Koronavírusjárvány mérlege Dél-Koreában – karantén, kijárási korlátozás nem volt, a hangsúlyt a tesztelésre, a maszk viselésre és a fertőtlenítésre helyezték

Eugenia S. Lee, Dél-Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számolt be közösségi oldalán az ottani koronavírus-helyzetről. Most mérleget vont az eddig történtekről.

A koronavírus betegség (covid19) eddigi mérlege Dél-Koreában:

  • 10.512 beteg, 7.368 gyógyult,
  • ebből friss beteg 32 fő,
  • friss gyógyult 125 fő,
  • összesen elhunyt 214 fő.
  • A betegséget újra elkapta, vagy kiújult nála: 91 fő. (Hogy ez kinél, és milyen módon jön létre, még vizsgálják, feltételezések vannak, bizonyított eredmény még nincs.)

Dél-Koreában, január 20.-án regisztrálták az első esetet,

ezt követően egy hónapon át csak egy-egy új megbetegedés történt, majd Degu városban, egy protestáns egyházi közösségben robbant ki a járvány, nekik a kínai Uhán (Wuhan) városában is volt/van gyülekezetük, onnan hurcolták be a betegséget.

Mind a mai napig komoly probléma a különböző keresztény felekezetek fegyelmezetlen magatartása, a tiltás ellenére sok templom tart istentiszteletet vasárnaponként, fokozva ezzel a megbetegedések veszélyét. Ezzel szemben a buddhista egyház elhalasztotta Buddha “születésnapjának ünnepét”, az a buddhista karácsony, majd járvány után megünneplik. Ugyanilyen önmérsékletet tanúsítanak a taoisták is.

A kezdet kezdetétől Korea útja, a minél több teszt elvégzése, a betegek minél előbbi kezelés alá vétele, és a betegek lappangási idő alatti mozgásának feltérképezése, annak nyilvánosságra hozatala volt.

Itt most sincs belföldi utazási, mozgási tilalom, és határzár sincs, ámbár április elsejétől minden beérkező, két hét karanténba kerül.

A “social distancing” itt kampány, kérés, de nem kötelező

Az iskolai tanév normális esetben március elsején kezdődik, most sokáig halasztották, végül a múlt héten elkezdték online. Az itt, nagy szerepet játszó délutáni magániskolák, abban az esetben tarthatnak nyitva, ha biztosítják az előírt feltételeket, mint például két méter távolság mindenki között, maszk, napi többszöri fertőtlenítés. A tömegrendezvények természetesen elmaradnak.

A tömegközlekedési eszközöket, taxikat, és a vonatokat, minden állomást, utcát, lépcsőt, liftet, aluljárót, folyamatosan fertőtlenítenek, mindenhol ki vannak helyezve ingyen elvihető maszkok, és kézfertőtlenítő. A nagyobb épületek nyomógombjait, (itt nincs kulcs, kód van) vírusölő fóliával ragasztották le.

52 millió ember él ebben az országban,

abból 10 millió Szöulban, másik 15 millió, a vele összenőtt vonzáskörzetében. Magyarul, minden második koreai Szöulban lakik. Szerencsére nem ott robbant ki a járvány, de ott a legintenzívebb a védekezés, érthető okoknál fogva. Koreai szakemberek találták ki a drive through tesztelési módszert, és a hozzá való gyors, megbízható teszt Kit-et is. Mindkettőt, ma már világszerte alkalmazzák.

Itt nem látták előre vivő megoldásnak a karantént, kijárási tilalmat, ellenben a maszk viselését, és a fertőtlenítést igen

Kulcsfontosságú ebben a rendszerben a betegek mielőbbi megtalálása, különös tekintettel arra, hogy 33.3%-ka a betegeknek teljesen tünetmentes. Az idősek, és az egyébként is betegek fokozott védelme komoly szempont. Ettől függetlenül, sajnos,

a nyolcvan év feletti betegek 18 százaléka belehalt a betegségbe, míg a harmincas korosztály “csupán” 0.01%-ka.

