Frissítve! Kormánytisztviselőből műtőssegéd

A 24.hu információi szerint 9-10 ezer államigazgatási alkalmazottnak mondanak fel október második felében. A kirúgások érinthetnek bárkit, függetlenül attól, hogy eddig

közszolgálati, kormányzati szolgálati, közalkalmazotti, igazságügyi alkalmazotti szolgálati jogviszonyban vagy költségvetési szervnél betöltött munkaviszonyban dolgozott-e.

Mindannyian két hónapos felmondási idővel kapják majd felmentésüket.

Az elbocsátottak száma alighanem nagyobb lesz, mint azt Gulyás Gergely augusztusi bejelentésében érzékeltette. A Miniszterelnökség vezetője akkor január elsejével is legfeljebb 15-20 százalékos létszámcsökkentést látott reálisnak. Egyes tárcáknál azonban arányaiban nagyobb leépítésekről hallottak az ott dolgozók, mint amekkorát a miniszter bevallott. Van, ahol úgy tudják, minden harmadik embernek mennie kell majd, ezért gyakorlatilag leállt a munka, mert mindenki azt várja, hogy kiderüljön, rákerült-e a neve a halállistára.

24.hu korábban már írt arról, hogy Palkovics László tárcájától olyan hírek terjedtek el, hogy ott 40 százalékos az elbocsátási terv, ezért egyes osztályokon a dolgozók már jelentéseket készítenek munkájuk hasznosságáról, mások pedig a valószínűsített kirúgást meg sem várva azonnal munkahelykeresésbe kezdtek.

Átirányítás az egészségügybe, szociális területre

A kormány arra számít, hogy a kirúgottak legalább egy részét át tudja majd irányítani az egészségügy és a szociális ágazat emberhiánnyal küzdő területeire, mert éppen Budapesten és Pest megyében van az országban a legnagyobb kereslet kórházi ápolóra és műtőssegédre.

Ezekre a szakmákra, valamint a bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelői, gondozói munkakörökre OKJ-s képzéssel csoportosítanák át a központi államigazgatásban felszabadult munkaerőt.

Az elképzelés több milliárdba kerül

Úgy tudni, a kormány fejenként 1 millió forintos költséget kalkulált a kirúgottak átképzésére, ezért a létszámleépítés várhatóan több milliárd forinttal terheli majd meg a központi költségvetést.

Megnöveli a terheket, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium – a Pénzügyminisztérium elődje – által tavaly elnyert 5 milliárd forint uniós pénzt, amit eleve a létszámleépítések megelőzése és kezelése érdekében pályáztak meg, az uniós kötöttségek miatt éppen Budapesten és a központi régióban nem lehet felhasználni.

Tömeges elbocsátások árán kapnak luxusfizetéseket Orbán miniszterei

Sajtóinformációk szerint október második felében 9-10 ezer embert bocsáthatnak el az államigazgatásból. Ez egyes minisztériumokban és kormányzati háttérintézményekben akár 40 százalékos leépítést is jelenthet.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy Orbánék a dolgozó embereken akarják megspórolni az indokolatlanul sok államtitkár, és a miniszterek luxusfizetéseit – közölte Varju László országgyűlési képviselő, a Parlament költségvetési bizottságának elnöke.

A DK szerint nem a kormány tagjainak kell 5 milliós fizetéseket osztogatni, hanem az államigazgatásban dolgozók munkahelyeit kell megvédeni, és tisztességes megélhetést biztosítani számukra!

(Forrás: 24.hu, DK)

Több ezer embert kirúgnak a közszférából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük