Sorting by

×

Koronavírus-infó: az beérkezett összes oltást “eloltottuk az oltakozóknak”, a kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain

Müller Cecília a koronavírus-oltás részleteiről és működési módjáról beszélt részletesen az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Maruzsa Zoltán államtitkár az érettségi és a középiskolai felvételi körül kialakult kérdéseket igyekezett tisztázni.

Helyzetkép

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy 696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 128 többségében idős, krónikus beteg – 50 éves volt a legfiatalabb, és 96 éves a legidősebb elhunyt, jellemzően szív-és érrendszeri, anyagcsere betegségben szenvedtek.

Már kétféle vakcina is érkezett hazánkba, a Pfizer vakcinán felül a Moderna  is itt van

Müller Cecília elmondta, hogy a Pfizer vakcinákat annyira túltöltötte az ampullákat, ezért az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezte, hogy ne 5, hanem 6 oltásra használják. Ma érkezett vakcinák összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé. A most érkező oltóanyagokkal folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása.
Hétfő estig 78 ezer embert oltottak be, eloltva az eddig összes beérkező oltóanyagot – mondta Müller.

A Moderna vakcina szállítása és tárolása egyszerűbb, mínusz 20 fokon fél évig tárolható, 10 adagot tartalmaz az ampullája, és nem kell feloldani. 28 napos különbséggel kell beadni az első és második vakcinát.

A pedagógusok és szociális dolgozók teszteléséhez hasonlóan a szociális alapellátásban dolgozók tömeges tesztelését is tervezik, 127 mintavételi ponton a január 16-17-ei hétvégén.

Az érettségiről

Ahogy arról a Városi kurír is beszámolt egyre többen csatlakozna egy fiatal diáklány által indított petícióhoz, amely az idei érettségi vizsgák eltörését követeli, és azt kéri, hogy a diákoknak az évközi jegyeik alapján kapják meg  az érettségi  bizonyítványt. A kormány azonban hajtathatatlan erről beszélt az államtitkár is.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tájékoztatójában elmondta, hogy mi áll még előttünk a tanévben. 42 óvodában van rendkívüli szünet és 79 általános iskolákban, jellemzően 1-1 csoportokban. A testhőmérséklet mérés, a kötelező távolságtartás továbbra is érvényben van. Abban bíznak, hogy a középiskolák távoktatását fel lehet függeszteni.

Az érettségi kapcsán megjegyezte, hogy ezt a vitát tavaly lefolytatták, az érettségit meg fogják tartani. Maruzsa szerint mindenkinek az az érdeke, hogy az érettségit megtartsák, mindenkit arra kér, hogy az ez ellen való hergeléssel álljon le.

A kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain, időpontján. A tavalyi év tapasztalatai szerint az iskolák megfelelően felkészítették a diákokat, állítja a kormányzati szereplő, aki csak azzal nem számol, hogy ameddig az elmúlt iskolaévben, csak az utolsó néhány hónapot töltötték távtanulással az érettségizők, most ez nem így van sőt. 

A középfokú felvételi szabályait december 4-én publikálták, ütemezésén nem változtatnak – jelentette ki Maruzsa, megjegyezte, hogy értetlenül áll azon hírek előtt, hogy sok itt a bizonytalanság. A hagyományos pótidőponton túl egy másodikat is elrendeltek február 5-ére.
Azt is elmondta, hogy az országos kompetencia mérés megszervezésére is készülnek, amelyben le lehetne mérni, hogy mely területeken javult és melyeken romlott a tanulók eredménye.

Forrás

koronavírus

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.