Ma már lecsengőben a járvány,

ám a szakemberek naponta többször, minden fórumon figyelmeztetnek, hogy bármikor kitörhet egy újabb járvány, bárhol az országban, messze nem vagyunk még biztonságban, hiszen a fertőző betegek egyharmada nem tudja magáról, hogy az, nem lévén tünete. Az egyik víruskutató szakember, a tökéletes vírusként jellemezte az új koronavírust, tekintettel arra, hogy nagy százalékban engedi a vírus gazdát szabadon mozogni, a létező összes módon terjed, gyakorlatilag megállíthatatlan jelenleg. Mindazonáltal Korea a napokban tette közzé a vírus teljes genom térképét, ha jól fejezem ki magam. A tünetmentes betegek egy része pillanatok alatt kerül válságos állapotba, és szinte azonnal meghal. Három, negyven, ötven év körüli férfi halt meg így Deguban. Emiatt, kiürített állami továbbképző intézetekben ápolják őket (már akit megtaláltak) hogy megelőzzék a hirtelen rosszullét okozta halált. Ezeken a helyeken csak néhány orvos, és nővér van, meg folyamatos készenlétben mentő, ha esetleg szükséges, az azonnali ellátás után kórházba szállítják a beteget.

Itt nem volt pánik, sem pánik vásárlás,

a kormány komoly bizalmat élvez a lakosság körében,

és mivel korlátozó intézkedések sincsenek, nehéz lenne azt állítani, hogy a bőrünkön érezzük a járványt, sehogy sem érezzük, csak a tévében jön ez állandóan, nemigen megyünk sehova ha nem muszáj, és gazdasági visszaesés következett be, ez utóbbi, amit szinte mindenki érez. A kormány kárpótol, segít, kamatmentes kölcsönt ad, de ez sem elegendő sajnos. Korea gazdasága igen nagy mértékben ki van szolgáltatva a nemzetközi gazdasági kapcsolatoknak, így természetesen erőteljes a visszaesés. Mindazonáltal az eleve meglévő bizalom, a folyamatos, naprakész tájékoztatás, az önfeláldozó betegellátás meghozta az eredményét, sem pánik, sem túlzott félelem nincs, de ész
nélküli könnyelműség sem tapasztalható.

Az egy kitaláció, hogy mert itt a konfucionista hagyományok…

Először is, azok a hagyományok, a mai Koreában alig érhetőek tetten, másrészt itt is tavasz van, mi is szeretnénk kirándulni, friss levegőt szívni, nagyokat barangolni a plázákban, feltérképezve, mi lesz a nemsokára beköszöntő nyáron a divat, de nem tesszük, mert nem szeretnénk magunknak még rosszabb helyzetet. Közben folynak a kutatások,

Korea minden eredményt azonnal publikál, minden adatot ingyenesen letölthetővé tesz, ugyanis ez nem verseny, hanem az emberiség közösen megoldandó problémája.

Néha azért átfut az agyamon, hogy vajon nem egy önvédelmi reakció e ez a vírus a bolygó részéről ellenünk? Hiszen belakunk minden zugot, jogot formálunk minden négyzetméterre, egyre csak többen vagyunk, és egyre gátlástalanabb módon élünk. Hová lett hirtelen a “műanyag mentes hónap” vagy hogy nevezték? Senkit sem érdekel semmi, csak élni akar, ahogy eddig, és szidja a denevér evő kínait, holott az állatok élőhelyének elvételével megágyaztunk ennek a vírusnak, ami bárhol máshol is felüthette volna a fejét.

Láttam mi történik Indiában, Venezuelában, New Yorkban. Mutatják Velencét, és a vizet, a tengert, amint visszaveszi tőlünk ami az övé. Látni, hogy töredék mennyiségű szmog jön Kínából, mint eddig, hogy amikor fél az emberiség, és nem mozdul, a természet szinte azonnal regenerálódni kezd. Úgysem fogunk belőle tanulni, mi nem tanulunk semmiből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük