Jól megfőzött bacihullákat a műtéti sebbe? Olcsóbb, az biztos

A Városi Kurír kiemelt témája a hazai egészségügy állapota. Korábban rendszeres kórházi újrasterilizálásról lehetett hallani, egy friss beszámoló szerint a kiadásokat sok helyen csökkentik úgy, hogy nem steril eszközt vesznek olcsó forrásból, mert abban bíznak, hogy saját eszközeikkel majd fertőtleníteni tudják.

Egy VH-cikk 2016-ból

Néhány évvel ezelőtt országos botrány robbant ki, amikor kitálalt egy kórházi sterilizálógép-kezelő. Nyilatkozata “Mindennapos bűncselekmények a kórházakban – Az újrasterilizálás veszélyes és jogellenes” címmel jelent meg az akkor virágkorát élő Vasárnapi Hírekben.

Veszélyes gyakorlatról tudósított akkor…

Nevét, arcát adta súlyos állításaihoz a korábbi alkalmazott, aki 15 évig egy fővárosi kórházban sterilizálógép-kezelőként dolgozott. A VH-nak akkor azt mondta: “általános gyakorlat a kórházakban, hogy az egyszer használatos műtéti eszközöket többször is felhasználják, holott azokat nem lehet teljes körűen fertőtleníteni. Úgy vélte, az újraoperációk többségének az is oka lehet, hogy a beavatkozásokat nem steril eszközökkel végzik a kórházakban, pedig ez azon túl, hogy súlyosan veszélyezteti a betegeket, még jogellenes is.”

…És itt a friss helyzetkép

Nehezen talál vevőket a Dispomedicor, az egyszer használatos, garantáltan steril orvosi eszközöket gyártó magyar cég. A vállalat vezetője a HVG-nek elmondta: a kórházak többsége a steril eszközök beszerzése helyett sokkal olcsóbb, de veszélyes megoldást keres. Számítása szerint ötödébe kerül a garantáltan steril eszközök megvásárlása helyett távol-keleti eszközöket venni. (Persze, a fertőzések felmérhetetlen költségeit ebbe nem számítják bele.)

„A kórházi menedzsment jóhiszeműen feltételezheti, hogy a csillogó-villogó, rendszeresen ellenőrzött sterilizálóberendezés használatával mindent megtettek a betegbiztonságért. Ez azonban tévhit. Az csupán egy többlépcsős folyamat egyetlen eleme, hogy magas hőmérsékleten megpróbálják csírátlanítani a műtéteknél használt törlőket, kötszereket. Nagyon bonyolult lenne az egész folyamatot elmagyarázni, legyen elég most annyi, hogy nem minden sterilizálható, ami annak látszik.

A több ezer kilométeres hajóút során, gyakorta egyszerű kartondobozokba rakva, olyan mértékben szennyeződhet a még nem steril alapanyag is, hogy azt már sehogy sem lehet sterillé tenni. A rendkívül magas csíraszámú – vagyis baktériumokkal fertőzött, nemegyszer kémiai szennyeződést is tartalmazó – kötszer ugyanis a gondos sterilizálást követően tele lesz jól megfőzött baktériumhullákkal, vagyis toxikus, lázkeltő fehérjével, ami a sebbe kerülve gyulladást okoz.”

“A Távol-Keletről olcsón beszerzett, házilagosan fertőtlenített orvostechnikai eszközök életveszélyt jelenthetnek

– mondta el a HVG-nek Nagy Antal, a debreceni Dispomedicor orvosieszköz-gyártó tulajdonosa.”

A teljes interjút az április 25-én megjelent HVG-ben olvashatják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük