Kormányinfó 2024-ről – Nincs B-terv

A kormány alighanem két legfontosabb minisztere, Gulyás Gergely és Varga Mihály,  tartotta a mai kormányinfót. Tulajdonképpen semmi meglepőt nem jentettek be, az esemény így, annak ellenére, hogy igyekeztek optimista képet felvázolni, riasztóan hatott.

A krokodil akkor is veszélyes amikor úgy látod mosolyog

Egyszerű aggyal fel nem fogható, hogy miért erölteti a kormány a már évek óta folyamatosan megbukó nyár eleji költségvetés készítést, amikor az minden komolyan vehető országban az ősz és a tél eleje feladata. A magyar kormány ennek ellenére már most  a 2024-es költségvetés tervezetén dolgozik, amelyet a csütörtök délutáni kormányinfón be is mutatott  Varga Mihály pénzügyminiszter, Gulyás Gergely társaságában  Szentkirályi Alexandra kíséretében.

A 2024-es  költségvetés középpontjában a honvédelem áll majd, a honvédelmi alapra 1300 milliárd forintot különítenek el, és az energiavédelmi alap is megmarad. A kormány célja, hogy elkerülje a gazdasági visszaesést, 2023-ban 1,5 százalékos, 2024-ben pedig 4 százalékos növekedést várnak. Ami azonban mindezeknél is alighanem fontosabb legalábbis az Európai Unikó szemében az az államháztartási hiány, ami   2024-ben a pénzügyminiszter derüs jóslata szerint  várhatóan 3 százalék alatt marad.

Az infláció szerintük várhatóan 6 százalék lesz, a családi adókedvezményeket és a 13. havi nyugdíjat pedig fenntartják. A kormány tervezi továbbá a vállalatok terheinek csökkentését és a nagyvállalatokra vonatkozó többletterhek csökkentésének fokozatos megszüntetését. Az ország adósságcsökkentésének lendületét a járvány és a háború megtörte, de a kormány célja, hogy az államadósság 2024-re 66,7 százalékon maradjon.

Néhány gyors kérdés és válasz a kormányinfóról

A teljesség igénye nélkül

– Megszüntetheti Brüsszel a rezsicsökkentést?

-Nem. a közösségi jog alapján nem is helyes ilyen kérést, javaslatot megfogalmazni az Európai Bizottság részéről.

– Magyarországtól el akarják venni a soros uniós elnökséget, mi lesz ennek a következménye?

– Az Európai Parlament előtt van egy ilyen tervezet, de mivel az EP-nek valójában nincs ebben hatásköre, ez olyan, mintha az azeri parlament akarna erről dönteni, de nem akarom megsérteni az azeri parlamentet azzal, hogy az európai parlamenthez hasonlítom – mondta Gulyás Gergely.

– Bevezeti Magyarország az eurót?

Varga Mihály: nincs rá céldátum és nincs most ilyen terve a kormánynak.

– Még a mostani ülésszakban elfogadják a költségvetést?

-Ez a terv, jövőhét kedden a 2024-es költségvetési tervezetet be fogom nyújtani – mondta Varga Mihály.

– Az árstopokat kivezetik idén?

– Folyamatosan monitorozzuk a helyzetet, az inflációt kell lecsökkenteni az árstopok kivezetéséhez. Az év végére egyszámjegyűre csökkentjük az inflációt, ezen dolgozunk – mondta Varga Mihály.

– Mi történik, ha az uniós pénzek nem jönnek meg, lesznek megszorítások?

– Nincs B-terv, azzal számolunk, hogy megkapjuk ezt a pénzt. Megszorításokra nem kerülhet sor, a szót sem ismerjük.

– A forint árfolyama, hogy változhat?

-Azzal számolunk, hogy 2024-ben átlagosan 385 forintos euró árfolyammal lehet majd számolni.

(Cikkünk a Blikk nyomán készült)

Kapcsolódó