Sorting by

×

Kormány-reparáció: újra módosul a védettségi igazolvány kiadásának szabálya

Nem, nem a “hátranyilazás” marad el, vagyis, hogy nem írjuk be, hogy ki milyen oltást kapott, hanem “fontatlan” toldozgatásba kezdett a regnáló kormány.

Lássuk….

Péntek éjjel megjelent a közlönyben egy kormányrendelet, amely a védettségi igazolvány kiadásának szabályait módosítja. A legfontosabb változás, hogy már egy oltás is elég lesz ahhoz, hogy megkapjuk a dokumentumot. Mint arról korábban beszámoltunk, a védettségi igazolványokat több esetben is kiadható. Ha az illető

  • a COVID-19 betegségből meghatározott időn belül gyógyult fel, és ezt igazolni is képes,
  • illetve ha az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal beoltják.

Az éjjel megjelent egy kormányrendelet, mely módosítja a fenti esetek részletszabályait, a legfontosabb változás, hogy eddig a következő rész szerepelt a korábbi rendeletben:

Az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált, a gyártó által meghatározott dózisú COVID-19 oltóanyaggal történt védőoltás tényének az igazolásával történik.

A módosítással kikerül az, hogy az igazolványt csak a gyártó által meghatározott oltás esetén lehet kiadni

Ennek jelentősége elsőre nem egyértelmű, erről a módosító rendelet későbbi passzusa árulkodik, mely szerint

“az új rendelet hatálybalépése előtt az alapimmunizáláshoz két oltás volt szükséges”,

azonban ez már nem feltétel, tehát értelmezésünk szerint:

egy oltás után is kiadható lesz a védettségi igazolvány.

Kiadható, de mire megyünk vele?

A módosító rendelet arról is rendelkezik, hogy akik a hatályba lépése előtt kapták meg az első oltásukat, ugyanúgy megkaphatják a védettségi igazolványt, mint azok, akik a módosítás után kapják meg az első oltásukat, és ezt hivatalból kiküldik nekik az oltás után egy-két héten belül.

Ez egyébként nem feltétlenül ördögtől való dolog, egyrészt azért, mert most az oltási terv szerint minél több lakosnak adnak be egy vakcina-dózist, ezért alig lesz, aki két oltással rendelkezik. Másrészt számos tanulmány (és például a brit tapasztalatok szerint) már egyetlen oltás is jelentősen növeli a védettséget a vírussal szemben, nagyban csökkenti a fertőzés kockázatát, és annak esélyét is, hogy valaki kórházba kerüljön.

További módosítás, hogy aki átesett a fertőzésen, és védettségi igazolványt szeretne laboratóriumi vizsgálattal,

annak ezt jeleznie kell a labor felé. A labor ezután arról állít ki igazolást, hogy az igénylő szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van/nincs jelen.

Hiába esett át tehát valaki a fertőzésen, ha már nincs ellenanyag a vérében, ezen a módon nem szerezhet igazolványt.

A kormány még nem határozott arról, hogy mire lesz jogosult az, aki a kártyával rendelkezik,

de azt már közölték, hogy álláspontjuk szerint

a karanténszabályokat Gulyás Gergely szerint minden további nélkül fel lehet majd oldani az Ő esetükben. Az emberek közötti különbségtétel alkotmányos akkor, ha nem önkényes. Erről azonban még nincs döntés, a nemzeti konzultációban az emberek véleményt mondhatnak róla.

A karantén alól mindenképpen felmentést adna a kormány

A védettségi igazolványról szóló rendeletet már egyszer módosította a kormány, akkor kivették az igazolvány tartalmából, hogy ki milyen oltóanyagot kap.

Ez valószínűleg erősen összefügg azzal, hogy több európai ország kijelentette, ha nem az EU-ban is engedélyezett vakcinával oltanak be valakit egy országban, mint amilyen nálunk egyelőre a kínai Sinopharm vakcinája, akkor ők nem mentesülhetnek a karanténszabályok/beutazási szabályok alól. Vagyis úgy kezelnék őket, mint akit semmivel sem oltottak be.

Ezzel azt érik el, hogy

azokat sem engedik majd “kerítésen kívülre”, akiknek az EU-ban elfogadott oltása van, így mindenki marad a fenekén és, ha lehet majd, itthon turistáskodik.

VIA Portfolio

átver

Egy hozzászólás itt: “Kormány-reparáció: újra módosul a védettségi igazolvány kiadásának szabálya

  • 2021.03.06 - 11:23
    Közvetlen hivatkozás

    Ilyennel töltik az idejüket, és nem a válság kezelésével. egy hozzá nem értő idióták tömege, mert egy hataloméhes elmebetegre bizták a sorsukat OV— emberek ébresztő ////

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.