Kormányinfó – A “nagy bejelentés” élőben

Orbán Viktor szerdán tett közzé bejegyzést arról, hogy kormányülést tartottak. A posztot követően Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt írta, hogy csütörtökön délután 13 órától – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt – Kormányinfót tartanak. Íme a beharangozott “napi fontos” élőben!

“Idefigyeljenek, emberek!”

17 megállapodás az EU-val

A kormány tegnap áttekintette az EU-s tárgyalások állását – mondta Gulyás, aki szerint lehetséges az eredményes lezárás. 17 megállapodásban állapodtak meg, ezek mindegyikét tárgyalta a kormány szerdai ülésén Gulyás szerint. Mint mondta, vállaltuk az egyszereplős közbeszerzések arányának csökkentését is, jelentéstételi eszközt alakított ki a kormány, ami megakadályozza az egyajánlatos közbeszerzések elszaporodását. A közbeszerzések hatékonyságát is vizsgálni fogják, valamint a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak képzési és támogatási rendszert dolgoznak ki. Bevezetik az Arakhne eszközt, valamint az OLAF-fal való együttműködést is erősítik. Minden törvényjavaslatot beterjesztettek, az Országgyűlés ezeket elfogadta – jelentette ki Gulyás. (forrás)

Lehet pedagógusbéremelés

Miniszterelnöki köszönetet küldött Orbán az Európa Tanácsnak, amivel meghosszabbították Magyarország határidejét az EU-nak tett vállalásokkal kapcsolatban, Gulyás szerint ebből a legfontosabb az Integritás Hatóság felállítása. Fontos a pedagógusok béremelése, amint létrejön a megállapodás, 2025-re a diplomás átlagbér 80%-át fogják keresni a pedagógusok, jövőre így 20,1%-al kell emelni a pedagógusok bérét, 2024-ben 25%-al kell emelni, 2025-ben pedig 30%-al. Gulyás szerint ez igen jelentős emelés, de azért hozzátette, hogy eddig pedagógusbéremelés szinte csak az Orbán-kormányok ideje alatt volt.

Fél évre elég lenne a betárazott gáz akkor is, ha nem jönne több

Energetikai kérdésekről is tárgyalt a kormány: Gulyás elmondása szerint az ország energiaellátása biztosított, azonban az árak elszabadulása nagy problémát okoz. Két kérdés van szerinte Európában: van-e földgáz és mibe kerül? Magyarországon rendelkezésre áll kellő energiaforrás, a gáztározókat azonban még mindig töltik. Gulyás elmondása szerint 6 hónapra akkor is elég lenne most a gáz, ha nem jönne több.

Hitelből fordulna a zöld energia felé a kormány

Hitelből fordulna a zöld energia felé a kormány Változtatásokra van szükség az energiarendszerben – mondta Gulyás, aki szerint az RRF hitel részét zöld átállásra fordítaná a kormány. Gulyás elmondta: a cél az, hogy minél több zöld energiát tudjanak a háztartások befogadni. A szabályokon szerinte módosítgatni kell egészen addig, amíg nem lesz pénz egy költséges, nagy átalakításra. Eddig betáplálási kötelezettség volt, ezt felfüggesztik az új napelemeknél, mert már nem bírja el a rendszer. Aki napelemet telepít, az azzal termelt energiát otthon használhatja fel. Így már a szolgáltató engedélye sem fog kelleni a napelemek telepítéséhez. Később azonban ismét lehetővé fogják tenni a betáplálást. Ez az intézkedés Gulyás szerint is nehéz helyzetbe hozza a háztartásokat, hiszen ha a megtermelt energiát nem használják fel azonnal, akkumulátorokat kell venni.

Elsőként a köztévé kérdezhet

Az MTVA arra volt kíváncsi, hogy látnak-e arra esélyt, hogy enyhül-e a szankciós nyomás. Gulyás azt mondta, Orbán tárgyalt a német kancellárral, szóba kerültek a szankciók, a kormány pedig azt látja, hogy nagyon nehéz helyzetben van minden európai gazdaság, így a német és a magyar is, mivel az árak az egekben vannak. Magyarország kivételével a legtöbb ország háztartásai hatalmas árakat fizetnek az energiáért Gulyás szerint.

