Kormány-tervezet: büntetésekből tartják fenn az orvos-etikai bizottságot, ergo: minél többet beszednek, annál tovább élnek

Februárban gyakorlatilag egyik napról a másikra döntött a kormány arról, hogy megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát, és az etikai eljárásokat a Magyar Orvosi Kamarától (MOK) az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz utalja. Most tovább csavarna egyet az illetékes elvtárs a dolgon….

Abból élsz, amit beszedsz?

Az RTL.hu idézi a MedicalOnline cikkét, amiben a vonatkozó rendelettervezet alapján arról ír, hogy

a megyei, irányító kórházakban működnének majd azok a Regionális Etikai Tanácsok, amelyek a MOK területi etikai bizottságainak feladatait vennék át. Ezek működését a kórházaknak kellene biztosítaniuk saját bevételeikből.

Budapesten a négy centrumkórházban (Honvédkórház, Szent István-Szent László kórház, János kórház és Szent Imre kórház) lenne első fokon eljáró etikai tanács a tervezet szerint. Másodfokon az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöksége járna el az etikai ügyekben.

Az etikai bizottságok működését, a tagok díjazását az eljárásokban kirótt pénzbírságokból kell fedezni a tervezet szerint, ami pedig azt jelenti, hogy abban válnának érdekeltté, hogy minél több esetben, minél magasabb pénzbüntetést szabjanak ki etikai vétség esetén.

Korábban a MOK évi tízmillió forintot kapott

az állami költségvetésből az etikai eljárásokkal kapcsolatos feladatok ellátásáért. A kamara másodfokon elenyésző számban szabott ki pénzbüntetést, volt olyan év is, amikor nem volt büntetés – általában olyan esetekben szabtak ki bírságot, amikor az derült ki, hogy a bepanaszolt orvos jelentős gazdasági előnyhöz jutott.