Lehangoló, a kormánypropagandával szemben álló helyezést ért el Magyarország az Open Budget Survey 2017-es listáján, amely során a költségvetési átláthatóságot vizsgálták. Hazánk a Kelet-Európa – Közép-Ázsia régióban is a sereghajtók közé tartozik. Mit tesz nemzetünk kormánya? Természetesen Sorosozik!
[mnky_ads id=”10551″]

Gáz van Magyarország megítélésével? Soros a bűnös!

A költségvetési rendszer átláthatóságát mérve Magyarország nem csak az Európai Unióban és az OECD tagországai között van az utolsók között, de még a Kelet-Európa – Közép-Ázsia régióban is

– mondta Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet (Kfib) vezetője az Open Budget Survey (OBS) eredményeit bemutató háttér-beszélgetésen. Az elérhető 100 pontból Magyarország 46 pontot ért el, ami a vizsgált 115 ország között csak az 57. helyre elég.
[mnky_ads id=”10552″]
Több sem kellett a bírált magyar kormánynak, dörgedelmes Sorosozásba kezdett. Közleményt adtak ki, miszerint:

“Az a nemzetközi lista, amelyre ma a sajtó hivatkozik, egy Soros György megrendelésére készített lista, melynek egy célja van: Magyarország lejáratása. Jól látszik, hogy a példaként állított országok többségének költségvetési hiánya magasabb, mint Magyarországé.

Magyarország a magyar és EU-s jogszabályok szerint készíti el költségvetését, nem a Soros szervezeteknek akarunk megfelelni. Magyarország költségvetése stabil, 2012 óta az államháztartási hiány az uniós szabályoknak megfelelően 3% alatt teljesül, valamint szinte minden egyéb gazdasági mutató is kedvezően alakul, miközben az államadóság aránya folyamatosan csökken. Ezzel szemben a Soros-féle listán példaként felhozott országok többségében zavaros a politikai helyzet, kiszámíthatatlan a gazdasági környezet, a költségvetési hiány pedig jóval magasabb, mint Magyarországon.”

Ezzel a dolog a lovagiasság félreértelmezett szabálya szerint a kormány részéről lerendezettnek minősült.

Nem tetszik? Na bumm!

A gyenge eredmény oka, hogy a kormány a nemzetközileg elfogadott 8 legfontosabb költségvetési dokumentum közül hármat

  • a költségvetési irányelveket,
  • a féléves jelentést
  • és a polgárok költségvetését

el sem készít, a másik öt dokumentum közül négynek a tartalma pedig még a régiónkban jellemző színvonaltól is elmarad. A két évvel ezelőtti eredményhez képest a legfontosabb különbség, hogy a tavaszra előrehozott költségvetési vita miatt a költségvetési törvényjavaslat már az előző évi tényszámokat sem tartalmazza.

Az átláthatóság növelése nem pénz, hanem politikai akarat kérdése

A Kfib azt ajánlja a kormánynak, hogy

  • hozza nyilvánosságra azokat a költségvetési információkat, amelyek már ma is rendelkezésére állnak,
  • majd készítse el a fent említett három hiányzó dokumentumot,
  • végül pedig bővítse a publikált anyagok tartalmát annyira, hogy azokból valós és részletes képet lehessen alkotni a közpénzügyek helyzetéről és kilátásairól.
  • Az átláthatóságot biztosító szabályokat intézményesítse.
  • A közpénzügyi döntések minőségének és társadalmi elfogadottságának növelése érdekében törekedjék az állampolgárok és civil szervezetek bevonására a költségvetési folyamatba.

A kormány pedig – szokásához híven – tesz a javaslatra.
[mnky_ads id=”10553″]

Farkasházy Tivadar: ha azt mondják: Soros, azt mondom: egészségügy!

Törvényjavaslat a Stop Soros törvénycsomagról

 

1 hozzászólás

  1. “Magyarország a magyar és EU-s jogszabályok szerint készíti el költségvetését, nem a Soros szervezeteknek akarunk megfelelni.” Ezek szerint az EU-s jogszabályokat nem Soros készíti? Úgy tudom, az EU–t Soros irányítja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét