Sorting by

×

Csütörtök esti kormányinfó: marad a benzinár-stop és még 3 döntés…..

Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL-vezér csütörtök este tartottak kormányinfót, aminek a célja az volt, hogy megnyugtassák a közvéleményt, van-volt-lesz üzemanyag. A napokban sokan tapasztalhatták, hogy a benzinkutaknál sorok alakultak ki, volt, hogy elfogyott az autókba-való, így azok is tele-tankolták a járgányt, akik máskor nem teszik.

A kormány kitart a benzinárstop mellett

– szögezte le a miniszter csütörtök este a rendkívüli kormányinfón.

Az infláció megfékezésének egyik fontos eszköze

– tette hozzá. Az ukrajnai háború miatt az energiaárak az egekbe szöktek, Európa több országában 200 forinttal is drágább az üzemanyag, mint itthon.

A kormány fenntartja és képes fenntartani a benzinárstopot, és ezen felül három döntést hoz:

  • a 7.5 tonna feletti gépjárművek, és a 3.5 tonna feletti külföldi teherautóknak csak a nagynyomású kutaknál lehet tankolni, ahol piaci áron történik az értékesítés, kivéve a mezőgazdasági erőgépeknek.
  • a kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyag jövedelemadóját
  • a rendőrség indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlanul ellátási nehézségekről adnak közre hírt, illetve üzemagyag tárolására nem alkalmas eszközbe töltenek üzemanyagot.

Arról nem beszéltek, hogy azzal mi legyen, aki valós “ellátási nehézséggel” találja szemben magát és beszél, ír róla!

Volt, hogy nejlonzacskóba töltötték a benzint

Hernádi Zsolt hangsúlyozta: a Mol százhalombattai finomítója teljes kapacitással üzemel, a Barátság és az Adria kőolajvezeték működik. Az utóbbi időben az ársapka és a visszaélésszerű fogyasztók miatt drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma – mondta az elnök-vezérigazgató, hozzátéve: volt rá példa, hogy nejlonzacskóba töltöttek benzint. A Mol megnövekedett forgalmának 70 százaléka a nagykereskedelmi vásárlóknak, 20 százaléka az üzemanyagturizmusnak köszönhető, és 10 százalék a pánikvásárlás.

Nem erre lett tervezve a hagyományos üzemanyagellátás

Nem lehet hagyományos eszközökkel menedzselni a megnövekedett keresletet. A hagyományos üzemanyagellátás nem erre lett tervezve

– mondta Hernádi Zsolt, aki szerint az első számú feladat, hogy a haszongépjárművek visszatérjenek a telephelyekre és a nagynyomású kútfejekhez, ahol a piaci ár fog érvényesülni.

Néhány nap és visszaáll minden

Néhány napon belül visszaáll minden a rendes kerékvágásba. De lehet, hogy szükség lesz további intézkedésekre az elnök-vezérigazgató szerint.

Háború nélkül is nehézséget okozna

Gulyás Gergely szerint

ha valamiből az átlagos napi fogyasztás 5 millió egység, és ez egyik napról a másikra 15 millióra emelkedik, az háború nélkül is nehézségeket okoz.

EU-csúcs

A magyar és a holland miniszterelnök és a német kancellár is azt fejtette ki az EU-csúcson, hogy elleneznek minden olyan szankciót, amely jobban fáj Európának, mint Oroszországnak

– mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Tárgyalna a kormány a pedagógusokkal is

Gulyás Gergely méltatta a Mozdonyvezetők Szakszervezetének döntését, hogy a jelenlegi helyzetben visszatérnek a tárgyalóasztalhoz a sztrájk helyett.

A kormány velük és a pedagógusokkal is kész tárgyalni

– tette hozzá a miniszter kérdésre válaszolva.

Különbségek

A vásárlók között nem nemzeti alapon, hanem a vállalkozás telephelye alapján tesznek különbséget

– mondta el Gulyás Gergely.

Lattmann Tamás alkotmányjogász szerint….

“Akkor foglaljuk össze röviden: ebből megint epikus mértékű szívás lesz. Nem lehet különbséget tenni az EU-n belül a benzinkutaknál… (Szerintem az Eurót is hatóságiárasítani kéne, úgy lenne teljes az őrület.)”

Forrás

Kapcsolódó

 

Csütörtök esti kormányinfó: marad a benzinár-stop és még 3 döntés.....

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.