Kormány-hátraarc: visszamenőleges hatállyal kiterjesztik a rezsiscsökkentést

Emlékeznek még arra az anomáliára, ami a rezsicsökkentés csökkentésekor alakult ki az önkormányzati lakásban élők kárára? A kormány kitörpölte a megoldást: azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjeszti a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak – ismertette az államtitkár a kormány döntését.

2.000 család és persze az érintett önkormányzatok

A döntéssel közel kétezer családnak segít a kormány, ebből 1400-an budapesti bérlakásokban laknak, 532 család pedig a Magyar Honvédség kezelésében levő állami tulajdonú ingatlanokban él a fővároson kívül Nagytarcsán, Debrecenben és Nagyorosziban

– hangoztatta Németh. Láng Zsolt közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette:

hétfő este jelenik meg az erről szóló kormányrendelet, amelyben visszamenőleges hatállyal, augusztus elsejétől vezetik be a szabályozást

– közölte az MTI.

Emlékeztetőül….

12 ferencvárosi önkormányzati ház rezsiszámlájában egyáltalán nem érvényesítették a lakossági díjszabást, így az eddig lakásonként átlagosan 10 ezer forintos fűtés számla 80 ezer forintra ugrott. 367 ferencvárosi család megélhetését teszi tönkre a kormány energetikai szabályozása és a Fidesz-állam bürokráciája – kezdte közösségi oldala bejegyzését Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

A “rezsiharc” másik oldala?

“A IX. kerület büszkesége az egykor Gegesy Ferenc által elindított és a mai napig folytatott tömbrehabilitáció. A ferencvárosi modell alapváltozata szerint lepusztult, önkormányzati tulajdonú épületeket újítunk fel, a modern, összkomfortos lakásokba már a következő felújítandó épületből költöztetjük át a bérlőket.

A rehabilitált házakba ezért szerény jövedelmű, szociális alapon – tehát rendkívül kedvezményes áron – lakást bérlő családok költöznek A kerület több épület felújítására is kapott állami, fővárosi, illetve uniós támogatást – még azokban a boldog időkben, amikor a kormány nem tönkre tenni próbálta az önkormányzatokat. Tizenkét ilyen épületünk van, közel 800 ember otthona. Megkeresésünkre az MVM nem reagált.

Megküldte viszont az első őszi gázszámlákat, piaci árral számolva

Eszerint egy eddig átlagosan havi tízezer forintot fizető család számlája 70-80 ezer forint közé emelkedik.

Éves szinten a 12 ház fogyasztása az eddigi 42 millió helyett 320 millióba fog kerülni.

A ferencvárosi önkormányzat közvetlenül fog segítséget nyújtani a rászorulóknak, de ezt a rezsiemelkedést már középtávon sem tudja a bérlők helyett finanszírozni. Ezt kizárólag a rezsiharcos kormány tudná megoldani. Ha bármit is számítanának neki “a magyar családok”.

Azt kértem az illetékes minisztertől, hogy Ferencvárosban is nyerjék meg a rezsiharcot!