A kormány lenyúlja a nyugdíjra szánt pénzek egy részét

Az ideinél 33,7 milliárd forinttal kevesebb pénz jut jövőre a nyugdíjalap kifizetéseire a munkáltatók államkincstárba történő befizetéseiből.

A tegnap benyújtott 2019-es költségvetési törvényjavaslat szerint megváltoznak azok az arányok, amelyek alapján eldől, hogy mennyi pénz jut a nyugdíjalapba.

A mindenkori költségvetésben rendelkezik arról a kormány, hogy miképpen oszlik meg az egyes alapok között a foglalkoztatók által fizetett szociális hozzájárulási adó (szochó). Idén így néz ki a képlet:

  • 79,5 százalék jut a Nyugdíjbiztosítási Alapba
  • 20,5 százalék jut a z Egészségbiztosítási Alapba

A jövő évi büdzsé viszont arról árulkodik, hogy megváltoznak ezek az arányok, sőt, egy harmadik alap is részesül a befizetett közteherből. Ha a parlament jóváhagyja az előerjesztést, így fog kinézni a következő évben a szochó felhasználása:

  • 70,22 százalék jut a Nyugdíjbiztosítási Alapba
  • 27,31 százalék az Egészségbiztosítási Alapba
  • 2,47 százalék pedig az újonnan belépő Nemzeti Foglalkoztatási Alapot illeti meg

A nyugdíjak kifizetésére szolgáló alap jóval kisebb arányban részesül majd a munkaadók adójából, ráadásul ez csökkenő adótétel mellett valósul meg: a szochó ugyanis az idei 19,5 százalékról jövőre 17,5 százalékra csökkenhet, amennyiben teljesülnek a reálbér- emelkedése vonatkozó feltételek.

Az előirányzatok szerint idén 1963,4 milliárd forint folyik be az alaphoz a szociális hozzájárulási adóból és a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékból, jövőre pedig már csak 1929,7 milliárd, különbség 33,7 milliárd forint.

(Forrás: mfor.hu)

Kapcsolódó:

Kösz Orbán, a nyugdíjat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük