Koronavírus-infó Dél-Koreából – 2020.04.03.

Eugenia S. Lee, Dél-Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számol be közösségi oldalán a koronavírus-helyzetről, amit az engedélyével közlünk.

A finnek érdekes módszerhez folyamodtak, ide küldték ma 18.000 finn állampolgár nyálmintáját vizsgálatra, mert nekik erre nincs kiépítve infrastruktúra, és így gyorsabb. Korea, két napon belül küldi meg nekik a teszt eredményeket, a repülő pedig, ami a mintákat hozta, nem üresen megy vissza Finnországba, hanem védőfelszereléseket visz.

Vietnam, valami okán Japánról gondolja, hogy az neki minta,

a japánok viszont így vannak Izraellel, Izrael pedig udvariasan közölte velük, hogy ők Koreáról mintázzák a védekezést, és innen kapják az ahhoz szükséges eszközöket is, különben sem értik, miért utaztak olyan messzire a japán kollégák, amikor a megoldás a szomszéd országban található..

Ide folyamatosan érkeznek a kérések,

már 170 valamennyi ország kér teszt Kit-et, abból 70 valamennyi humanitárius kérés, azaz ingyen. (Mindkét szám óráról órára nő, ezért nem írom pontosan) Természetesen, ezek valóban rászoruló országok, köztük van Etiópia is, amely ország vezetője (nem tudom milyen államforma van ott most) személyesen telefonált Mun elnöknek, a kérését előadandó. Nekik nagyon szép, közös történelmük van, Etiópia volt az egyetlen afrikai állam, aki harcoló katonákat küldött Dél-Korea oldalára, a koreai háború alatt. Közel hétezer katona jött, azzal az utasítással, hogy győzni, vagy meghalni.

Korea akkoriban nem volt olyan helyzetben, hogy viszonozhassa a dolgot, most majd megteszi

Az etiópok pedig büszkék a vezetőjükre, szerintem joggal. Jelenleg, négy koreai KIT gyártó cégnek van már meg az export engedélye, ez, orvosi felszerelés esetén, máskor évekig tart. Közel harminc, másik vállalat is ilyesmit gyárt, ők még várnak az engedélyre. Trump is Mun elnöknek telefonált KIT-ért, Mun mondta neki, hogy jó, persze, de nincs még semmilyen engedély. Azt mondta Trump, hogy másnapra meglesz, és lám, másnapra meglett, ők már el is vitték a holmit.

Kérik az országok a védekezés technikai részleteit, leírását, adatbázisokat, mindent

Némelyik annyira siet, most már ugye, hogy azt mondta, jó lesz neki koreaiul is, majd lefordítják otthon, amit nem értenek belőle. Természetesen mindenki mindent megkap amit kér, csak bírjuk gyártani, dokumentálni.

Közben, tegnaptól, minden egyes Koreába érkező ember karanténba kerül, függetlenül attól, hogy kicsoda. Akinek negatív lesz a tesztje, az a karantén után élheti az életét, aki pozitív lesz, azt meggyógyítják, de az ingyenes betegturizmusnak vége, aki beteg, nem engedik fel az ide tartó repülőre.

Ugyanis kezdett elharapózni az,

hogy más országok állampolgárai, koreai nemzetiségűek, vagy sem, ideutaztak betegen, meggyógyították őket ingyen, aztán szépen hazamentek. Egy harmincas angol férfi pedig, a pozitív teszt ismeretében, még végig látogatta fél Szöult, természetesen maszk nélkül. Na, ő ki fogja fizetni a kezelése költségeit, és még jól meg is büntetik, ahogy egy amerikai anya/lánya párost is, akik koreai nemzetiségűek, de amerikai állampolgár a gyerek, és ők is felelőtlen módon, miután tudták, hogy az egyetemista lány beteg, elutaztak Csedzsura, három napra szórakozni. Mondjuk rajtuk legalább volt maszk.

A kínai maszkokat legutóbb Hollandia küldte vissza,

nem voltak megfelelőek, a Kína által forgalmazott teszt KIT-eket is sorra küldik vissza, vagy semmisítik meg az onnan vásárolt országok, a teszt eredményeik 30-40%-ban valósak.

A karanténba kerülő emberek az adott város vezetésétől csomagot kapnak, és napi kétszeri orvosi ellenőrzést akkor is, ha negatív lett a tesztjük. Egy francia férfi is ilyenbe került, az ajándék csomagban volt egy francia nyelvű leírás, és egy szintén francia nyelvű tájékoztató, hogy hogy veheti igénybe az illetően is a jövedelempótló támogatást a karantén végeztével. Mellékelek ezekről a csomagokról néhány képet, természetesen ezért sem kell fizetni. A nanomaszk, és a mosható orvosi védőfelszerelés majdnem kész, nemsokára gyártás alá kerül.

A maszk körülbelül egy hónapig lesz használható, a ruhát tíz alkalommal lehet majd mosni

Ez azért rendkívül fontos, mert jól látszik, hogy például Olaszországban megbetegedtek az orvosok, ápolók sokan, akkor pedig nincs aki a többit gyógyítsa. Az orvos akkor lesz beteg, ha nincs elegendő védőfelszerelés. Mun elnök naponta kap segítségkérő telefont, most épp a Dán miniszterelnöktől, akinek az egészségügyi minisztere jóval korábban visszautasította, hogy Koreai KIT Dániának bizony nem kell. Úgy tűnik, hogy most mégis..

Mindenféle kedves gesztusokat is tesznek különböző államok,

Abudabiban például egy óriási torony épületre, ami valami fontos szimbólum nekik, kivetítik koreai nyelven, hogy “jó egészséget kívánunk”. A CNN szerint “mask was right”. Mi ezt hiába mondtuk eddig, pedig a maszk védelem. Elsősorban a másikat védi tőlem, ha ő is viseli, akkor engem is. A koreai teszt KIT-ek közül van amelyik hat óra alatt mutatja ki az eredményt, van amelyik tíz perc alatt, a most frissen bevezetett, egy perc alatt, de az valami leletből, röntgen, CT, akármi. Ennek a pontossága 98.7%

A hagyományos, RT-PCR real-time (reverse transcription)-polymerase chain reaction) tesztek ideje lerövidült itt, 24 óráról 6 órára, a megbízhatóságuk 98%.

Egyébként van egy 24 órás teszt is, az a koronavírusok teljes családját kimutatja

Az egy perces “Medip pro” koreai technológiát ingyenessé tették, két hét alatt, már szerte a világon használják. A software 3D-vé alakítja a leletet, és virtuális valóságba helyezi, azonnal elemzi, egy perc alatt mondja meg, hogy koronavírus fertőzött e a beteg, vagy sem. Ehhez még 3D printer is tartozik szükség esetén, de az a Covid19 diagnosztizálásához nem szükséges. Ezt öt éve fejlesztik itt, eredetileg nem a Covid19 okán, és nem is arra, de most megtanították a programot két hét alatt, a kínai leletek segítségével, felismerni a betegséget. Publikáció ezen a linken található.

Visszatérve a maszk dologra,

amerikai kreatív emberek pólókat vágnak fel, vastagot, és többet, abból készítenek maszkot. Koreai szakemberek szerint, érdekes módon, de működik, amennyiben elég jól illeszkedik az archoz. Vélhetőleg a vastagság okán. Trump először azt mondta, hogy ugyan már, milyen maszk, ez egy nátha, most már idejár pitizni rendes maszkért, és olyan ötletei vannak, amitől minden orvos falba veri a fejét, mint például, hogy tegyenek kendőt az arcuk elé. Erre mondta valaki, hogy majd jól lelövik egymást, mert azt fogják hinni, hogy a másik terrorista, akkor biztos nem a koronavírusba halnak bele. Hír volt még itt ma az is, hogy Csehországban, és Ausztriában sok pamut maszkot kezdtek el varrni.

Magyarország annyiban szerepelt a híradásokban, hogy Korea onnan is hazahozza az állampolgárait, Olaszországból az első gépek már megérkeztek.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük