Körmagyar: Giro után Tour de Hongrie - Városi Kurír

Sorting by

×

Körmagyar: Giro után Tour de Hongrie

Néhány évvel ezelőtt a feltámasztott Tour de Hongrie mezőnye szerény érdeklődés mellett tekert körbe az országban. Sőt, olyan esztendő is volt, amikor területhasználati vita miatt még a fővárost is el kellett kerülnie a körmagyar versenynek.

Hirdetés

Idén viszont a nagy múltú háromhetes olasz körverseny a Giro d’Italia is tiszteletét tette Pannóniában

Ahol három napos őrület követte a nemzetközi mezőnyt. Ráadásul a Giro mezőnyében három magyar kerekes állhatott rajthoz a Hősök Terén, a tavaly három napig rózsaszín mezben tekerő Valter Attila, Fetter Erik és Peák Barnabás.

A Grande Partenza nyitószakasz egy könnyed Fejér megyei tekerés után Esztergom érintésével Visegrádon ért véget. Az utak menték több ezren köszöntötték a kerékpárosokat, különféle koreókból sem volt hiány.

A szakaszgyőztes Mathieu van der Poel a visegrádi ünneplésnél egy laza mozdulattal a földre helyzett pezsgősüveg dugójával fejbe lőtte saját magát. Neki szerencséje volt, ám a tizedik szakaszon győztes Biniam Girmay – aki éppen van der Poelt hajrázta le Jesiben – az ünneplés során ugyanezt a hibát elkövette. Az első fekete-afrikai kerékpáros, aki szakaszsikert ünnepelhetett az olasz körversenyen a pezsgőüveg dugójával szemen találta saját magát.

Hirdetés

Az eritreai sportolót kórházba kellett szállítani szemsérülés miatt, aki másnap feladta a versenyt.

Tour de Hongrie
Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) nyerte a 10. etapot

Rögtön a Grand Partenza után következett az ötnapos Tour de Hongrie

A holland Olav Kooij nyerte a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny Csákvár és Székesfehérvár közötti nyitóetapját.

Csákváron kék lufikkal díszítették a villanyoszlopokat, Vértesbogláron kerékpárokat rögzítettek a sportpálya drótkerítésére, Etyeken pedig a hegyi részhajrá előtt lángosos várta a szurkolókat, utána pedig “a Mikulás” köszöntötte a mezőnyt. Zámolyon – amelyet a Giro d’Italia is érintett – több helyen rózsaszín kerékpárok voltak az utak mentén.

A Girót övező kerékpáros örület átterjedt a TDH-ra is, miközben az olasz körverseny mezőnye már Szicíliában tekert, idehaza ugyanúgy ezrek álltak az utak mentén, hogy láthassák a magyar körverseny résztvevőit.

Végül Antonio Tiberi nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró szakaszát, az összetettben a kékestetői hegyi befutón második Edward Dunbar diadalmaskodott. Legjobb magyarként Dina Márton a 47. helyen ért célba, összetettben pedig a 38. lett.

A sárga trikót Dunbar vihette haza, aki társaival az első négy szakaszon a sprinter Elia Vivianiért dolgozott, az utolsó napon az összetett megnyerése volt a célja.

Mára igazi, kontinentális körversennyé vált a Tour de Hongrie

Rengetegen látták Magyarországot a terjedelmes közvetítésekben. Ez felér bármilyen országimázs-építő kampánnyal – így vonta meg a mérlegét a Giro d’Italia magyar vonatkozásának Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője a Világgazdaság podcastjében. Hozzátette: a lehető legjobb, mondhatni, történelmi időben érkezett hozzánk a Grande Partenza.

Nagy kerékpárboom van, már amatőrversenyeken is tömegek vesznek részt. Ugyanakkor több támogatásra lenne szükség, hiszen alapvetően költséges sport a versenykerékpározás. Egy-kétmillió forint csak a bringa, félmillió az alkatrész, nem beszélve a folyamatos szervizelésről.

A Tour de France mintáját követő Tour de Hongrie úgynevezett első kategóriás minősítésű futammá vált, ami azt is jelenti, hogy már nem a szimpátián vagy a jóindulaton múlik, ki indulhat, melyik csapat, hanem az UCI, vagyis a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség jóváhagyásán. Azaz, hivatalos, profi csapatok indulhatnak a magyar bajnokságon is, csakúgy, mint a Lajtán túli nagy rangadókon. Gyakorlatilag az első kategóriás tusa azt is jelenti, hogy feljebb már nem lehet lépni. Ugyanakkor még nehezebb fenntartani a magas színvonalat, újból és újból beletenni abba a lelkesedést – fűzte hozzá végezetül Eisenkrammer Károly.

Tour de Hongrie
Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) nyerte a 15. szakaszt. Fotó: Luca Bettini/Michael Steele/Getty Images

A Giro d’Italián a hétfői pihenőnap után még öt szakasz vár a mezőnyre a vasárnapi veronai körözés előtt. Nagyon szoros az élmezőny Carapaz mindössze hét századmásodperccel vezet az ausztrál Jai Hindley előtt. Az első nyolc versenyző három percen belül van.

Keddtől vasárnapig érdemes lesz ismét az Eurosport képernyőjére tapadni!

Teljes cikk a SportXpert.hu oldalon

Simon Yates nyerte a Giro d’Italia budapesti időfutamát

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.