Kormány: nem kell a Moderna-vakcina, mert drága

1,7 millió adagot kötött le a kormány a Moderna vakcinájából – ehhez képest a már az EU által lekötött mennyiségből is ennek duplájára lenne jogosult az ország, számolta ki elsőként a Telex, az Eurologus pedig úgy kalkulált: az időközben Brüsszel által lehívott opcióval együtt akár tízmillióra lennénk jogosultak.

A kormányzati tájékoztató portál adatai szerint a Modernából 1 744 000 adagot kötött le Magyarország, ami 872 000 ember beoltására elegendő. Eddig 39 600 oltás érkezett meg, a rendelés 2,27 százaléka.

“Mégis, kinek az élete….”

Az EU-s közös vakcinabeszerzési program keretében minden tagállam lakosságarányosan köthet le vakcinákat az egyes gyártókkal megkötött szerződés alapján. A Modernától először 80 millió adagot rendelt az EU, további 80 millióra pedig opciót kötöttek ki. Az első 80 millióról november 25-én kötöttek szerződést, december 15-én pedig már az opciót is lehívták.

A cikkek után az RTL Klub Híradója kérdezett rá arra, hogy miközben a kormány folyamatosan Brüsszelt kárhoztatja a késő szállítások miatt, miért nem kér az amúgy időben teljesítő Moderna vakcináiból. A csatorna azt a választ kapta:

a Pfizer és a Moderna oltóanyagoknak hasonló a mechanizmusa, de a Pfizer kedvezőbb árat tudott biztosítani, így a kormány nem látta szükségét Moderna oltóanyagok megvásárlásának.

Egy korábban kiszivárogtatott árlista alapján

a Pfizer esetében egy ember (kétszeri) beoltása 24 eurós költség, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi közlése alapján a kínai vakcina esetében is hasonló áron biztosítható. A Moderna ennél valamivel drágább, ám a Sinopharmmal ellentétben korszerűbb a hatóanyag. Orbán Viktor korábban többször beszélt arról, hogy az oltóanyagok ára nem lehet akadálya a beszerzéseknek:

 “az idő fontosabb, mint a vakcina éppen aktuális ára”

 

Orbán, felhívás

 

Orbán, figyelmeztetés

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük