Ez vár ránk is a járvány után? – Kicsit sivár jövőkép Dél-Koreából nézve

Eugenia S. Lee, Dél-Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számolt be tavasz óta közösségi oldalán az ottani koronavírus-helyzetről, amit az engedélyével közöltünk. A 2021 január eleji helyzetről azt írja: „itt természetesen máris komplett elképzelések, modellek készültek és készülnek a post corona időszakra. Mindegyikben igen nagy szerepet kap a mesterséges intelligencia, és úgy általában a cyber világ, mint a jövő élményeinek forrása illetve közvetítője”. 

Koronavírus ügyben Koreában lapul a görbe a harmadik fellángolást követően

Felment napi ezerig, akkor megtiltották, hogy 5 ember vagy annál több találkozzon, és bezárták a sport létesítményeket meg mindent, ahol az emberek maszk nélkül tevékenykednek. Ez hatott, lement hatszáz körülire a napi új megbetegedések száma. Közben azonban két helyen hirtelen nagy számú fertőzés keletkezett. Az egyik a börtön és az, ahol az előzetes letartóztatásban lévőket őrzik, a másik pedig néhány időseket ápoló kórház, ahová az ápolók hurcolták be a betegséget, nyilván nem tudatosan. Így aztán most is ezer a szám, mégis nyugodtabbak a szakemberek, mert követhető ezer és nem random ezer. Ez utóbbi hordoz magában nagyon komoly veszélyt. Viszont volt olyan nap is, amelyiken 40 ember halt bele a kórba, hiszen az idősek kórháza eleve nagyon beteg, nagyon idős emberek ápolására van berendezkedve.

A maszk gyakorlatilag ránőtt az arcunkra úgy megszoktuk, a távolságot is, a regisztrációt is, ez legyen hátralevő életem legnagyobb gondja és akkor nem fogok panaszkodni.

Két másik dolog is nagy hangsúlyt kap a járvány kapcsán,

az egyik a vakcina, a másik a koronavírus Angliában talált mutációja. Vakcina ügyben mi az angolt rendeltük meg elsőként, közben kiderült, hogy a Pfizer mégis csak jobb vagy legalábbis annak tűnik, úgyhogy most rendeltünk tőlük még, a Modenától, az angolból, mindegyikből, kivéve az oroszt és a kínait, közben készül a hazai is.

Mindazonáltal az ehhez értők azt mondják, hogy még ez az év maszkban fog eltelni, és, hogy ne gondoljuk, hogy ez a betegség csak úgy elmegy majd, ahogy jött. Erről szó sincs, marad, jó esetben kezelhető méretűvé válik. Szerintük roppant aggasztó a mutáció, különösen az angol az, ugyanis van az a pont, amikor a mutálódott vírus fityiszt mutat az oltásnak, csak azt nem tudja még senki sem,hogy hol…

A Pfizer illetékes elvtársa azt nyilatkozta, hogy „reméli”,hogy az angol mutációra még fog hatni az általuk feltalált oltóanyag. Itt is remélik, de azért arra már külön tesztelnek, mert a remény meg a hit az egy dolog, ez a mutáció viszont rendkívül erősen fertőz.

Azóta már afrikai mutáció is megjelent, azt még semennyire sem ismerik

Felvetődött, hogy mikor lehet majd külföldre utazni amúgy kedvtelésből. Nos, ezzel kapcsolatban még elképzelés sincs, mivel sok különböző felkészültségű ország vesz részt a játékban és itt a leggyengébb láncszem elve érvényesül.

Joe Biden azt mondta, hogy

az amerikai lakosság beoltása nem heteket (by Trump) hanem éveket fog igénybe venni.

Ezt az itteni szakma is így látja, ráadásul nagyon sok ott, aki nem akar oltást. Erre mondta az egyszeri műsorvezető, hogy nem akarnak oltást? Akkor azt vegyük meg mi! A mínusz 70 fokon tárolandó, kétszer beadandó oltóanyag egyébként is csak nagyvárosi opció, az angol viszont nem adható 18 év alatt és duplázva is csak 70% immunitást ad, már ha közben nem keletkezik egy újabb mutáció ugye. Alapvetően

azt sugallja mindenki, akinek ez a szakmája, hogy ez a pandémia valami olyasmi, amivel eztán együtt kell élni és kigondolni, hogy a régi siratásán túl mi értelmeset lehet tenni egy kellemes új életforma kialakítása érdekében.

Itt természetesen máris komplett elképzelések, modellek készültek és készülnek a post corona időszakra

Mindegyikben igen nagy szerepet kap a mesterséges intelligencia, és úgy általában a cyber világ, mint a jövő élményeinek forrása illetve közvetítője.

Kis család, otthon, az otthon kényelme, a munka munkahelyre járás nélkül, az alanyi jogon járó alapjövedelem és más hasonló dolgok.

Ez természetesen a majd meglátjuk kategória, viszont az tény, hogy a világ összes mérhető gazdasága közül egyedül Kína ért el 2020-ban növekedést. Az összes többi minusszal zárt. Ezen belül Dél -Korea a legkisebb veszteséget könyvelte el. Azonban szektorokra bontva már nem ilyen szép a kép, a legtöbb boltos nálunk ment tönkre az OECD tagországok közül, ami természetesen a minden társadalom gerincét képező középosztályt gyengítette meg. 2021 a bika éve, dolgos, csendes év. Mármint korona nélküli időkben.

Forrás

One thought on “Ez vár ránk is a járvány után? – Kicsit sivár jövőkép Dél-Koreából nézve

  • Na ez az igazi rémhírterjesztés! Mert ez a vírus az idei aktuális influenza vírus. Ilyen mindig volt és lesz is, még ha fejre áll az összes virológus is. Védekezni napozással ill D-vitamin szedéssel kell, aki pedig beteg, mert D-hiányos, az vegyen be 15.000÷20.000NE egységet 3 napig és meggyógyul. Ki van próbálva!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük