Koronavírus elleni védekezés – feladatmegosztás és ingyenes zöldszám

Elkészült a koronavírus-járvány magyarországi terjedését megakadályozni hivatott akcióterv, amelyet a Belügyminisztérium péntek este juttatott el az MTI-hez. Az operatív törzs terve 28 pontból áll.

Hétfő reggel 8 órától elérhető zöldszám segítő vonalak.

Ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolására, a lakossági információs vonalak hétfő reggel 8 órától elérhetőek.

Az NNK hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a 06-80-277-455ös és a 06-80-277-456-os információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról.

A központ arra kéri a lakosságot, hogy csak akkor hívják a zöldszámokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre.

Az akciótervből

A terv első hat pontja az Országos Rendőr-főkapitányság számára ír elő intézkedéseket. Elsőként, hogy az ORFK soron kívül tegyen javaslatot a határforgalom ellenőrzésének és a járvány terjedésének megakadályozásra vonatkozó eljárásrendre, a szükséges intézkedésekre és határvédelmi eszközökre.
Kiemelt figyelmet kell fordítani azokra az emberekre, akik Kínából érkeznek, vagy a beutazást megelőző 14 napon belül ott tartózkodtak valamint azokra, akik bizonyítottan fertőzött emberekkel kerültek kapcsolatba – áll a dokumentumban.
Az akcióterv előirányozza hőkamerák szolgálatba helyezését, esetleg további ilyen berendezések megvásárlását vagy bérlését.
Gondoskodnia kell az érintett állomány felkészítéséről, és a határátkelőhelyen biztosítani kell a fertőzöttek elkülönítését – olvasható a dokumentumban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tisztifőorvos számára hét intézkedést sorolnak fel.

  1. Elsőként, hogy határozza meg és léptesse életbe a járvány elleni védekezéshez szükséges eljárásrendet, erről tájékoztassa az egészségügyi ellátórendszerben érintetteket, különös tekintettel a határátkelőhellyel rendelkező területekre.
  2. Ellenőrizni kell a védekezéshez szükséges, raktárkészleten és gyártási folyamatban lévő egészségügyi eszközök körét, mennyiségét és minőségét, ha indokolt, intézkedni kell további készletek beszerzésére.
  3. Át kell tekinteni a vizsgáló laboratóriumok kapacitását, biztosítani kell a soron kívüli vizsgálatok lefolytatását.
  4. Az állampolgárok tájékoztatása érdekében figyelemfelhívó kampány útján be kell mutatni a vírussal kapcsolatos honlapot – írták.
  5.  Adottak-e a feltételek a külföldről visszaérkező felsőoktatási diákok megvizsgálásához.
  6. Az ingyenes információs vonal létrehozását követően biztosítani kell az orvosi hátteret.
  7. Biztosítani kell az egészségügyi szakterület együttműködését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) intézményeivel – áll a dokumentumban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük