Kormányinfó: Gulyás előzenekarként felkonferálta Orbán pénteki bejelentéseit - Mégis kell a harmadik -van, akinek első hatékony- oltás? - Városi Kurír

Sorting by

×

Kormányinfó: Gulyás előzenekarként felkonferálta Orbán pénteki bejelentéseit – Mégis kell a harmadik -van, akinek első hatékony- oltás?

Magyarországon bőségesen áll rendelkezésre oltóanyag, a kormány mindent megtesz, hogy az oltottság arányát növeljük. A negyedik hullám még nem jelent meg Magyarországon – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Hirdetés

A védőoltás kötelezővé tételét illetően nem változott a kormány álláspontja:

mindenki maga felel a saját egészségéért. Akadnak azonban munkaterületek, ahol ezt mérlegelni kell

– tette hozzá Gulyás sejtelmesen.

A negyedik hullám nem jelent meg Magyarországon. Annak mértéke attól függ, hogy hányan vannak beoltva.

A harmadik oltásról tárgyal még ma az operatív törzs.

A döntést Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be péntek reggeli rádióinterjújában.

Minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag védettséget ad

A delta variáns a 60 év felettiekre a legveszélyesebb, ezért az ő oltásuk ügyében is tesz majd bejelentést a miniszterelnök.

Gulyás: a Szputnyik V a leghatékonyabb

Politikai okokból – vagy gyógyszergyári lobbik miatt – megkezdődött az egyes vakcinákkal szembeni bizalom lerontása

– mondta Gulyás, aki szerint

ez akár emberek halálát is előidézheti.

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint minden engedélyezett oltóanyag hatékonysága 90 százalék felett. Akinél negatív az antitest tesz, azok 88 százaléka is védett. Teljesen fölösleges hangulatot kelteni bármelyik oltóanyaggal szemben. A kutatás szerint a sem a WHO, sem az Európai Gyógyszer Ügynökség által nem jóváhagyott Szputnyik V a leghatékonyabb.

Tisztelettel arra kérek minden politikai szereplőt és a sajtót, hogy ne ezen a területen próbáljanak meg segíteni egyes politikai oldalaknak.

Kitartanak a melegellenes pedofiltörvény mellett

A kormány európai uniós kérdésekkel is foglalkozott. Varga Judit igazságügyi miniszter már nyilatkozott a helyreállítási alap és az úgynevezett gyermekvédelmi törvény összefüggséséről, ezért Gulyás csak annyit mondott: az EU-val eddig is voltak viták és ezután is lesznek. Magyarország érdeke az EU-tagság, de az aggasztó fejlemény, hogy egymással össze nem függő ügyeket összekapcsolnak. Ez a gyakorlat hosszabb távon tönkre fogja tenni az EU-t.

Hiába támadják Magyarországot a „gyermekvédelmi törvény” miatt, nem vagyunk hajlandóak változtatni azon, hogy nem engedünk be LMBTQ aktivistákat az óvodákba és iskolákba

– mondta Gulyás.

A nemzeti konzultáción az emberek eben az ügyben is véleményt nyilváníthatnak. Eddig 3,7 millió kérdőívet kézbesítettek.

Felgyorsítják a közbeszerzéseket a gazdaság érdekében

A kormány tárgyalt az Európai Bizottság tervéről, ami 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását. Gulyás szerint nincs sok értelme ennek, ha a nagy szennyezők, az Egyesült Államok és Kína nincs benne az egyezményben.

A tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be, illetve az Európai Bizottság olyan eszközöket ajánl, amelyek Magyarország számára nem elfogadhatóak

– mondta Gulyás. Példaként azt említette, hogy nem a szennyező fizetne a végén, hanem külön adót vetnének ki a lakásokra és az autókra. Tegnap számos gazdasági jellegű döntést hozott a kormány, egyebek mellett

felgyorsítják a közbeszerzéseket.

Ebben az esetben 5-7 napra csökkenne az előzetes vizsgálat az EU-s pályázatok beszerzéseinél. 400 millió euró értékben létrejön egy termőföld-alap az Eximbanknál, ami az élelmiszerellátáshoz szükséges földet biztosítaná.

Meg kell egyezni a hatáskörökről az unióban, különben…

Kérdésre válaszolva Gulyás nem részletezte, milyen járulékcsökkentést ajánl a kormány a munkaadóknak. Azt mondta: a minimálbér emelése is egy kérdés a nemzeti konzultációban, ennek eredményét meg kell várni.

Úgy látja: Brüsszel azért reagálhatott szokatlanul gyorsan a „gyermekvédelmi törvényre” mert nyilván kiemelt jelentőségűnek tartják az ügyet. Jót is tehet az EU-nak és szét is verheti azt, így reagált a kancellária miniszter arra a kérdésre, hogy milyen hatással lehet az EU-ra a lengyel alkotmánybíróság döntése, amely alkotmányellenesnek minősítette az uniós bíróság egyik intézkedését. Gulyás szerint tisztázni kell, hogy mi nemzeti hatáskör és mi nem az, a magyar alkotmánybíróság előtt is van hasonló ügy a migrációval kapcsolatban, emlékeztetett. Ha nem sikerül megegyezni, annak katasztrofális következményei lehetnek.

Az ATV a harmadik oltásról kérdezett, Gulyás elmondta:

a kormány tegnap tett egy javaslatot az operatív törzsnek, akik ma üléseznek. Holnap reggel már ismert lesz a döntés a harmadik oltással kapcsolatban.

Orbán Viktor kész találkozni az Európai Bizottság elnökével

Amit a főváros csinál, annak semmi értelme nincs, csak arra jó, hogy csökkentse az oltási kedvet

– mondta Gulyás az ellenanyag-vizsgálatokra. Mint ismert, a Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködve az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírusantitest-tesztelésre. Az eredmény szerint a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek negyedének nincs antitestes védettsége.

A Semmelweis Egyetem – szemben a főváros vizsgálatával – kifejezetten azokat vizsgálta, akiknek negatív volt az antianyag-tesztük. Utóbbiak 84 százaléka védettnek bizonyult,

-tette hozzá a miniszter.

Az Európai Bizottság a hírek szerint kötelezettségszegési eljárást fog kezdeményezni az úgynevezett pedofilellenes törvény miatt, de Gulyás szerint erről még nincs hivatalos információ.

Ha van igény a Bizottság elnöke részéről, Orbán Viktor kész találkozni vele ezügyben is. A Bizottság véleménye sokkal inkább politikai, mint jogi alapokon nyugszik, abszurd és izzadságszagú érvek

– mondta Gulyás.

Ők is egy politikai közegben élnek, amelyben nem biztosított a média olyan pluralizmusa, mint Magyarországon

– tette hozzá a miniszter.

Állami, de legalább magyar tulajdonban legyen Ferihegy

A negyedik hullámra és az esetleges újabb korlátozásokra Gulyás csak annyit mondott: készülnek és a szükséges intézkedéseket meg fogják hozni. A negyedik hullám viszont annyiban más lesz, hogy a beoltottak nem lesznek veszélyben.

Elképzelhető, hogy visszaáll a védettségi igazolvány korábbi alkalmazása, vagyis a beoltatlan személyekre nézve lesznek korlátozások.

A Európai Bizottság korábban már lezárt kérdéseket nyitott meg újra a „gyermekvédelmi törvény” miatt – mondta Gulyás, aki szerint ez nagy veszélyeket rejt magában, szét fogja verni az EU-t.

Kérdésre válaszolva Gulyás megismételte:

a kormány célja, hogy „állami, de legalább magyar” tulajdonban legyen a ferihegyi repülőtér.

Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor már 2005-ben azt kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy ne adják el.

A repülőtér egyrészt hasznot hajt, de nemzetbiztonsági kérdés

– mondta. A tárgyalások folyamatban vannak, ennél több részletet nem kívánt elmondani.

A Belgrád-Budapest vasútvonalon reményeik szerint 2025-ben futni fognak a vonatok.

A rekordszintre emelkedett benzinárakra vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta:

a benzin árát Magyarországon kívüli okok befolyásolják. A gazdaság újraindítása megnövelte egy sor termék árát, így az üzemanyagokét is.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a kormány tervez-e lépéseket ezügyben.

Az olaj ára a legmeghatározóbb, ez emelkedett meg leginkább. A piaci folyamatokat figyeljük

– mondta a miniszter.

Az élelmiszerek áremelkedésére, illetve az esetleges áfacsökkentésre vonatkozó kérdésre Gulyás azt mondta:

reményeik szerint a jegybank monetáris eszközeivel képes lesz megfékezni az inflációt.

„Mindenki úgy él, ahogy akar” – kommentálta Gulyás Gergely Matolcsy Ádám magánrepülőzését
A 24.hu kérdésére válaszolva Gulyás Gergely azt mondta: leghamarabb októberben kapna pénzt Magyarország, ha megszületne a megegyezés az Európai Bizottsággal. A miniszter szerint egyébként minden részletkérdésben megegyeztek már korábban, csak a „gyermekvédelmi törvény” miatt kitört botrány miatt nyitottak újra egyes kérdéseket. Példaként azt említette, hogy a helyreállítási alapból lehetne iskolafelújításokat finanszírozni. Ehhez diszkriminációmentességet vártak el, amivel a kormánynak egyébként nincs gondja.

A Bizottságnak kell megtalálnia azokat a jogi alapokat, amelyekre hivatkozik – mondta Gulyás. Ha a Bizottság még tárgyalni akar, állunk elébe, tette hozzá. A Líra könyvkiadót érintő bírságról a 24.hu kérdésére Gulyás azt mondta: ennek nincs köze a „gyermekvédelmi törvényhez”, az fogyasztóvédelmi kérdés.

Gulyás nem kívánta kommentálni, hogy a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám magánrepülőgéppel jár Görögországba.

Mindenki úgy él, ahogy akar

– mondta. Gulyás a 24.hu kérdésére úgy fogalmazott:

nem látja tömegesnek azt a jelenséget, hogy magyar állampolgárok Romániába járnak oltásért. Ők egyébként az általános szabályok szerint kapnak oltási igazolványt.

Gulyás megerősítette az információinkat, Mészárosék is rárepültek a 35 éves autópályakoncesszióra

A Galvani híddal kapcsolatban voltak aggályok, de akkor is szüség lenne rá, ha nem lenne a maihoz hasonlóan rossz közlekedési helyzet Budapesten. Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta: hétköznapokon már csak 2-3 ezer ember regisztrál oltásra. Külön jutalmat nem kívánnak kínálni senkinek az oltásért. A 12 év alattiak oltása csak akkor kerülhet szóba, ha a gyártók és a tudomány eljutnak odáig, hogy ajánlják ezt.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette, hogy három ajánlattevő van az autópályák 35 éves koncessziójára. Azt mondta: a pályázókat megírta a sajtó.

Ősszel jön a pedofilok adatbázisa

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: ősszel rendelkezésre fog állni a pedofil bűnelkövetők adatbázisa; illetve nyitottak minden javaslatra, hogy az adatbázisban szereplők körét kibővítsék más bűnelkövetőkre is.

Ha harmadik oltásra lenne szükség,

akkor a szakmai vélemény szerint az a leghatékonyabb, ha variálják az oltóanyagokat, vagyis vektorvakcina után mRNS-vakcinát adjanak és fordítva

Mi akkor is barátokként és szövetségekként tekintenénk a lengyelekre, ha kilépnének az EU-ból, de ez ártana az EU-nak és megnehezítené a kapcsolattartást

szögezte le Gulyás Gergely.

A Zala megyében felmondott hét traumatológus ügyére reagálva Gulyás annyit mondott:

az Országos Kórház Főigazgatóság feladata megoldani a helyzetet.

A felmondott orvosoknak szerinte

olyan anyagi igényeik voltak, amely joggal váltott volna ki felháborodást az orvostársadalomban.

A paraszolvencia tiltásával és az új bértáblával a legtöbb orvos jobban járt, de a szülészek-nőgyógyászok nem – mondta egy kérdésre Gulyás. Jelenleg az a szabály, hogy a március 1. után elkezdett terhesgondozásnál nem szabad keverni az állami és magánellátást. Tehát ha egy kismama magánorvosnál veszi igénybe a terhesgondozást, állami kórházban nem szülhet ezzel az orvossal.

A Magyar Hang hetilap tudósítója ismét nem jutott be a Kormányinfóra,

ezért egy másik újságíró tolmácsolta a kérdését az egészségügyi szakdolgozók bérrendezéséről. Gulyás erre annyit mondott, hogy jelentős alapbéremelés áll előttünk, ebben a ciklusban összesen 72 százalék. Szükséges a további emelés, nem vitatom, de nyolc év alatt két és félszeresére nőttek az ápolói bérek. Nem igaz tehát, hogy a kormány ne lenne elkötelezett. A 15 ezres létszámhiányra Gulyás azt mondta:

néhány hónap múlva, békeidőben ki fog derülni, mekkora a valódi létszámhiány.

Álszent és rossz szöveg az éhes gyerekek emlegetése

A gyermekszegénység terén áttörést sikerült elérni az elmúlt 6-8 évben

– mondta Gulyás, aki szerint álszent és rossz szöveg az éhes gyerekek emlegetése. A miniszter biztos benne, hogy egy baloldali kormány azonnal megemelné az adókat és megszüntetné a családtámogatásokat.

A százezer forintos alapjövedelem munka nélkül mindent szétverne, amit ez a kormány elért

– jelentette ki Gulyás Gergely.

 

Mit lehet mondani azoknak, akiknek a Sinopharm ellenére sincsen ellenanyaguk?

Mit lehet mondani azoknak, akiknek a Semmelweis Egyetem vizsgálata szerint sincs védettsége a Sinopharm oltás ellenére? – kérdezték Gulyástól. Ő erre azt mondta:

senki nem állította, hogy 100 százalékos lesz a hatékonyság, minden vakcinánál vannak, akiknél nem kimutatható a védettség. A ma elérhető legnagyobb védettséget az oltás adja, mindegyik minimálisra csökkenti a komoly megbetegedés kockázatát.

Gulyás felelőtlennek tartja Erdei Anna immunológus kijelentését a Sinopharm vakcinával kapcsolatban. MTA főtitkár-helyettese szerint ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség.

Hatékonyságban nincs szignifikáns különbség az oltóanyagok közt

– jelentette ki Gulyás, aki szerint felelőtlenség bizalmatlanságot kelteni egyes vakcinák iránt.

A verseny véget ért ott, ahol több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan be akarták oltatni magukat

– reagált Gulyás arra, hogy ma már egyáltalán nem Magyarország a listavezető az átoltottság tekintetében.

Azért lassult le az oltási hajlandóság, mert szabadság van

– mondta a miniszter, utalva arra, hogy pénteken reggel Orbán Viktor olyan intézkedéseket jelent be, amelyek célja az átoltottság növelése.

 

Az Európai Bizottság tegnap közleményben cáfolta,

hogy az lenne a céljuk, hogy LMBTQ aktivistákat engedjenek be az iskolákba. Gulyás erre reagálva egy korábban elfogadott stratégiából olvasott fel részeket, amelyek a szemléletváltásról szólnak, de kifejezetten nem szerepel benne, hogy ilyen aktivistákat kellene beengedni az iskolákba. A miniszter szerint valójában ezt jelentik. Gulyás Gergely reagált az újabb kötelezettségszegési eljárás hírére:

Erre számítottunk, megmondták előre, most majd megkapjuk a hivatalos értesítést is

– reagált Gulyás arra a hírre, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt.

Forrás

 

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • 2021.07.15 - 11:28
  Közvetlen hivatkozás

  Idióta meleg mama kedvence,, mire hazudozol,? annyira átlátszó ez a kimagyarázkodás, ugyan a sok fidesz szektatagot még talán el lehet ezzel a sok hazugséggal kábitani,, de intelligens magyar ember átlátja ezt a maszlagot amit ez a beteg banda produkál

  Válasz
 • 2021.07.15 - 11:30
  Közvetlen hivatkozás

  Nem kell ehhez semminemű ősmagyar inzultáció, sokkal inkább egy néma biccentés a Hadak urától!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.