EMMI: a szociális terület ellátása elsősorban önkormányzati feladat – a forrás hozzárendelése pedig a regnáló kormányé, nem?

Látogatási tilalom van valamennyi szociális intézményben, a gyermekvédelmi szakellátásban, a javítóintézetekben, a családok és gyermekek átmeneti otthonaiban, valamint kijárási tilalom és felvételi zárlat a bentlakásos intézmények lakói esetében a járványügyi veszélyhelyzet miatt.

A szociális terület ellátása elsősorban önkormányzati feladat

– tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben az MTI-vel szerdán. A szociális intézményekben életbe lépett látogatási tilalom az országos tisztifőorvos keddi határozatán alapul – írták, hozzátéve: az Emmi által készített szakmai protokoll segíti a szociális alapellátásban dolgozók munkáját.

Általános elv a sokkal körültekintőbb higiénia és a minél kevesebb személyközi kapcsolat,

a nagy létszámú szolgáltatási formák átalakítása és az egyszerűbb adminisztráció. A szigorúbb intézkedések célja, hogy hatékonyabb és biztonságosabb legyen a szociális ellátások minden formája.

A járvány miatt kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet

a szakemberektől a korábbinál jóval nagyobb erőfeszítéseket és áldozatot követel, különösen igaz ez a szociális intézményekben, a legkiszolgáltatottabb és magukra hagyott emberek mellett és a nagyobb közösségekben szolgálatot teljesítőkre. A szociális területen dolgozók felkészülten és fegyelmezetten segítik a koronavírus-járvány idején is a legveszélyeztetettebb emberek életét a nap 24 órájában. Az idős- és a hajléktalanellátás is az egyik legkockázatosabb terület a koronavírus elleni küzdelemben, ahogy fokozott erőfeszítést kíván a járvány idején a fogyatékos és gyermekvédelmi intézményekben, a nagyobb közösségekben való helytállás is.

A szociális szakma legnagyobb szervezetei állandó kapcsolatban állnak a szociális államtitkársággal,

hogy a legváratlanabb helyzetekre is azonnal reagálhassanak, ezzel is mérsékelve a járvány kockázatait, veszélyeit.

A szociális területen ellátottak igényeit leginkább a helyi közösségek ismerik és tudják kezelni, épp ezért a szociális terület ellátása elsősorban önkormányzati feladat.

A szociális szolgáltatók túlnyomó többsége egyházi, önkormányzati vagy civil fenntartású – áll a szaktárca közleményében.

Amiről nem szól a közlemény…

A minap írtunk arról, hogy az egyházakat megdobta az Orbán-kormány

2,77 milliárdot folyósított a Miniszterelnökségnek, az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások javára.

Arról is hírt adtunk, hogy ugyanezzel a tollvonással elvont

600 milliós tételt „a helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásai” című zsebből.

A fentiek ismeretében mit gondol a kormány és annak feje, miből tudják az önkormányzatok és a civilek a rájuk kötelező jelleggel áttolt kötelezettségeket teljesíteni?

Kettőt egy csapásra?

Jó színben tetszelegnek hívőik előtt, akik úgy érzik: ez az Orbán megint legény a gáton! – és közben lejáratják az önkormányzati vezetőket, élükön Karácsony Gergellyel.

Az tényleg nem elsődleges szempont, hogy mi lesz velünk, szavazópolgárokkal?

Mikor vesszük észre, hogy a bőrünkre megy?

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük