Korózs Lajos és a hármak bandája

Az MSZP országgyűlési képviselője, a parlament népjóléti bizottságának alelnöke, Korózs Lajos feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen csalás és hűtlen kezelés miatt Orbán Viktor miniszterelnök, Selmeczi Gabriella, korábbi nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott és Matolcsy György, korábbi nemzetgazdasági miniszter, jelenlegi jegybankelnök ellen. Többek között erről beszélt munkatársunknak.

Ellopták, feleljenek érte!

 bl: A Miniszterelnökség államtitkára szerint a magánnyugdíjpénztári tagok minden információ birtokában dönthettek arról, hogy visszalépnek az állami rendszerbe.

Korózs Lajos: Ez nem igaz. Sőt, éppen, hogy zsarolás és fenyegetés volt az osztályrészük. Matolcsy úr azt mondta, hogy nem kap nyugdíjat, aki nem lép vissza a magánnyugdíj rendszerből. Fűt fát ígértek.

bl: A fideszes többség 2010-ben  a parlamentben politikai nyilatkozatot fogadott el a magánnyugdíjpénztári-vagyon „megvédéséről”, mire vállaltak pontosan garanciát?

 K.L: Az  Országgyűlés – többek között Orbán Viktor előterjesztésére – politikai nyilatkozatot fogadott el – fideszes többséggel – a magánnyugdíjpénztári-vagyon megvédésről, amelyben garantálták, hogy egyéni számlán mindenkinek jóváírják az eddigi befizetését, garantálják annak értékállóságát és adómentességet biztosítanak mindenkinek, aki átlép az állami rendszerbe. Konkrétan: garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak; garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát; továbbá  garantálni kell a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását; s végül garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették.

Hova lett a magánnyugdíjpénztárak lenyúlt vagyona?

 bl: A Fidesz-kormány mit tett a magánnyugdíjpénztári vagyon megőrzéséért?

K.L: Semmit. Sőt, elherdálta azt a megtakarítást, amit egyes tagok 10-15 éven keresztül maguknak gyűjtöttek.

bl: Csaknem 3 millió ember pénzéről van szó. Mi történt a több mint három milliárd forinttal?

K.L.: Törvény írta elő, hogy az államadósság csökkentésére kell fordítani, de az államadósság nem csökkent érdemlegesen, az értékpapírok egy részét megsemmisítették, más részét áron alul eladták és a fene tudja, hogy mi lett pl. a külföldi, vagy belföldi részvényekkel.

bl: Valóban hiszi, hogy eredményes lehet a feljelentése, vagy csak demonstrálni akarja, hogy az ügyészséget megvették kilóra?

K.L: A 3 millió embernek joga van tudni, hogy mi történt a pénzükkel és a jövőjükkel. Különösen annak függvényében, hogy az elmúlt 7 évben kb 70%-os hozamot értek el a magánpénztárak, amíg az állami rendszerben az alacsony infláció miatt alig emelkedtek a nyugdíjak! Nincsenek illúzióim: Polt Péter ügyészsége a kisujját sem mozdítja meg azért, hogy az igazságra fény derüljön. Abban bízom, hogy a választások után, az új kormány megteszi a szükséges lépéseket azért, hogy kiderüljön, kik síbolták el a nyugdíjpénztári vagyont.

A jövőmről ráérünk a parlamenti választások után beszélni

 bl: A Fidesz közleményben állítja, hogy Ön és pártja a bankok és a spekulánsok érdekeit képviseli.

K.L.: A tények magukért beszélnek. A kormánypártok éveken keresztül bármit megtehettek volna, hogy garanciákat építsenek a vagyon megvédésére, de ehelyett “eltapsolták” hárommillió magánnyugdíjpénztári tag vagyonát. Eltűnt a több mint 3000 milliárd forint, pedig maga Orbán Viktor adott garanciát arra, hogy megvédik a vagyont. Így sikerült! Képviselőként azt teszem, ami a dolgom: ha törvénytelenség gyanúját tapasztalom, az illetékes bűnüldöző szervekhez fordulok. Az MSZP nem nyomozó hatóság, ha felelősséggel tartozik mások pénze után Bróker Marcsi, vagy Tarsoly Csaba, akkor joggal várhatja el minden egyes magyar állampolgár, hogy a nemzeti bank elnöke, Matolcsy György is felelősséggel tartozzon ezután a megtakarítás után.

bl: Mik a tervei arra az esetre, ha kiszorul a parlamentből?

K.L.: Feladat van bőven, nem maradok munka nélkül, ha úgy hozza a sors. Szociáldemokrataként teszem a dolgomat a társadalom elesettjeiért, a közel másfél millió kisnyugdíjasért. Van élet a parlamenten kívül is. A következő hónapokban felszántom az országot azért, hogy a baloldal sikeresen szerepeljen áprilisban, az ország megszabaduljon Orbán siserahadától. Járom az országot, mint eddig, igyekszem a legkisebb falvakba is eljutni. A jövőmről ráérünk a parlamenti választások után beszélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük