Sorting by

×

Kormányzati állítások és a makacs tények – Tájékoztatás és tájékozódás

Irtó büszke vagyok magamra. A minap a nagy nyilvánosság előtt panaszkodtam portálunkon, hogy egyes sorstáraimtól eltérőn én nem kaptam levelet a miniszterelnök-pártelnök úrtól (azt a postát hiányoltam, amelyben pénzt kért a Fidesz kampányára). De most mintha újra felkerültem volna a fontos címzettek listájára: e-mail érkezett gépemre a Kormányzati Tájékoztatási Központtól (KTK).

Igazán szép dolog, hogy eszükbe jutottam

Mindazonáltal törtem a fejem, ugyan miért is kaptam (nem személyes) postát éppen a KTK-tól, s nagy szellemi összpontosítással arra a következtetésre jutottam, hogy a háttérben valahol valójában a Fidesz lehetett a feladó, s (más címzettekkel együtt) arra késztetnének, hogy a közelgő választáson a kormánypártok jelöltje mellé húzzam az x-et. De e hosszas és terhes fejtörés mit sem változtat a lényegen, jelesül hogy a levél tele van örömhírrel, elhatároztam tehát, hogy megosztom másokkal is, hátha akad a hazában olyan választópolgár, aki (talán nem lévén gépe vagy kapcsolata a neten) nem kapta meg a szerfölött tartalmas írásművet. Íme tehát, olvassa figyelmesen, akinek kedve tartja:

“Tudja, melyek a legfontosabb változások 2022-ben?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Engedje meg, hogy jó egészséget és boldog új évet kívánjunk!
2022-ben számos változás lép életbe. Az alábbi levélben összefoglaljuk a legfontosabbakat.
Béremelések
Január elsejétől 200 ezer forintra nő a minimálbér és 260 ezer forintra a szakmunkás minimálbér. Ez háromszoros emelkedést jelent a kormányzás kezdetéhez képest. Folytatódik az ápolói és az orvosi béremelési program is. Magasabb bérre számíthatnak a bölcsődei dolgozók, az óvónők, a tanárok, a szociális és kulturális ágazatban dolgozók, emellett a katonák és a rendvédelmi feladatokat ellátó hivatásos állomány tagjai is.
Adócsökkentések
A kormány továbbra is az adócsökkentés politikáját folytatja. Ezért 17-ről 13 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett közteher. Ez nagyobb mozgásteret biztosít a vállalkozásoknak a jövőbeni béremelésekhez. Emellett csökken az ekho, mérséklődik a kisvállalati adó, valamint meghosszabbítjuk a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban.
Plusz támogatás idős és fiatal honfitársainknak
Egy régi adósságot törlesztünk azzal, hogy visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat. Emellett januártól minden nyugdíj emelkedik 5 százalékkal. A 25 év alatti fiataloknak mostantól nem kell jövedelemadót fizetniük. Az adókedvezmény a bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ilyen intézkedés korábban nem volt, ez átlagosan 40 ezer forintos pluszt jelenthet több százezer fiatalnak.
Több támogatás a családoknak
Mivel a gazdaság erősödik, ezért életbe léphet a családi adó-visszatérítés. Ez azt jelenti, hogy a gyermeket nevelő családok visszakapják a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat a bruttó átlagkereset adószintjéig. 6-ról 12 ezer forintra nő a babakötvény támogatása, emellett továbbra is elérhető a babaváró támogatás, mint ahogy az otthonteremtési támogatások széles köre is. Elindult az eddigi legnagyobb napelem-telepítési program is, jelentős állami támogatás mellett.
2022-ben is azért dolgozunk, hogy az oltási programmal visszaszorítsuk a járványt, és eközben működjön és tovább erősödjön az ország. Az a célunk, hogy ezt az erősödést minden magyar ember érezze a saját életében.
Tisztelettel:
Kormányzati Tájékoztatási Központ”

Nyilvánvaló, hogy ezek a sorok választ érdemelnek,

merthogy én is, 2022-ben is azért dolgozom, hogy a magam szerény eszközeivel elősegítsem a járvány visszaszorítását, és támogassam az ország működését és erősödését. Önökkel együtt az én személyes célom is, hogy ezt az erősödést minden magyar ember érezze a saját életében. Ezért aztán úgy vélem, helyénvaló, ha kedves tájékoztató soraikat kiegészítem egyes, magam gyűjtötte információkkal, hogy minden érintett magyar ember, aki portálunkkal netes böngészés közben találkozik, valamelyest teljesebb képet kaphasson, gazdaságról, járványról, közállapotainkról.

A GKI értékelése a gazdaságról

A magyar gazdaság 2021. évi pályája növekedési szempontból kedvezőbben alakult, mint amire a nyár elején módosított 2021. évi költségvetés számított. Ugyanakkor az egyensúlyi viszonyok a tervezettnél sokkal kedvezőtlenebbek lettek, az infláció és az államháztartás pénzforgalmi hiánya megugrott, a magyar valuta gyengült, a külső egyensúly jelentős passzívumba fordult. Az eltérés jelentős részben a korábban gondoltnál is jobban túlhajtott választási, keresletélénkítő gazdaságpolitikára vezethető vissza, de fontos szerepe volt az EU-val kiéleződött, s a transzferek visszatartásához vezető konfliktusnak, valamint a világgazdasági folyamatok magyar szempontból kedvezőtlen jelenségeinek, így az energia-áremelkedésnek és az ezzel is összefüggő cserearányromlásnak, a chiphiányban kicsúcsosodó globális ellátási zavaroknak is.

Jelentés az inflációról

Az elszabadult infláció őszre gyakorlatilag „megette” a tavalyi béremeléseket. A KSH adatai szerint 2021. októberében ugyanis a versenyszférában a fizetések az év egészében 6,9 százalékkal nőttek, miközben az éves infláció ugyanekkor már 6,5 százalék. A bérek reálértéke így mindössze 0,4 százalékkal emelkedett, vagyis lényegében stagnált, amire pedig évek óta nem volt példa. Novemberre a drágulás üteme már 7,4 százalék volt.

A szakértő szakvéleménye

Surányi György közgazdász, az MNB egykori elnöke a Népszavának adott tavaly év végi interjúban mintegy előre kommentálta a KTK fenti levelének tartalmát:
A kormányzati költekezési döntések már visszafordíthatatlanul haladnak a maguk útján. Egyértelmű, hogy ez az út az infláció további elmélyüléséhez, az inflációs várakozások emelkedéséhez vezet. Nem egyszerűen arról van szó, hogy 20 százalékos minimálbér-emelés jön, hiszen a jövő évi gazdasági program 12,7 százalékos átlagos béremelkedéssel számol. Nyilvánvaló, hogy abban a gazdaságban, amelyben 5 százalékos gazdasági növekedés és ennél jóval kisebb termelékenység-növekedés várható, ekkora béremelkedés mellett az infláció aligha tud tartósan és érdemben csökkenni.

A kormány az inflációt úgy próbálják ellensúlyozni, hogy a béreket gyorsabban emelik. Ez olyan, mintha a tűzoltók a tüzet benzinnel próbálnák oltani. A november havi ezer milliárdos hiány a valaha volt legmagasabb államháztartási deficit. Hat hónap alatt a parlament által a költségvetési törvényben elfogadottak felett még további 5000 milliárdot öntenek a magyar gazdaságba.

Nemcsak az a baj ezzel, hogy összegét tekintve teljesen elrugaszkodik a realitásoktól, hanem rettenetes a szerkezete is. Ezek az összegek egyetlen társadalmi vagy strukturális feszültséget sem mérsékelnek tartósan.

  • A rendvédelmi dolgozóknak 2023. januárjától ugyanúgy alacsony lesz a bére a hat havi prémium kifizetése után is.
  • A pedagógusok arcátlanul alacsony bérét alig érintik az intézkedések, mint ahogy a nem orvos egészségügyi dolgozókét is.

Az osztogatás nem szól a szociális szférában vagy az önkormányzatoknál dolgozók bérének rendezésről. Nem hoz előrelépést a környezetvédelemben, a digitalizációban, az oktatásban, az egészségügyben, az innovációban. E problémákat nyilvánvalóan egyszerre nem lehet megoldani, de három-négy év alatt, előrelátó programmal – az egyensúlyt is szem előtt tartva -, és megállapodásokkal jelentősen lehetne rajtuk javítani. A pénzkiöntés ráadásul kétszeresen fedezetlen. Nincs mögötte érdemi belföldi megtakarítás, illetve adóbevétel, ezért törvényszerűen inflációt okoz. Jó részét az uniós támogatások megelőlegezéséből költi a kormány. Így ez olyan pénz, amely még be sem jött, nem is tudjuk mikor fog megérkezni.

A járvány gyengül, de nem csillapul

Ráadásul itt a járvány ötödik hulláma az első szakaszban.

A múlt pénteki adatok szerint 6524 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 282 957 főre nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt 101, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 39780 főre emelkedett. (vakcinainfo.gov.hu)

Merkely Béla professzor szerint az omikron fertőzőképessége miatt több tízezres esetszámokra lehet számítani. Szerencsére az új vírus-variáns az oltottaknál többnyire csak enyhe felső légúti megbetegedést okoz. Az oltatlanok esetében nőhet a kórházba kerülők száma, de valószínűleg alacsonyabb lesz a súlyos esetek aránya, mint a harmadik, negyedik hullámban.(Népszava) A járvány új hullámának hatásai az egészségügyre, a gazdaságra, a pénzügyi helyzetre (gondolom) egyelőre felmérhetetlenek, és csak remélhetjük, hogy emberéletben, valamint a gazdaságban nem szenvedünk olyan veszteségeket, mint korábban. Az előrejelzések többsége és a kormány (tervezett kiadásai és intézkedései alapján) egyelőre nem számol az ötödik hullám (súlyosabb?) következményeivel. Vagy megússzuk, vagy nem!

Tisztelt Kormányzati Tájékoztatási Központ!

Kedves e-mailjüket mindössze e csekély hír- és vélemény-gyűjteménnyel véltem helyesnek kiegészíteni. További leveleiket (áprilisig!) megkülönböztetett érdeklődéssel várom, s ígérem, ha érdemes, tartalmukat mindig megosztom majd portálunk olvasóival.

 

 

Kormányzati állítások és a makacs tények - Tájékoztatás és tájékozódás

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.