Péntektől postázzák a nemzeti konzultációt

A kérdésekről viszont Gulyás most nem beszélt, azt mondta, amint küldik a leveleket, azok ismertek lesznek. A miniszter a Magyar Nemzet kérdésére arról beszélt, hogy ha Európa szankciókat vezet be, akkor azoknak az energiahordozókra olyan hatása van, ami energiabiztonsági kérdéseket is felvet. A szankciók decemberben járnak le, akkor kell majd róluk dönteni. Gulyás szerint fontos az egységes EU-s fellépés, azonban a választópolgároknak kell véleményt mondaniuk ezekről az intézkedésekről.

Év végén, jövő év elején jöhetnek az első EU-s pénzek

Erről korábban már Navracsics Tibor is beszélt, Gulyás Gergely csak megerősítette.

Szemétkáosz?

Vannak olyan közszolgáltatások, amiknek biztosítása az önkormányzatok feladata, mi annak örülünk, ha ennek a feladatnak valaki eleget tud tenni. Sajnáljuk, hogy a Főváros ennek egy ideig nem, és örülünk, hogy később már eleget tudott tenni – csapta le Gulyás a Magyar Nemzet feladott labdáját. A Tocsik ügy ehhez képest kismiska volt – jegyezte meg Gulyás az ellenzéki kampányfinanszírozási botrányról. Természetesen elsütötte a kormány új szlogenjét, a dollárbaloldalt is.

Idén megállapodás lehet az EU-val

Az ATV arra kérdezett rá, hogy az uniós pénzek elbírálásának elhalasztásának hatására mikor lehet megállapodás. Gulyás kiemelte: eljárási döntés volt, ami megszületett, ami bár fontos, de a tartalmat a Bizottság és a kormány közti tárgyalásokon tett vállalásokról szóló megállapodás határozza meg. A Bizottság elmondta, milyen változásokat szeretne látni Magyarországon, erre Gulyás szerint sokat kellett várni, ezt követően azonban gyorsan meg tudtak arról állapodni, mit tudnak végrehajtani. A törvényeket azonban el kellett fogadni, az intézményeket fel kellett állítani, erre 30 nap nem elég – mondta Gulyás. A miniszter azt mondta, bíznak abban, hogy még idén lesz megállapodás az összes EU-s forrásról.

2025-re akár 700 ezer forint is lehet a pedagógusbér

Mekkora összeg lehet 2025-re a pedagógusbér? – kérdezte az ATV. Gulyás szerint előrejelzéseik vannak, azok szerint a diplomás átlagbér 2025-ben 975 ezer forint lehet, így a pedagógus átlagbér 700 ezer forint felett lehet.

Polgári engedetlenség?

Olyan nincsen Korábban is volt pedagógusbéremelés, azonban az illetményalap az akkori minimálbér volt. A pedagógusok azonban azért is tiltakoznak, mert a kormány a 2013-a minimálbért tekinti alapnak. Az ATV arra is kérdezett rá, hogy mikor fogják a mostani minimálbérhez kötni? Gulyás erre viszont már megadta a választ: máshoz, a diplomás átlagbérhez fogják kötni. Méltányos a tanárok kirúgása? – tette fel a kérdést az ATV munkatársa. Gulyás szerint a pedagógusok bérkövetelései indokoltak és jogosak. Magyarországon szerinte senkinek nem lehet baja abból, hogy sztrájkban, vagy tüntetésben jogszerűen vesz részt. Ezeket figyelemfelhívó tüntetésnek tartjuk, olyanoknak, amik nem a kormány ellen irányulnak, hanem felhívják a figyelmet egy jelenségre – tette hozzá. Gulyás többször megnyomta válaszában a “jogszerű” szót, hangsúlyozva, hogy a pedagógusoknak is be kell tartania a jogszabályokat. Ha egy munkás nem megy be dolgozni, akkor annak munkajogi következménye lesz.

“Polgári engedetlenség? Olyan nincsen”

– mondta Gulyás, aki szerint az sosem anyagi előnyökért zajlik, és nem is létezik jogi formulaként.