Kormány, vigyázz! Feleltetés! – A következő tüntetés: december 9-e, MTVA-székház

Több ezren tüntettek szombat délután a Kossuth téren, a Pedagógusok Szakszervezete és a noÁr Mozgalom közös demonstrációján tanárok, szülők, diákok is felszólaltak. Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért címmel kezdődött ismét tüntetés Budapesten szombaton délután a pedagógusok és az oktatás jobbá tétele mellett. A megmozdulás a Belügyminisztérium épülete előtt kezdődött, ahol a Pedagógusok Szakszervezetének és a diákoknak a képviselői petíciót adtak át a tárca képviselőinek.

A demonstráció résztvevői a minisztérium épületétől a Kossuth térre vonultak, ahol ezúttal is lesznek majd beszédek

A rendezvény moderátora Nagy Zsolt színművész. Ő a kormánypárti sajtónak azt üzente:

„írjatok, amit akartok, ezek az emberek azért vannak itt, mert kiállnak a tudásért”.

Később a jelenlegi iskolarendszert „elavult tákolmánynak” nevezte, majd azt kérte a tüntetőktől, készítsenek szelfit, és küldjék azt el a Belügyminisztérium ügyfélszolgálatára, hogy a tárcának ne kelljen a tankerületektől begyűjteni a résztvevők nevét. A tüntetésen ott van az ilyen akciók egyik arcává vált, a Kölcsey gimnáziumból már korábban elbocsátott Törley Katalin.

„Mi tisztességes pedagógusok, tisztességes emberek szeretnénk maradni”

A tüntetésen több pedagógus is felszólalt. Szilágyi Kitti óvoda-pedagógus szerint nem megoldás, hogy egy pedagógust terhelnek kettő- vagy több ember munkájával ingyen. Főleg nem az a megoldás, hogy megfenyegetik a kiüresített sztrájkjog miatt polgári engedetlenkedő tanárokat, és kirúgják őket.

Diák felszólalók arról beszéltek,

„mi vagyunk a jövő, határozzuk meg mi a saját sorsunkat”. – Arrogáns, cinikus kormányok tagjai megvannak győződve arról, hogy felsőbbrendűek, mint mi – mondta egy másik tanuló hozzátéve, „megvetik a jövőnkbe vetett hitünket”. – 12 éve várunk, nem fogunk tovább csendben ülni – szögezte le. A tömegből a „nem hagyjuk”, a „nincs tanár, nincs jövő” és az „elegünk van” skandálás is hallatszik.

Bejelentette, az Egységes Diákfrontnak

az idei utolsó megmozdulása december 9-én lesz.

“A közös ügyeinket közös zászló alá kell terelni és ez a zászló a magyar zászló!”

A Pedagógusok Szakszervezet közösségi oldalán így számolt be a tüntetésről:

A noÁr mozgalom közösségi oldalán Molnár Áron beszéde olvasható

“Hogy miért vagyok itt? Mert kutya kötelességem kiállni a pedagógusokért, a diákokért és az oktatás jövőjéért!

Engedjétek meg, hogy egy történetet elmeséljek: tegnap Szolnokon voltunk egy tüntetésen. Azért oda mentünk, mert egy héttel ezelőtt kaptunk egy üzenetet, hogyha Szolnokra merünk jönni, kiverik a szart is belőlünk! Majd a szolnoki pedagógusok csapata meghívott minket az eseményükre, hogy szólaljak fel. Nem volt kérdés, hogy megyünk-e. Apropó szolnokiak itt vagytok? Az egész tüntetés alatt 2 pedagógus állt mellettem. Végig. Nem értettem miért, majd odahajoltak hozzám és azt mondták, mi azért vagyunk itt, hogy vigyázzunk rád! Ők, akiket kizsigerelnek, megfélelmlítenek, kihasználnak, mégis ők azok, akik szervezkednek, kiállnak és odajönnek egy tüntetésen, hogy vigyázzanak rám. Ők rám, mi rájuk, mi másra, más ránk. Közösen, együtt!

Ha ők vigyáztak rám, akkor nekem, nekünk kötelességem vigyázni rájuk! Hát ezért állok most is itt! És ahogy a felkiáltójel sem csak az oktatás szimbóluma, úgy a kiállásunk sem csak az oktatásról szól. A szimbólum minden egyes ember szimbóluma, akik nem maradnak csendben, ha csendre inti őket a hatalom! A szimbólum, minden magyar emberé. Legyen az jobb, vagy bal oldali, liberális vagy konzervatív, vidéki, vagy fővárosi, mert ahogy a szimbólum is közös, úgy az oktatás, az egészségügy, szociális szféra jövője is közös nemzeti ügyünk! Ez a szolidaritás!….”

Ezután a résztvevők a magasba emelték a telefonjaikat

Nagy Zsolt végül a kormánypárti médiamunkás Bencsik András szavaira emlékeztette a demonstrálókat, aki szerint

„nihilista semmiháziak” lepték el a tanári pályát. A színművész így azt kérte a tüntetőket, mutassák meg, hogy ez nem igaz, ők valójában kulturált emberek, és csendben, békésen hagyják el a Kossuth teret.

Ezzel a tüntetés véget ért.