Kormányközeli üzletember kezébe került az Index

Spéder Zoltán eladta a cemp-x online Zrt.-ben lévő közvetett tulajdonát, az Index mögötti társaság részvényeit Ziegler Gábor igazgatósági tag és Oltyán József médiavállalkozó vásárolták meg – közölte Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kurátora.

A közlemény szerint Spéder Zoltán a Silhouette Capital Managementen keresztül értékesítette a cemp-x online Zrt.-ben lévő tulajdonrészét. Az adásvétellel Ziegler Gábor, valamint Oltyán József 50-50 százalékos tulajdont szerzett a vagyonkezelő társaságban, illetve kizárólagos irányításuk alá kerültek a cemp-x online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft.

Az adásvétellel párhuzamosan Bodolai László eladta az NP Nanga Parbat 17. Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát, amelyet 50-50 százalékos arányban a cemp-x online Zrt. és a CEMP SH Kft. vásároltak meg. Az NP Nanga Parbat 17 Zrt. az alapítója az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványnak.

A kiadó közleménye szerint nem változik az Index, de ezt nem lehet komolyan venni

A tranzakció az Index kiadóvállalatának és szerkesztőségének működését nem érinti, az Index.hu Zrt. részvényei a Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak – áll a közleményben.

A cemp-x online Zrt. kizárólagos érdekeltségébe tartozó kiadók olyan kiadványokat működtetnek, mint a Dívány, a Femina, a Port., a TotalCar, és a Napi, emellett ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft.

Az új tulajdonosok célja a cemp-x online Zrt. érdekeltségébe tartozó vállalatok és szerkesztőségek további sikeres és független működésének biztosítása, továbbá a csoport hirdetési és egyéb bevételeinek növelése, a CEMP SH piacvezető szerepének megerősítése – áll a közleményben.

Az Index.hu Zrt. részvényeit 2017. januárja óta tulajdonló MFA-t egy személyben Bodolai László kuratóriumi elnök irányítja. A cemp-x online Zrt. új tulajdonosai számára az index.hu jogi képviseletét 15 éve ellátó, illetve az MFA létrehozása óta az alapítvány, illetve az Index.hu Zrt. elnöki pozícióját betöltő Bodolai László személye a garancia arra, hogy az Index.hu továbbra is megőrizze politikai függetlenségét és ennek köszönhető sikeres működését – hangsúlyozták a közleményben.

A közleményben beszámoltak arról is, hogy az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke felmentette tisztégéből Nagy Ajtony Csaba, valamint Kereszty Gábor igazgatósági tagokat. A társaság háromfős igazgatóságát a jövőben Bodolai László elnök, Szombathy Pál igazgatósági tag mellett az Index mindenkori főszerkesztője alkotja majd.

(Forrás: MTI)

Na kik is az új tulajdonosok?

Az egyik új tulajdonos, Ziegler Gábor a 2000-es évek eleje óta van az Index kötelékében, 2008 májusában lett a cég értékesítési igazgatója, a lap igazgatóságának tagja, később pedig az újság mellé kiépített CEMP Sales House értékesítési vezetőjének nevezték ki.

Az elmúlt négy évben ő volt a sales house ügyvezető igazgatója is, a hvg.hu pedig múlt héten írta meg, hogy júliusban Ziegler vette át annak a cégnek az irányítását is, amely a kiadót tulajdonló alapítvány alapítójaként lett ismert (NP Nanga Parbat Zrt.). Ziegler a Spéder vezette cég egyik legfontosabb beosztottja volt az elmúlt tíz évben.

A kecskeméti illetőségű Oltyán József jelenleg a vidéki hírportálokat üzemeltető, milliárdos forgalmú Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója és Ziegler Gáborhoz 20 éves barátság köti. ismert arról is, hogy övé a magyarepitok.hu építési hírportál is, ahol több vitatott kormánybarát építkezést is védelmébe vett. A közleményből kiderül, hogy a korábban az MSZOSZ-ban aktív Oltyán jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke, aki nem rejtegette kormánypárti elkötelezettségét az elmúlt időszakban sem.

Oltyán buzgó kormánypárti kommentelő is, a Facebookon például a HVG megszüntetését (“kukába vele!” -írta) és az Index átalakítását szorgalmazta.

Arról, hogy Ziegler és Oltyán milyen forrásból fedezte a két több milliárd forintos forgalmú cég vételárát, a közlemény nem szól.

Rogán Antal és Habony Árpád köre évek óta ambicionálja, hogy a kormány szántsa be, szerezze meg a híroldalt, gyakoroljon rá nyomást minden eszközzel, és erre biztatták a miniszterelnököt is az előző ciklusban, különösen a Simicska-konfliktus kirobbanását követően.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Simicskátlanították az Indexet

Na most nem lennék az Index helyében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük