Koronavírus-infó Dél-Koreából: “itt a hír az hír, és nem vélemény” – tények, következtetések az oltást követően halálesetekről…..

Eugenia S. Lee, Dél-Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számolt be tavasz óta közösségi oldalán a koronavírus-helyzetről, amit az engedélyével közöltünk. Lássuk, mi a helyzet most, például az oltásra jelentkezők számával.

Oltassunk, ne oltassunk?

Mint azt az előző bejegyzésemben említettem, itt, Dél – Koreában jelenleg nincs Covid19 járvány, az állam által meghatározott három szintű távolságtartás első fokozata van érvényben, az a legalacsonyabb.

Ettől függetlenül mindenki, mindenhol maszkban jár, kezet mos, távolságot tart, hogy ne is legyen. Kértek bennünket, hogy oltassuk be magunkat influenza ellen.

18 éves korig, és 70 felett ingyenessé tették, a többiek 25000 koreai won-t fizetnek érte.

Ugye, itt alapvetően önrészes az egészségügyi ellátás. Nosza, elkezdte 52 millió ember beoltatni magát, ami azért itt sem mindennapos esemény, logisztikai szempontból sem kis kihívás. Eddig is sokan oltatták be magukat minden évben, de időben eltolva, és mégsem az egész ország.

Saját oltóanyaga van Koreának, több nagy cég is gyárt ilyet, mégis akadtak kezdetben tárolási problémák, meg is semmisítettek pár százezer oltóanyagot.

Azt követően ez rendeződött, minden apró orvosi rendelő beszerzett nagyobb hűtőt, megoldották. Mostanra a teljes népesség közel húsz százaléka kapott influenza elleni védőoltást.

E hónap 19-èn egy 16 éves gyermek az oltást követő napon meghalt, de nem találtak összefüggést az oltás és a halála között, ám magyarázatot sem,

egészséges, fiatal lány volt. Aztán egy 70, és egy 80 éves egészséges ember halt meg, az oltást követő második, harmadik napon. Se anafilaxiás sokk, se egyéb, mindketten éjjel, álmukban hunytak el. Aztán egy hatvanas hölgy a szaunában, ő is az azt megelőző napon kapott oltást.

Furcsa, vagy csak a társadalom pszichés reakciója, nem tudni, mindenesetre 24 halálesetet emlegetnek a 70-80 éves korosztályból, ahol az illető, az oltás utáni négy napon belül elhunyt.

A szakemberek azt mondják, hogy folytatni kell az oltásokat,

bár vizsgálnak minden egyes halálesetet, eddig semmi összefüggést nem találtak az oltás és a halál között. Ugyanakkor a sajtó nagyon sokat foglalkozik a dologgal, bár itt a hír az hír, és nem vélemény, ehhez szigorúan tartja magát minden médium, teljesen érthető módon az oltásra jelentkezők száma egyharmadára esett vissza. Van itt még egy fontos faktor. Koreában nincs az általános oktatásban külön biológia, science van, az úgy egyben a biológia, kémia, természettudományos ismeretek.

Az átlag koreai, a személyes tapasztalataim szerint, valamivel kevesebbet tud a saját teste működéséről, mint a magyar ismerőseim.

Nyilván ezt nem lehet reprezentatív mintának nevezni, és nem is kutatási eredmény, szimpla személyes benyomás.

Márpedig amit az ember nem ismer, attól fél, akár indokolatlanul is

Lassan mindenki halálát a vakcinának fogjuk betudni, ha két héttel rá halt meg, akkor is.

A másik oldalról viszont kétségtelen tény, hogy én is azt mondtam a férjemnek, hogy inkább ne menjünk oltásra, neki sem javasolt, nekem sem, mindenki maszkot hord, nem valószínű, hogy valami hű de nagy járvány lesz idén, Ausztráliában sem volt a maszkviselés okán. Van bennem egy, talán ok nélküli, szorongás, mert mi van ha mégis…

Egyelőre nem függesztik fel az oltást, de mivel itt semmi sem kötelező, ezért hozzánk hasonlóan az emberek kivárnak,

lássuk, mit mond a vizsgálat, van-e esetleg mégis valami probléma az oltóanyaggal. Ez a tényszerű helyzet, ehhez képest persze megint belefutottam magyar nyelvű újság(?) cikkbe, hogy Koreában belehalnak az emberek az influenza oltásba…

Közben a pedagógus barátaim olyanokat mesélnek a magyarországi koronavírus járványról,

illetve annak kezeléséről, már ha azt egyáltalán kezelésnek lehet nevezni (lehet, hogy terjesztésnek kéne), hogy ha nem sok éves személyes barátság lenne, ami van köztünk, talán el sem hinném. Ha ezek után, illetve ezek mellett, klikk-vadász írások az influenza elleni védőoltástól is elveszik a kedvét az embereknek, akkor még inkább ellehetetlenedik majd a koronavírus betegek beazonosítása, bár lehet, hogy ez a cél, ki tudja.

Akit érdekel, a szerző további írásait itt találja.

óraátállítás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük