tanácsai, mint a miniszterelnökéi, nagyjából egyformán nem értünk a dologhoz. Ami miatt bátorkodtam “osztani az észt” az az, hogy fontosnak tartom a józan gondolkodást, amiből szerintem a fentiek következnek és ebben a kritikus esetben egyáltalán nem érdekel az ország gazdasági növekedése. Ha ugyanis belehalunk, akkor mindegy, hogy Mészáros Lőrinc tud-e venni még egy szállodát, vagy sem.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Kórházi ágyon fekvő halottal sokkolt az M1 a Honvéd Kórházból - Hátha megértik végre, akiket érint!

About Author

Szólj hozzá!