Korlátlan amerikai adat-éhség

Egy külföldi hatalom, mely akadálytalanul hozzáférhet európai adatokhoz, riadalmat okozna a térségben – állítják európai politikusok nem minden alap nélkül. Ez esetben nem Kínáról beszélnek, hanem az USA-ról.

Kuplung, fék!

Ahogy az Egyesült államok halad tovább az egy éve elfogadott „Cloud Act” -el (Felhő Törvény), úgy erősödik Európa ellenállása, hogy ezt megfékezze. A törvény szerint ugyanis minden amerikai felhő szolgáltatónak, a Microsoft-tól az IBM-en át az Amazon-ig – utasításra -, a szervereiken tárolt összes adatot ki kell szolgáltatnia az amerikai hatóságoknak, függetlenül attól, hogy hol működnek.

… nyomozások megkönnyítése ….

Így azon szolgáltatóknál, melyek a felhőalapú piac legnagyobb részét Európában felügyelik, az amerikai törvény lehetővé tenné, hogy az Egyesült Államok széles körben hozzáférhessen a régió lakóira és vállalataira vonatkozó adataihoz. Amerika azzal érvel, hogy minderre a nyomozások megkönnyítése érdekében van szükség.

Egyes politikusok azonban párhuzamot vonnak a Cloud Act és a Kínában 2017-ben bevezetett törvényhozási és Nemzeti Hírszerzési Törvény közt, melyek minden szervezettől és állampolgártól megkövetelik, hogy segítsék a hatóságok információhoz való hozzáférését. Szép megfogalmazás. A kínai törvény az Egyesült Államok szerint a kémtevékenység eszköze, ugyanakkor a Felhő Törvényre a Trump adminisztráció úgy hivatkozik, mint amivel elkerülhető az olyan vállalatokkal való üzletelés, mint a Huawei Technologies.

„Nem szándékozom összehasonlítani az amerikai és a kínai törvényt, mert nyilvánvalóan nem azonosak, de érzékeljük, hogy mind a kínai mind az amerikai fél nyomásgyakorlással akar területen kívüli adatokhoz hozzáférni”

– fogalmazott árnyaltan Laure de la Raudiere, francia törvényhozó, egy parlamenti kiberbiztonsági és szuverenitási csoport társvezetője.

„Ez a törvény ébresztő kell, hogy legyen Európa számára, hogy felgyorsítsa saját, szuverén ajánlatát, törvénykezését az adatszektorban”.

Felhő Törvény

A kémtevékenység és a külföldi beavatkozás a hétfőn, Barcelona-ban kezdődött MWC (Európa legnagyobb távközlési és technológiai konferenciája) központi témája. Az amerikai Felhő Törvénnyel kapcsolatos problémák 2013-ban merültek fel, amikor a Microsoft megtagadta, hogy az FBI hozzáférhessen egy írországi szerverhez, egy kábítószer-forgalommal kapcsolatos nyomozás ügyében, mondván: nem kényszeríthetnek ki az Egyesült Államokon kívül tárolt adatokat.

A területenkívüliség elve kísért az Európai Unióban

– egyre hevesebben felvetődő témaként -, mivel a transz-atlanti kapcsolatok küzdelmesek és az Unió úgy látja, hogy az Egyesült Államok Trump elnöksége alatt egyre megbízhatatlanabb szövetségessé válik.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük