Koronavírus: Karácsonyék ingyenes szűrőpontok létesítését kezdeményezik

Sokan sokszor elmondták, mennyire fontos a járvány elleni védekezésben a koronavírus-szűrés. Igen ám, de kevesen engedhetik meg maguknak a 30.000.- forintos vizsgálatot.

A főpolgármester Facebook-posztban sorolta fel, milyen döntések születtek a Fővárosi Közgyűlés hétfői, rendkívüli ülésén.

Közgyűlési döntések

Hétfői rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés több olyan döntést is hozott, ami azt szolgálja, hogy a gazdasági válság kezelésére fordított támogatások a kiváltságos kevesek további gazdagodása helyett a többségnek nyújtsanak segítséget.

A Fővárosi Közgyűlés a munkahelyek megvédése érdekében határozatban kezdeményezi a Kurzarbeit jellegű bértámogatási rendszer ismételt bevezetését azon vállalkozások számára, amelyek árbevétele jelentősen csökken. A főváros eddig adó- és egyéb kedvezményekkel igyekezett segíteni a bajba jutott budapesti vállalkozásokon, álláskeresési támogatást nyújt a munkájukat elveszítő budapestieknek.

Azonban ez nem pótolja a hiányzó kormányzati lépéseket….

Hiszen a Kurzarbeit program érintettjeinek körét a magyar kormány szabta a legszűkebbre Európában:

a támogatást kapott személyek köre mindössze egy százaléka a munkaerőpiacon foglalkoztatottaknak.

Eközben azok, akiket már elbocsátottak vagy fizetés nélküli szabadságra küldtek – más országoktól eltérően -, a magyar kormánytól nem kaptak segítséget. Ennek a gyakorlatnak a megváltoztatása érdekében született a Fővárosi Közgyűlés döntése” – írta a főpolgármester.

Álláskeresési járadék

Szerinte hasonló célt szolgál a Fővárosi Közgyűlés másik döntése is, amellyel az álláskeresési járadékra való jogosultság elbírálási határidejének 15 napra csökkentését, illetve a jogosultsági időszak legalább hat hónapra való kiterjesztését kezdeményezte.

“A Fővárosi Közgyűlés határozatban kezdeményezi annak a tarthatatlan és szégyenletes helyzetnek a megváltoztatását, hogy a turizmusban érintett vállalkozások támogatására szolgáló Kisfaludy-programból a kormány egész egyszerűen kizárta a budapesti vállalkozásokat. A pénzből sok tízmilliárd jutott például Mészáros Lőrincnek, de egy fillér sem jutott az ágazat válságától leginkább sújtott Budapestre. Ezért a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi a Kisfaludy-program támogatásainak a fővárosi vállalkozásokra való kiterjesztését”

– olvasható a bejegyzésben.

A gazdasági válságkezelés “eddigi kudarcai”

A kudarcokat – bezuhanó GDP, elszálló infláció, kiváltságosok támogatása a többség helyett – akkor lehet helyre tenni, ha az Európai Unió által Magyarországnak szánt újjáépítési támogatást jól és okosan használja fel az ország – véli Karácsony.

“Hogy ez a pénz valóban eljusson az egzisztenciájukat féltő emberekhez és a bajba jutott vállalkozásokhoz, annak az a garanciája, ha a támogatást az önkormányzatok bevonásával, rajtuk keresztül juttatjuk célba. Ennek érdekében a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi, hogy Magyarország részére biztosított uniós helyreállítási támogatás 50 százaléka lakosságarányosan a helyi önkormányzatok útján kerüljön felhasználásra”

Szűrőpontok

A főváros saját forrásból és saját hatáskörben rendszeresen szűri a szociális intézményeinek dolgozóit és az ellátottakat. De a Fővárosi Közgyűlés szükségét látja – összhangban a kormány saját szakértőinek állásfoglalásával –, hogy az ország minden pontján elérhető legyen az ingyenes tesztelést.

“A Fővárosi Közgyűlés ezért kezdeményezte, hogy induljon el az egészségügyben, a szociális ellátásban és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése. Emellett a Fővárosi Közgyűlés határozatban kezdeményezi, hogy létesüljenek olyan szűrőpontok, ahol az arra igényt tartó polgárok ingyenes koronavírus-tesztelése is megoldható”

– közölte Karácsony.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3601499709882849

Forrás

“Gyerekkoromban én is szerettem a számháborút…” – Karácsony üzent Orbánnak

Karácsony: újra ki kell mondani: készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat!

koronavírus

Egy hozzászólás itt: “Koronavírus: Karácsonyék ingyenes szűrőpontok létesítését kezdeményezik

  • 2020.09.29 - 11:33
    Közvetlen hivatkozás

    A lélegeztetőgép kimerítve,most a szűrés jön. pl.:Ingyenes szűrést!(gyanú esetén most is az)
    Éppen ma szólta el magát egy szabad szellemű reggeli műsorban valaki,hogy a tömeges szűrögetésnek semmi értelme,különben is ,mikor kilépsz onnan,már semmit nem ér.(büntit kapott ?)

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük